Dijabetes tip 1 je zlo, telo je autoimunom reakcijom reagovalo na tkivo pankreasa, i on više nema funkciju -razoren je. Što znači da više ne proizvodi insulin. Terapija je suplementacija insulinom (bockanje), periferna tkiva (mišić, jetra, masno itd) su zadržali normalnu osetljivost na insulin, i sve normalno funkcioniše dok se telu nadoknađuje insulin spolja, u cilju obuzdavanja nivoa šećera u krvi.
Dijabetes tip 2, koliko me sećanje služi (farmaceut), vodi koren od nedovoljne osetljivosti tkiva na insulin, ili nedovoljne proizvodnje insulina (delimična šteta na pankreasu). Insulina ima (pankreas je normalno provociran nivoom šećera u krvi i oslobađa insulin), ali taj insulin ne može izvršiti svoju signalnu funkciju na receptorima tkiva koja su, kod zdrave osobe, osetljiva na insulin. To može biti greška na samim receptorima, nedovoljan broj receptora itd. Sve u svemu, insulin kao "glasnik" za apsorciju nutritienata iz krvi postoji, ali nema kome da prenese tu informaciju. Zbog toga glikemija ostaje visoka duže nego što je normalno. Hiperprodukcija insulina vremenom zamara pankreas, i on se oštećuje, i nakon dovoljno fizičkog oštećenja diabetes 2 će evoluirati u diabetes 1- pankreas je "ubijen". Ono što ti radiš je da ga štediš što je više moguće. Ustaljena terapija je oralnim antidijabeticima, mada su novi trendovi vrlo rana primena insulina. Šta ti koristiš tačno od terapije, i kakav ti je trenutni status diabetesa?
Zdrava logika kaže da ćeš uneti dex (njegov cilj je poplava insulina posle treninga), tvoj pankreas (za koji ne znam u kojoj je meri oštećen) cedi sve što ima iz sebe insulina, insulin odlazi u krv da da signal za preuzimanje AK i glukoze iz krvi, ali u slučaju da su tkiva neosetljiva na insulin, taj signal ne može biti rastumačen od strane ciljnih ćelija. A u slučaju da je pankreas oštećen, čak iako su tkiva osetljiva na insulin, neće osloboditi punu količinu insulina i efekat će biti slab. A pankreas će pretrpeti traumu. Na mojoj vagi je ovo veća šteta od koristi.
Zato bih voleo da znam koju terapiju uzimaš, i bio bi koristan i komentar nekog lekara ukoliko ga ima među nama na forumu. Tvoj životni prioritet je, uz stanje koje imaš, držanje glikemije- nivoa šećera u krvi na kratkoj uzici. Svaki izlet u hiperglikemiju te košta. A tvoj cilj je da ti na kraju tvog životnog puta, mnogo godina unapred, krajnji račun tvojih izleta bude dovoljno nizak da vidiš, hodaš, i budeš zdrav bez obzira na ograničavajući faktor dijabetesa. Ja ne bih uzimao glukozu, tjs dex. Ipak imaš jedno telo.