Dobro večer,
nadam se da neće biti smetnje što je ovo druga tema u ovoj sekciji, jedna je bila prije par godina
Dolazim iz Bosne i Hercegovine, imam 23 godine. Visok sam 186cm, težak oko 105kg.
U zadnjih 4-5 godina nisam bio fizički aktivan, bez teretane ili neke druge fizičke aktivnosti. Prije toga je bilo fizičke aktivnosti 2 puta sedmičnog tjelesnog odgoja u srednjoj školi, te išao sam u teretanu. Kroz posao sam vezan za laptop oko 8h dnevno, te pored toga provedem još neki period uz isti.
Prošli juni sam bio na 105kg isto, pa sam prestao jesti hljeb, pao na 96kg, zatim prestao jesti šećer i slatkiše i pao dalje na 92kg. Od januara do danas sam vratio nazad kilograme, velikom većinom zbog prevelike konzumacije slatkiša, jer u zadnjih otprilike 2 mjeseca ne jedem ni hljeb, a ni sokove sa dodanim šećerom, a potpuno prirodne skroz rijetko, jednom mjesečno. Također prije 3 mjeseca sam otprilike mjesec dana praktivao intermitten-fasting, a poslije toga je bio mjesec ramazan, od kojih nisam izgubio svega 2kg, jer sam nastavio jesti slatko i mnogo voća - mislim da sam usporio metabolizam?.
Prije 3 sedmice sam krenuo u teretanu, počeo prve dvije sedmice sa full body treningom, 3 dana u sedmici, a sada sam počeo split:
1. dan - prsa i biceps
2. dan - leđa
3. dan - odmor
4. dan - ramena i triceps
5. dan - noge
6. dan - odmor
Na osnovu kilaže koncipirao sam ishranu:
1. obrok: 4 jajeta i 150g ovsenih sa cimetom
2. obrok: 250g fileta i 100g riže
3. obrok: 250g fileta i 100g riže
4. obrok: 50g badema i 200g sira te kašika maslinovog ulja.
U 2. i 3. obrok bih dodavao salatu paradajza, luka i krastavaca svaka 2-3 dana.
Da li preporučujete da krenem sa laganijim kretanjem (6-8 brzina na pokretnoj traci) od nekih 20-30 minuta u danima odmora, ili poslije treninga sa utezima. Cilj je izgubiti masne naslage, do nekih željenih 85 kilograma, pa onda nastaviti dalje.
Sve preporuke i kritike su dobrodošle. Hvala unaprijed.