....A gde si ti gledao borbu da pas ujede coveka? To mozda ako si gledo neke teske dzukele...
Nikada to nisam video, vec sam cuo da je to jedna od primarnih selekcija, koja se koristila godinama u nazad. Pas koji bi pogresio i uradio tako nesto, nije bio dostojan da nastavi produzetak vrste. Tako da su ostali, kako sam vec rekao, samo najhrabriji, najinteligentniji, najizdrzljiviji, kerovi i oni su isto tako parili najbolje zenke.
Prema tome ispada da je ASPT (americki stafordski pit bul terijer) najcistija rasa, jer je u pitanju prirodna selekcija kao kod vukova na primer ili lavova, a ne kao kod ostlaih rasa pasa, gde se gleda da li ima prave zube, sjajnu dlaku, prav rep, a mozda u sebi nosi neku degenerativnu bolest koju prenosi sa kolena na koleno, zato sto je (u svojoj spoljasnosti) sampion. ASPT nema ni odredjenu boju, takodje nije vazno da li ima krive zube, ili mu je jedno uvo klempavo a drugo nije. Kod njega se gleda samo ono sto sam vec gore napisao - ring, a iz njega izlaze sampioni koju su da ponovim najhrabriji, najinteligentniji, najizdrzljiviji, najsnazniji.......