Novembar 01, 2024, 11:26:26 posle podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.333 poruka u 18.764 tema - 20.972 članova - Poslednji član: Randyswirm
X3MShop banner

Autor Tema: Psi  (Pročitano 396983 puta)

Van mreže oktagon

• Light Heavyweight Member
Odg: Psi
« Odgovor #1035 poslato: Jul 10, 2010, 07:48:24 posle podne »
Nisam sumadinac ali cu ipak nesto napisati, nadam se da se bebac nece ljutiti sto bi i ja da pomognem njegovom ''toplom'' bratu  ;D

Od te 3 rase bih svakako otpisao bernardinca, zato sto su to uglavnom limfaticni, balavi, tromi psi koji nisu ni nalik psima kakvi su nekad bili.
Sarplanican, moj favorit od tvojih favorita. Samo sto ovdje moras biti strasno oprezan, posto se svasta trpa u rasu sarplaninac. Nerijetko ima i mikseva sa bernardincem, cime se dobiju glavatiji, limfaticni, visi, psi skloniji bolestima, manje funkcionalni od pravog izvornog sarca. Izvorni sarac je strasan pas, sposoban za sve, veoma izdrzljiv, odlican cuvar, odan porodici kao i pas za odredjene druge namjere. E sad kako ti rece da ti se pas ne drzi napolju, to ti greska. Sarcu (a i ostalim psima) treba mnogo prostora, mnogo kretanja. To je pas koji je bio naviknut sa sirove uslove zivota na selu i koru hljeba, e to su bili psi a ne danasnji manekeni.
AST, mnogo popularna rasa kod nas, fin pas sa kojim mozes raditi i neke sportske aktivnosti, sta znam, nisam ih nesto mnogo pratio, nisu me zanimali.
A sto se tice cijene psa, za 500 eura se moze itekako stene, s tim sto se meni vise kenja od njihovim cijena, sve se pretvorilo u cist biznis bez i malo istinske ljubavi prema psima, cast izuzecima. Nedavno sam naisao na oglas, gdje covjek prodaje sve rase i to na rasprodaji kao najobicnije artikle. Sve u svemu, nije lako izabrati pravog psa, od pravog odgajivaca, ali faktor srece tu ima veliku ulogu takodje.

E sad to je neko moje misljenje, koje se kosi sa stavovima ljudi koji drze pse zbog pomodarstva, ili da bi pokupili koji pehar na izlozbici, uzeli CAC, CACIB ili sta vec, i pricali kako im je pas u najmanju ruku sampion drzave ( a nigdje manje pasa a vise svjetiskih sampiona nego u CG i Srbiji ), a ovako imaju samo blijedu sijenku od onoga sta je nekada bio bas.No  eto mozda ja nisam u trendu sto volim rusticne, funkcionalne, radne, zdrave pse.

Van mreže nellle

• Heavyweight Member
  • Just duet!!!
« Odgovor #1036 poslato: Jul 10, 2010, 08:23:55 posle podne »
arnie,bebs i oktagon hvala puno....
a bebsu i oktagonu zavaljujem dodatno....
pa sta ja znam,i meni je sar ispred bernia ali na kraju kontam da mi je preveliki (pas jbt bebac sta se palis),i mislim da cu se ipak zadrzati na ast....
a za ovo da je psima potreban prostor si sasvim u pravu,zato i ima dosta prostora oko kuce za preko dana a nekako mi ne ide da psa cuvam u kucici napolju.....
e sad,kada sam pitao da li za 500e mogu nabaviti psa mislio sam da li mogu nabaviti crnog ast posto mi on deluje more exclusive a samim tim i skuplje....
na kinoloskom forumu sam se dopisivao sa jednim bracnim parom iz cini mi se smedereva koji imaju odgajivacnicu koju ne mogu da se setim kako se zove,koji ih uzgajaju vecim delom iz ljubavi a manjim zbog parai rekli su mi da bi stene mogao da uzmem za nekih razumnih 200-tinak e.....roditelji su prelepi,zuto beli,takodje neki sampioni ali nisu crni jbg.....

Van mreže oktagon

« Odgovor #1037 poslato: Jul 10, 2010, 08:35:39 posle podne »
Uglavnom srecno nele, ja se nadam da ce se i meni posreciti, evo cekam neku kombinaciju ima i godinu dana.  ;)

Van mreže Shumadinac

« Odgovor #1038 poslato: Jul 10, 2010, 09:06:27 posle podne »
@ Nelle

Nisam kompetentan za prve dve rase, ali za 500 evra mozes odlicnog AST-a uzeti. Izbegavaj pse od ljudi "kojima para nije najbitnija", jer se tu veoma cesto radi o psima koji imaju genetsku manu, potencijalnu displaziju laktova i kukova, preduga njuska, predug/prekratak rep, nekompletno zubalo i ti psi ne bi smeli da imaju rodovnik... Isto tako, ako uzimas psa, nemoj gledati po Halo oglasima i sl, jer su to cesto psi koji kada odrastu nece ni priblizno izgledati onako kako ti zamisljas! Moze da se desi da i pas od najboljih roditelja ima diskvalifikacionu manu i takvi psi se prodaju za neku paru od 50-tak evra ili se cak i poklanjaju, a nemaju papire i cak nemas ni garancija od kakvih je pasa stene.
Kada bude uzimao stene, registruj se na BK forum i tu prati informacije o leglima, a najbolje ce ti biti da pregledas sajtove svih boljih kennel-a i tu nadjes sta te zanima.
A boja roditelja ne mora da znaci nista, mogu od oba crna roditelja biti zuti stenci, moze i obratno.

