Novembar 01, 2024, 05:31:42 posle podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.333 poruka u 18.764 tema - 20.971 članova - Poslednji član: MaëlJet
X3MShop banner

Autor Tema: Psi  (Pročitano 396934 puta)

Van mreže Sasa Ilic

• Cruiserweight Member
  • No fate but what we make!!
Odg: Psi
« Odgovor #1110 poslato: Septembar 30, 2010, 12:03:52 posle podne »
Auu ovaj Kangal prava zver!!! Pit i staford male bebe za njega! :D

Van mreže sleepy

• Light Heavyweight Member
« Odgovor #1111 poslato: Septembar 30, 2010, 01:16:42 posle podne »
ocigledno se ne razumes u rad kad mislis samo na NO, Rota...i kada mozes da vezujes odredjene rase samo za borbe

informisi se malo sta je iron dog i sta sve psi mogu da rade..

policija koristi razlicite pasmine sa razlictiim namenama, vojska isto...a i privatne sluzbe obezbedjenja ;)

a evo kako to APBT moze da bude sluzbeni pas :)

http://www.youtube.com/watch?v=ZayoZyNVa1g
I r made of sugar, spice and everything awesome. But mom and dad accidentaly added an extra ingredient...chemical WIN!!!

Van mreže Jeep

« Odgovor #1112 poslato: Septembar 30, 2010, 01:22:27 posle podne »
cek jel to plava boja?

samo je dobro hrani...da izraste jaka...i nikako treninzi pre god dana
setaj to kuce kad se navikne na povodac svaki dan,vrlo je bitno da se razvija pravilno jos od malena,ali kazem SETAJ nemoj kad malo poraste da ga radis na treadmil traku puno moze po malo da trckara(ili neke vuce tereta i ostali CRAP,to nije dobro,cak i ono sto svi snimaju i pustaju da paszagrize nesto i visi do inemoglosti,najbolji nacin da mu sjebes vilicu i zube:to se radi na  drugi nacin ali ti to nije ni bitno),ali napominjem da je setnja za njih osnovna stvar kao za bildera recimo bench,i ishrana:kad napuni 5-6meseci treba da ga hranis 2 x dnevno,a posle godinu dana jede 1x dnevno , obicno posle setnje... to ti je otprilike to nikakva filozofija itajne tu ne postoje PIT je pas kao i svaki drugi :)

Mada kazes da drzis 3 god vec, onda ti nisu potrebni saveti sigurno vec sam sve znas,nije to nikakva matematika
« Poslednja izmena: Septembar 30, 2010, 01:25:14 posle podne Jeep »

Van mreže legendArni

• Bantamweight Member
Re: Psi
« Odgovor #1113 poslato: Septembar 30, 2010, 01:50:49 posle podne »
ocigledno se ne razumes u rad kad mislis samo na NO, Rota...i kada mozes da vezujes odredjene rase samo za borbe

policija koristi razlicite pasmine sa razlictiim namenama, vojska isto...a i privatne sluzbe obezbedjenja ;)

velicas tog pit bula ko da je mesija, i nisi mi odgovorio na pitanje.... Kazem, To im je pre bila namena, znac pravi predstavnik APBT rase je borbeni pas.  Mogu oni da se utreniraju, ali bas zbog prvobitne namene to je duplo tezi posao nego utrenirati NO ili rota. NIsu oni bez razloga br1 sluzbeni psi. Znaci ne kazem da je nemoguce..
Pa ko prica o lepoti? Ako hoces lepog psa uzmi nesto izlozbeno. Ako hoces funkcionalnog psa imas par izbora - AB, APBT, Bandog, Presa, Sarac
Ovde si ti rekao da je samo ovih par rasa funkcionalno, sto je cista glupost, ali ok tvoje misljenje.  Ja sam te samo ispravio.

Van mreže sleepy

« Odgovor #1114 poslato: Septembar 30, 2010, 02:52:36 posle podne »
Pa ja se borbama ne bavim i ne interesuju me. Ne okrecem se istoriji vec gledam u buducnost.

Sto se tice toga da ga je teze trenirati to je obicna glupost...nego je ustanovljeno misljenje posto dreseri ne znaju da rade sa pitovima. Pit nije mesija...ali je najbolji radni pas na svetu. Nije dobar za izlozbe...nije najbrzi na agilitiju...dobar je za iron dog, lov, odbranu i napad...al je los cuvar. Pit je pas koji ti da sve i nista ne trazi...a ovo mogu da pisem posto ja imam pita koji ima vrhunski rodovnik i trebao je u borbe pa je zavrsio kod mene.

