Lakse je mozda da postavljas pojedinacna pitanja jer na ovako uopsteno pitanje se moze odgovoriti na 1000 stranica a nikome se toliko nepise.Pitaj sta ti nije jasno iz clanka recimo a naravno nemoj ocekivati da ti se bas sve odgovori...neke tajne moraju biti sacuvane
U jebote Sele jel ovo tvoja slika u avataru :-) Zver si.
Ovako bi glasilo pitanje, ako je takmicenje u subotu, kako izgleda unos UH i vode od ponedeljka do subote ? Naravno u kratkim crtama. Mislim da je taj vremenski raspon ( ponedeljak-subota ) bio koriscen kao primer u casopisu X fitnes.
Dakle, oni su naveli citiram
"U utorak, sredu i cetvrtak smanjita unos UH gotovo na nulu ( ili barem 80 grama ) a ako unosite UH neka to bude ujutru ili rano posle podne. Konzumirajte dosta vode ( najmanje 1,5 litara a pozeljno je 2 litre ). Unos Sodijuma neka bude nizak 5 dana pre takmicenja ( ovo nisam razumeo na primer ).
Jedite dosta povrca (brokoli, razne salate) koje ce spreciti zatvor. Takodje 5 dana pred takmicenje radite vezbe za sve delove tela. 1-2 vezbe sa malim tezinama za svaki deo tela ponaosob a zatim 6-8 serija sa maksimalnim tezinama opet za svaki deo tela. Na taj naci telo trosi glikogen iz misica. U utorak i cetvrtak nemojte da trenirate ( u cetvrtak moze lagani kardio ako bas hocete kako bi organizam nastavio da trosi masti i eliminise i poslednje kolicine glikogena iz misica i jetre. U cetvrtak uvece, petak i subotu pokusajte da potpuno izbacite vodu iz ishrane ( gutljaj s' vremena na vreme ili kockica leda vam nece naskoditi ). U petak cim se probudite pocnite da unosite UH. Treba da unesete od 300-600 grama UH ( nije mi jasno jel to vazi za svaciju tezinu ).Sto se tice proteina, 2 grama po kilogramu telesne tezine".
Ovo je tekst iz X fitnesa broj 13.
Pitanja :
1) Koje namirnice sadrze Sodijum ?
2) Ne konzumiranje vode traje od cetvrtka uvece do subote, ali da li se taj dan pre takmicenja pije voda ili tek posle ?
3) Je li unos od 300-600 grama UH optimalni unos ili je kod svakoga drugacije ?
4)Posto se izbacuje sav glikogen, a masti su na niskom nivou, moj zakljucak je da telo moze lako doci u stanje katabolizma pa me zanima kako da se to spreci ?
Eto to su pitanja vezana za dati tekst. Znam da ce me sad neko pitati " A sta ce to tebi kada se ne takmicis?", ali me zanima jer nesto eksperimentisem sa svojim telom i voleo bih da mi neko objasni da li se to zaista tako radi kako je navedeno u ovom tekstu.
Svi kazu da se taj CARB LOADING i promena unosa tecnosti primenjuje da bi se na taj dan takmicenja postigao pun i gust izgled misica, a definicija na zavidnom nivou i da bi izgledali iseceno i suvo a opet u maksimalnoj velicini.Od prvog dana kada sam cuo za to zainteresovao sam seiako sam znao i tada da se verovatno nikada necu takmiciti.
Hvala unapred i pozdrav za sve