Nisam sumadinac ali cu ipak nesto napisati, nadam se da se bebac nece ljutiti sto bi i ja da pomognem njegovom ''
toplom'' bratu
Od te 3 rase bih svakako otpisao bernardinca, zato sto su to uglavnom limfaticni, balavi, tromi psi koji nisu ni nalik psima kakvi su nekad bili.
Sarplanican, moj favorit od tvojih favorita. Samo sto ovdje moras biti strasno oprezan, posto se svasta trpa u rasu sarplaninac. Nerijetko ima i mikseva sa bernardincem, cime se dobiju glavatiji, limfaticni, visi, psi skloniji bolestima, manje funkcionalni od pravog izvornog sarca. Izvorni sarac je strasan pas, sposoban za sve, veoma izdrzljiv, odlican cuvar, odan porodici kao i pas za odredjene druge namjere. E sad kako ti rece da ti se pas ne drzi napolju, to ti greska. Sarcu (a i ostalim psima) treba mnogo prostora, mnogo kretanja. To je pas koji je bio naviknut sa sirove uslove zivota na selu i koru hljeba, e to su bili psi a ne danasnji manekeni.
AST, mnogo popularna rasa kod nas, fin pas sa kojim mozes raditi i neke sportske aktivnosti, sta znam, nisam ih nesto mnogo pratio, nisu me zanimali.
A sto se tice cijene psa, za 500 eura se moze itekako stene, s tim sto se meni vise kenja od njihovim cijena, sve se pretvorilo u cist biznis bez i malo istinske ljubavi prema psima, cast izuzecima. Nedavno sam naisao na oglas, gdje covjek prodaje sve rase i to na rasprodaji kao najobicnije artikle. Sve u svemu, nije lako izabrati pravog psa, od pravog odgajivaca, ali faktor srece tu ima veliku ulogu takodje.
E sad to je neko moje misljenje, koje se kosi sa stavovima ljudi koji drze pse zbog pomodarstva, ili da bi pokupili koji pehar na izlozbici, uzeli CAC, CACIB ili sta vec, i pricali kako im je pas u najmanju ruku sampion drzave ( a nigdje manje pasa a vise svjetiskih sampiona nego u CG i Srbiji ), a ovako imaju samo blijedu sijenku od onoga sta je nekada bio bas.No eto mozda ja nisam u trendu sto volim rusticne, funkcionalne, radne, zdrave pse.