Ja sam rekao koje su rase danas funkcionalne. Rase koje se odgajaju da budu funkcionalne a ne izlozbeni manekeni koji ne mogu da cucnu. NO je pas kome su zadnje noge unistene, rotovima smiren temperament i debeli, dobermani plasljivi, malinoe suvise zivcane i suvise im luta paznja. Mogu ja ovako do sutra ne plasi se...ne pricam o psima na osnovu citanja po forumima vec na osnovu iskustva.
I r made of sugar, spice and everything awesome. But mom and dad accidentaly added an extra ingredient...chemical WIN!!!

Van mreže etaoin

• Flyweight Member
  • **
« Odgovor #1115 poslato: Septembar 30, 2010, 02:54:12 posle podne »

velicas tog pit bula ko da je mesija, i nisi mi odgovorio na pitanje.... Kazem, To im je pre bila namena, znac pravi predstavnik APBT rase je borbeni pas.  Mogu oni da se utreniraju, ali bas zbog prvobitne namene to je duplo tezi posao nego utrenirati NO ili rota. NIsu oni bez razloga br1 sluzbeni psi. Znaci ne kazem da je nemoguce..
Pa ko prica o lepoti? Ako hoces lepog psa uzmi nesto izlozbeno. Ako hoces funkcionalnog psa imas par izbora - AB, APBT, Bandog, Presa, Sarac
Ovde si ti rekao da je samo ovih par rasa funkcionalno, sto je cista glupost, ali ok tvoje misljenje.  Ja sam te samo ispravio.

Ocigledno je da nikad nisi video Pita kako radi ruka ili kao bodigard psa.Rot i Nemacki Ovcar su sve manje sluzbeni psi,trenutno je broj jedan Malinoa i KNPV psi.Sto se tice dresure opet se vidi da nisi radio sa pitom.Ti psi su fantasticni za svaku obuku jer svog vlasnika gledaju kao Boga i rade sve ono sto njega cini srecnim.U Malinoi koja je trenutno najzastupljeniji sluzbeni pas postoje linije u koji je ubacivan pit,upravo zbog zelje za radom i vodljivosti.

Van mreže BuKi_pit

« Odgovor #1116 poslato: Septembar 30, 2010, 05:08:44 posle podne »
setaj to kuce kad se navikne na povodac svaki dan,vrlo je bitno da se razvija pravilno jos od malena,ali kazem SETAJ nemoj kad malo poraste da ga radis na treadmil traku puno moze po malo da trckara(ili neke vuce tereta i ostali CRAP,to nije dobro,cak i ono sto svi snimaju i pustaju da paszagrize nesto i visi do inemoglosti,najbolji nacin da mu sjebes vilicu i zube:to se radi na  drugi nacin ali ti to nije ni bitno),ali napominjem da je setnja za njih osnovna stvar kao za bildera recimo bench,i ishrana:kad napuni 5-6meseci treba da ga hranis 2 x dnevno,a posle godinu dana jede 1x dnevno , obicno posle setnje... to ti je otprilike to nikakva filozofija itajne tu ne postoje PIT je pas kao i svaki drugi :)

Mada kazes da drzis 3 god vec, onda ti nisu potrebni saveti sigurno vec sam sve znas,nije to nikakva matematika
[/quote]
hvala na savjetima ;)
imam iskustva sa psima a pogotov sa pitovima ;)
The pain you feel today will be the strength you feel tomorow !!!

Van mreže legendArni

• Bantamweight Member
« Odgovor #1117 poslato: Septembar 30, 2010, 10:07:00 posle podne »
Citat
Sto se tice toga da ga je teze trenirati to je obicna glupost...nego je ustanovljeno misljenje posto dreseri ne znaju da rade sa pitovima.
Pa ko onda, ako dreseri ne znaju, ko to zna da radi sa pitovima? Hoces reci da se razlikuje rad sa pitom i rad sa ostalim psima? Lepo sam rekao na kraju ce ispasti pit mesija/

Citat
Pit nije mesija...ali je najbolji radni pas na svetu.

Mozda fizicki, zato sto je mali i agilan, ali on psihicki nije pas za to. Pa sto onda ljudi pre koriste druge rase kao npr. NO i malinoe za sluzbene pse?

Citat
Nije dobar za izlozbe...nije najbrzi na agilitiju...dobar je za iron dog, lov, odbranu i napad...al je los cuvar.
OK, znaci ti tvog psa izvodis na iron dog i u lov. I za to ti je funkcionalan. Dok ja mislim da sto je ruznog izgleda i los cuvar nije funkcionalan mojim ocekivanjima od psa.

