Pozdrav. Pre svega, Izvinjavam se sto opet pocinjem temu o savetima oko ishrane, kojih je ovde bilo mnogo, Imam 29 godina...visok 180 cm, tezina 85 kg. Otvaram temu jer iz raznih izvora pristizu svakakve informacije (potrebno je brojati kalorije u gram, drugi kazu vazan je odnos samo makronutrijenata)... Cilj mi nije skidanje kg, niti povecanje mase, vec zadrzavanje priblizne kilaze kao sada, sa preoblikovanjem tela (znam da to ne moze preko noci)... Posedujem odredjen staz u teretani i hranio sam se vecinom pileci file, jaja, riba, ell sir...pirinac, krompir, ovsene...bademi, lesnici, maslinovo ulje...ali nikada nisam brojao u gram taj odnos: proteini - uh - masti... i doslo je do stagnacije napretka. Citajuci forum primetio sam da vecinom savetujete brojanje makronutrijenata, a ne unete kalorije... Skapirao sam da masti i proteine treba drzati na priblizno istom unosu uvek, dok uh treba menjati zavisno od cilja.
1. Konkretno me zanima da li je ok unositi 2 - 2,2 gr/kg proteina...0.8 - 1 gr/kg masti...3gr/kg uh?
2. Da li je za prvi obrok bolje samo proteini i masti, bez uh?
3. Da li je dozvoljeno mesati masti i uh u jedom obroku?
4. Da li je istina da beli i smedji pirinac imaju priblizno isti glikemijski indeks kada se pomesaju sa ostalim makronutrijentima?
5. Whey ima svrhe piti samo posle treninga?
Hvala unapred na odgovorima..