Kod ozbiljnih odgajivaca ti potpises ugovor, kojim npr. ne smes da prodajes psa pre druge godine, ili moras da ga izvedes na ocenjivanje bar jednom.
Cisto da znas, Srbija ti je zemlja koji je prva u svetu po pitanju pasa atletskog tipa, AST, doberman, rot itd...

Poslacu ti na PM adrese najboljih kennel-a i najbolje bi ti bilo da psa uzmes direktno od njih...
« Poslednja izmena: Jul 10, 2010, 09:10:16 posle podne Shumadinac »
Eleven saintly shrouded men,
Silhouettes stand against the sky,
One in front with a cross held high,
Come to wash my sins away...

Van mreže sasacg

• Admin
  • Super-heavyweight Member
  • Get up you son of a bitch,'cause Mickey loves you!
    • http://www.realx3mforum.com
« Odgovor #1039 poslato: Jul 10, 2010, 10:43:22 posle podne »
Eno sad na BK ima ATS stenaca da biras...I u grobarskim bojama ih ima masu ;D
"You'll be able to spit nails. You're gonna eat lightening and you're gonna crap thunder, you're gonna become a very dangerous person"

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE !!!

Van mreže breshahils

• Heavyweight Member
« Odgovor #1040 poslato: Jul 10, 2010, 10:50:13 posle podne »
Brate pogledaj ove lepotane:
http://www.skywalkerstaff.com/stenci.htm
Pain is temporary, Pride is forever

Van mreže nellle

• Heavyweight Member
  • Just duet!!!
« Odgovor #1041 poslato: Jul 10, 2010, 10:53:02 posle podne »
strasni su....pazi kad su odmah svi crno beli prodati....

Van mreže Shumadinac

« Odgovor #1042 poslato: Jul 10, 2010, 11:34:47 posle podne »
Nelle, evo ti prilika, zaboravio sam da ti kazem u PM-u.

Shadow kennel iz Kovina:

http://www.astshadow.com/news.htm

Obrati paznju na drugu kombinaciju, svi su "grobari", otac jedan od najboljih muzjaka u Srbiji - Black Bandito!
A vlasnik kennel-a je internacionalni sudija i ima zaista kvalitetne pse. Pregledao sam malo bolje i mislim da je ovo trenutno najbolja kombinacija za ono sto ti trazis.
« Poslednja izmena: Jul 10, 2010, 11:52:29 posle podne Shumadinac »

Van mreže nellle

• Heavyweight Member
  • Just duet!!!
« Odgovor #1043 poslato: Jul 11, 2010, 02:11:13 pre podne »
svi su "grobari"

al nisu mat jbg ;D

hvala shumadinac

Van mreže Saidcg

• Minimumweight Member
  • **
« Odgovor #1044 poslato: Jul 11, 2010, 12:32:35 posle podne »
Moj cale ima AST-a, zuto-bijeli, ogroman..Slikacu ga jedan dan pa cu postaviti slike...Meni je inace AST omiljena rasa..

Van mreže PEJABG

« Odgovor #1045 poslato: Jul 13, 2010, 12:53:04 pre podne »
ja sam svog pario pre jedno mesec dana tako da bi trebalo da bude beba

Van mreže Shumadinac

« Odgovor #1046 poslato: Jul 13, 2010, 10:24:04 pre podne »

Hahahahahahahahahahahahahaha, neka si! ;D

Van mreže PEJABG

« Odgovor #1047 poslato: Jul 13, 2010, 10:37:39 pre podne »

Hahahahahahahahahahahahahaha, neka si! ;D
jao bezobraznice :)

Van mreže breshahils

• Heavyweight Member
« Odgovor #1048 poslato: Jul 13, 2010, 10:52:13 pre podne »

Jel Vam bilo lepo :D
Pain is temporary, Pride is forever

Van mreže sasacg

• Admin
  • Super-heavyweight Member
  • Get up you son of a bitch,'cause Mickey loves you!
    • http://www.realx3mforum.com
« Odgovor #1049 poslato: Jul 13, 2010, 11:10:06 pre podne »

Daj slike roditelja
"You'll be able to spit nails. You're gonna eat lightening and you're gonna crap thunder, you're gonna become a very dangerous person"

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE !!!