Citat
Ja sam rekao koje su rase danas funkcionalne. Rase koje se odgajaju da budu funkcionalne a ne izlozbeni manekeni koji ne mogu da cucnu. NO je pas kome su zadnje noge unistene, rotovima smiren temperament i debeli, dobermani plasljivi, malinoe suvise zivcane i suvise im luta paznja. Mogu ja ovako do sutra ne plasi se...ne pricam o psima na osnovu citanja po forumima vec na osnovu iskustva.

A kako se to odgajaju mozes li mi reci? Kazi mi razliku odgoja pitova i ostalih rasa u danasnje vreme?

Van mreže legendArni

• Bantamweight Member
« Odgovor #1118 poslato: Septembar 30, 2010, 10:14:10 posle podne »
Citat
Ti psi su fantasticni za svaku obuku jer svog vlasnika gledaju kao Boga i rade sve ono sto njega cini srecnim.U Malinoi koja je trenutno najzastupljeniji sluzbeni pas postoje linije u koji je ubacivan pit,upravo zbog zelje za radom i vodljivosti.
::)
Da u pravu si. I inace ostali psi gledaju gazdu kao protivnika br1 koji je tu samo da ih muci i tuce. A pogotovo za malinou, pa da uparili pita i malinou i dobili istu malinou koji je od osobina uzeo samo radnu naviku pita...

Van mreže etaoin

• Flyweight Member
  • **
« Odgovor #1119 poslato: Septembar 30, 2010, 11:03:24 posle podne »
Vec sam ti napisao da nisi radio sa pitom a kako izgleda,nisi radio ni sa jednim psom.Ja jesam i mogu iz svog iskustva a i iz iskustva drugih da kazem da je pit fantastican pas a to sto nije sluzbeni je malo kompleksnije pitanje pa cu i na to dati odgovor.

Kod sluzbenih pasa bitno je vise stvari.Bitno je da su ti psi inteligentni,jake i stabilne psihe,da lako uce,da se lako odrzavaju.I bas taj deo o odrzavanju je veoma bitan.Pas koji fantasticno radi prve dve stvari je veliki snaucer ali zbog njegove dlake vrlo tezak za odrzavanje te se ne koristi,isto kao i Crni Ruski Terijer koji je upravo nastao da bi bio ultimativni sluzbeni pas ali dlaka mu je takva da je izuzetno teska za odrzavanje.Americki Buldog isto je pas za svako postovanje,daleko vecih atletskih mogucnosti od Malinoe ali kratka dlaka je ogroman problem zimi...Mogu ovako da nastavim ali mislim da sam objasnio sustinu.

Da se osvrnem na tvoju opasku kako drugi psi gledaju vlasnike drugacije.Nigde to nisam napisao ali usled tvog nedostatka argumenata hvatas se za slamku.Da si radio sa pitom,kao sto nisi,video bi da taj pas je jedino srecan kad je sa vlasnikom i kad radi i bas ti razlozi pored atletskih mogucnosti ga cini all round psom.Sto se tice pita u Malinoi,to se radilo samo da bi pas postao vodljiviji jer je malinao hiperaktivna i jos jace zelje za radom.Takvi psi su bili korisceni samo u F1 generaciji,posle 5 kolena nije mogao da se primeti uticaj pita(izgled) sem npr jacih obraza i manjih usiju.To je danas taboo tema medju uzgajivacima ali ne vidim razlog zbog cega.Takodje sam spomenuo KNPV pse i organizaciju,oni imaju svoje linije ovcara u koje su ubacivani moloso,terijeri i ovcari,sve u cilju dobijanja sto boljeg psa i oni to ne kriju.

Sledeci put nemoj ici djonom jer ako nesto ne znas,mozes lepo da kazes i pitas i dobices isti takav odgovor.Budi pozdravljen.

Van mreže Shumadinac

« Odgovor #1120 poslato: Oktobar 01, 2010, 01:14:36 pre podne »
Ja i dalje ne mogu "ulovim" o kojoj se radnoj funciji prica...
Da li je u pitanju trazenje droge/eksploziva, napad, cuvanje, agilnost!?

