Pozdrav,
Evo moga prvoga posta ovde, nazalost nije post koji bi pomogao nekome, vec post za pomoc/misljenje/savete… Dugo vec vezbam, recimo da ima preko 3 godine kako sam u celoj prici, moguce i nesto vise.. Zadnjih par godina se bavim i borilackim sportovima, ali ipak teretana i trcanje su moje ljubavi… Zasto teretana, znate i sami, svi ljudi koji ovde dolaze dele tu ljubav, zasto trcanje, pa recimo da prvih 20+ godina zivota trcanje je meni bilo nemoguce, zato ga toliko volim, ali da nastavim sa pricom, mislim da je bitno da znate sve kako biste mogli ako imate zelje da mi pomognete…
Elem prica pocinje ovako, do nekih dvadeset, dvadeset dve godine, imao sam problema sa telesnom masom (kilogramima), sve je to islo do takvih razmera da sam na prolece 2001. godine dogurao do 140 kg, znaci kakav sport, kakve stvari vezane za njega, jednostavno mene to nije zanimalo, e tada je u glavi krenulo da se nesto lomi, lomi, i jednostavno prelomilo se…
Prvi stepen je bila Brojsova terapija (lisavanje hranom 21 ili 42 dana, uglavnom se koristi za lecenje raka, ali moze da posluzi i u moju svrhu). Ja sam izgurao 21, dosao na 122 kg i tada resio da ne stanem, da guram dalje, i tako prica sa teretanom pocinje, koliko je tesko bilo, pa recimo da sam prva dva, tri meseca meseca, radio ravni bench sa nekih 20-30kg , zamislite tolikog coveka , 122 kg a bench sa 20kg, a i to je posle 2-3 serije bilo previse, sta znam, buduca supruga kaze da sam jako jako tvrdoglav (valjda to krece od teretane
), ja sam gurao, gurao, gurao i stigao do 95 kg, 95kg ciste mase, pakao je bio, ali sta da se radi, izdrzalo se nekako sto je i najvaznije...
E sada, sta je problem, sve ovo zvuci kao jako lepa prica, problem je u tome sto u poslednje vreme mi se pojavljuju problemi koji su i nekada postojali, ali su sada dosta/dosta izrazeniji, sa cime su vezani ne znam, ali mozda se neko od vas prepozna, mozda mi pomogne na bilo koji nacin…
Stvar je sledeca, u poslednje vreme sam nabacio nesto kilograma (sada sam na 102-3) sto sa obzirom na to koliko misicne mase imam nije strasno (jako mali stomak i slicno, mislim ozenjen covek
, to dodje i normalno
, elem, pokusavao sam da se vratim na rezim dobre ishrane, da pazim sta jedem i slicno, ali javljaju se problemi…
Jako davno (u samim pocecima treniranja) sam shvatio da moj organizam ima problema sa ugljenim hidratima, i to takvih da iz nekoga razloga prilikom uzimanja vecih kolicina to rezultuje stalnim povecanjem gladi (tipa uzmem recimo pirinac da klopam, recimo 100g kuvanog, sa mlekom i saharinom, ja posle 30 minuta bukvalno hocu da padnem u nesvest jer imam osecaj da sam jako/jako gladan, malaksao, ista situacija se desava i sa ostalim prostim ugljenim hidratima, musli, vocni sokovi, nedaj boze kokakola (nedaj boze da sat , dva jedem tako nesto pre treninga, nemam snage ni za sta). Takodje, primetio sam da je osetljivost jako velika izjutra, ali bas jako velika, i 50g muslija sa mlekom mi je neverovatan problem. Ako ih jedem rano izjutra, imam osecaj da mi je telo naduto, jako jako naduto, takodje koncentracija (i sto je najgore koordinacija) mi je jako jako losa (bavim se inace programiranjem, tako da u 90% slucajeva da bih bio kvalitetan radnik radnim ne jedem do 13-4h u toku dana da bi jednostavno mogao da se fokusiram na posao, inace ovakav problem sam imao i ranije dok je problem sa kilogramima postojao). Kada uzimam ugljene hydrate nakon toga, posle 15-6h, izgleda da je ta osetljivost dosta manja, imam problema, ali dosta manje.
Iz ovih razloga sam cesto i bio na rezimu ishrane sa rotacijom unosa ugljenih hidrata (tipa jedan dan 0 uh, drugi dan 100-200g, treci sve). Inace, jos jedna bitna stvar, jedno sam vreme uzimao i dekstrozu u PW SHAKE-u, ali to je pravilo takav efekat da je to strasno, znaci od recimo 50g mi se toliko koncentracija popusti, bukvalno kao da sam na nekim pilulama koje mi mute razmisljanje, snaga takodje nestane potpuno (znaci, bukvalno ja nemam snage da vezbam sa njome ako sam je uzeo pretreninga, kao da je neko sve isisao iz mene).
Naravno, zasto sve ovo pitam , razlog je sto mi treba vasa pomoci da napravim neki jelovnik, plan treninga da se vratim na pravu stazu, nazalost ne mogu koristiti stvari koje znam, vidite i sami koji problemi su u pitanju, jako jako mogu da pazim na ishranu, to nije problem, ali meni klasicna bilderska hrana (pirinac, musli, ovas), sve to pravi jako mnogo problema, ja bih mogao da budem na mesnoj djeti non stop, ali znam da je ne zdravo, jednostavno sta zelim je da nadjem recept za ostatak zivota, da pazim sta ikako jedem, nije/nece mi biti problem, samo ma koliko citao/znao ne nalazim pravu formulu.
Ako imate bilo koje ideje kako da orgnizujem obroke, sta je problem koji mi se desava, kako da ga resim, bilo kakav savet...
Hvala puno unapred...