Ne postoji pas koji je u svakoj disciplini nezamenjiv i najbolji. Nemacki ovcar je najuniverzalniji, jer je relativno lak za dresuru i pokazuje dobre rezultate, ali je ogromna zabluda da su njima noge skroz unakazene, a razlog tome je jer je on postao sinonin (barem kod nas) za seljacku dzukelu, koja treba da prezivljava na kori hleba!!!
Kako ne mozete shvatiti da ne mozete ocekivati maksimum od psa u kojeg se (osim vremena i truda) ne ulaze nista!?
I pored dobrog treninga, pas mora imati iole kvalitetnu ishranu i negu, jer poremecaji poput displazije i ataksije ne nastaju sami od sebe, vec se to moze spreciti kvalitetnim tretmanom. Kod nas svako misli da moze biti odgajivac pasa i da na tome ima prihod, a da ulaganja budu minimalna, a znate koliko je to moguce. Npr. moj AST je imao nekih problema sa jednom prednjom sapom i primao je malo manje od dve nedelje terapiju koja je mene kostala preko 10 somica, ali to sam morao uraditi, da ne bih rizikovao, posto je jos uvek u fazi razvoja. Psa od 4-5 meseca hranim Purina Pro Plan-om, a npr pre 3 meseca sam nasao Royal Canin 18kg za oko 6 hiljada i za ta dva meseca na psu se videla velika razlika, pre svega na dlaci, i to je dokaz koliko kvalitetna hrana znaci psu, narocito ako od njega ocekujete.
Ono sto sam hteo reci je da dobar tretman moze popraviti psa u svakom segmentu, od eksterijernog do radnog!

A glupost je reci da je pit "mesija" i tu ima vise razloga. Pre svega, on nije priznat kod nas i svakakve dzukele se nazivaju pitovima, tako da se veoma retko moze naci pouzadan primerak. Zatim, takvi psi se kod nas koriste u velikoj meri za borbe i stvara se pogresna slika kod ljudi. Nemanje rodovnika dovodi do toga da se svakakvi psi ukrstaju, veoma cesto dolazi do incesta, sto dovodi do povecanja retardacije kod pasa i povecanja agresivnosti...
Nazalost, ima mnogo argumenata koji ne idu u prilog APBT-u kod nas, iako izvornog pita smatram za odlicnog psa!

Ne mogu ni da shvatim pricu kako je doberman plasljiv, a rot sjebanog temperamenta...
Pa, doberman je pas sa mozda i najstabilnijim temperamentom i u to sam se vise puta uverio i predstavlja odlicnog porodicnog cuvara, narocito za porodice s decom, za razliku od rota, koji ima mnogo razvijen teritorijani instinkt i stoga zna biti ujedljiv, narocito pri losem pristupu, ali izuzetan cuvar!

Generalno, mislim da se termin radnog psa previse generalizuje, jer npr. i pudla je radni pas, za labradore da i ne pricam...
« Poslednja izmena: Oktobar 01, 2010, 01:16:37 pre podne Shumadinac »
Eleven saintly shrouded men,
Silhouettes stand against the sky,
One in front with a cross held high,
Come to wash my sins away...

Van mreže Rusic

• Flyweight Member
  • **
« Odgovor #1121 poslato: Oktobar 01, 2010, 03:34:30 pre podne »
Sto ste se svi zalepili za tog Pit Bulla ko da je naj naj pas na svetu...svako ce reci da je njegov pas naj naj u svemu...to je ko kada bi ja poceo da hvalim Dogo Argentino rasu samo zato sto ja imam istog...Mislim da je to NajSpremniji,NajPametniji,NajOdaniji i sta vec Naj...totalno individualna stvar od psa do psa....kako ga odgajate takav ce i biti...naravno da ima rasa koje su genetski predodredjene ili namenski uzgajane generacijama na primer za lov na pume i divlje svinje(kao sto je to dogo argentino  ;D ),predodredjene za lov na jazavce kao jazavicar ili na gonjenje lisica,ovaca i cega sve ne...ili kao zlatni retriveri za blejanje ili sta vec(nista lose-da se ne uvrede neki vlasnici  ;) ), ali uglavnom je sve to do vlasnika i njegovog truda i vremena koje je ulozio u svog ljubimca,radnog psa,eksterijernog ili kakvog vec...

Tako da mante se tih najjacih,najspremnijih,najboljih itd. rasa i ostalog...
Svakom je svoj pas najbolji i najlepsi.  ;)
Pozdrav.

Van mreže etaoin

• Flyweight Member
  • **
« Odgovor #1122 poslato: Oktobar 01, 2010, 03:57:41 pre podne »
Nemacki ovcar jeste unakazen ali i dalje postoje radne linije,to su uglavnom crni i gvozdeno sivi ovcari,fantasticni psi.Sto se tice dobija,vrlo je mali broj primeraka koji nisu kukavice,moj izbor za bodigard psa bio bi dobi ili bandog.Rotovi se najvise koriste u Vojsci Austrije,ti psi su masine ali dosta drugacije izgledaju nego izlozbeni rotovi.Inace najzajebaniji pas koga sam ikada video da radi Personal Protection je nemacka doga,zlo i naopako :) Inace imam malamuta sto mi ni malo ne smeta da znam sve njegove mane i vrline,naravno vazi i za druge rase.

Van mreže oktagon

« Odgovor #1123 poslato: Oktobar 01, 2010, 10:06:48 pre podne »
Ja i dalje ne mogu "ulovim" o kojoj se radnoj funciji prica...
Da li je u pitanju trazenje droge/eksploziva, napad, cuvanje, agilnost!?

Ne postoji pas koji je u svakoj disciplini nezamenjiv i najbolji. Nemacki ovcar je najuniverzalniji, jer je relativno lak za dresuru i pokazuje dobre rezultate, ali je ogromna zabluda da su njima noge skroz unakazene, a razlog tome je jer je on postao sinonin (barem kod nas) za seljacku dzukelu, koja treba da prezivljava na kori hleba!!!
Kako ne mozete shvatiti da ne mozete ocekivati maksimum od psa u kojeg se (osim vremena i truda) ne ulaze nista!?
I pored dobrog treninga, pas mora imati iole kvalitetnu ishranu i negu, jer poremecaji poput displazije i ataksije ne nastaju sami od sebe, vec se to moze spreciti kvalitetnim tretmanom. Kod nas svako misli da moze biti odgajivac pasa i da na tome ima prihod, a da ulaganja budu minimalna, a znate koliko je to moguce. Npr. moj AST je imao nekih problema sa jednom prednjom sapom i primao je malo manje od dve nedelje terapiju koja je mene kostala preko 10 somica, ali to sam morao uraditi, da ne bih rizikovao, posto je jos uvek u fazi razvoja. Psa od 4-5 meseca hranim Purina Pro Plan-om, a npr pre 3 meseca sam nasao Royal Canin 18kg za oko 6 hiljada i za ta dva meseca na psu se videla velika razlika, pre svega na dlaci, i to je dokaz koliko kvalitetna hrana znaci psu, narocito ako od njega ocekujete.
Ono sto sam hteo reci je da dobar tretman moze popraviti psa u svakom segmentu, od eksterijernog do radnog!

A glupost je reci da je pit "mesija" i tu ima vise razloga. Pre svega, on nije priznat kod nas i svakakve dzukele se nazivaju pitovima, tako da se veoma retko moze naci pouzadan primerak. Zatim, takvi psi se kod nas koriste u velikoj meri za borbe i stvara se pogresna slika kod ljudi. Nemanje rodovnika dovodi do toga da se svakakvi psi ukrstaju, veoma cesto dolazi do incesta, sto dovodi do povecanja retardacije kod pasa i povecanja agresivnosti...
Nazalost, ima mnogo argumenata koji ne idu u prilog APBT-u kod nas, iako izvornog pita smatram za odlicnog psa!

Ne mogu ni da shvatim pricu kako je doberman plasljiv, a rot sjebanog temperamenta...
Pa, doberman je pas sa mozda i najstabilnijim temperamentom i u to sam se vise puta uverio i predstavlja odlicnog porodicnog cuvara, narocito za porodice s decom, za razliku od rota, koji ima mnogo razvijen teritorijani instinkt i stoga zna biti ujedljiv, narocito pri losem pristupu, ali izuzetan cuvar!

Generalno, mislim da se termin radnog psa previse generalizuje, jer npr. i pudla je radni pas, za labradore da i ne pricam...

Nije zabluda nikakva da su NO-u unakazeni zadnji stavovi, mrzi me sad da trazim kako bi taj pas trebao da izgleda.
Purina Pro Plan, Royal Canin i slicno ??? Jedina dobra strana tog granuliranog smeca jeste prakticnost i davam ga psu u veoma ogranicenim kolicinama, a pritom im je cijena, gore pomenutim sramna.
Pit je rasa sa najstroziom selekciom i stvaran je zbog jednog cilja, da bude najsavrseniji borac medju psima, pa je neizbjezno njegovo koriscenje u te svrhe.
Termin radni pas, se donekle koristi da bi se oznacila suprotnost od pasa koje unistava snobizam moderne kinologije i ne treba ga shvatati bukvalno.

Van mreže Shumadinac

« Odgovor #1124 poslato: Oktobar 12, 2010, 03:01:38 posle podne »
14 meseci i poceo je ozbiljniji rad...

Eleven saintly shrouded men,
Silhouettes stand against the sky,
One in front with a cross held high,
Come to wash my sins away...