Da ne otvaram novu temu bzvz (mada zasluzuje), opisacu svoje iskustvo sa mineralom borom (eng-boron).
Probao sam razne test bustere, odnosno one proizvode koji se tako predstavljaju, tipa tribulus, zma, daa, bez nekog efekta u cilju povecanja testa. Ne kazem da su totalno beskorisni, recimo tribulus je ok za libido i povecanje kolicine sperme (ako je to nekome uopste od znacaja), zma je odlican za oporavak (citaj san), daa jedno veliko nista.
Onda sam pre nekih pola godine, naleteo na redditu na brojna iskustva stranaca sa borom, potkrepljena laboratorijskim rezultatima, gde se navodio skok slobodnog testa od nekih 30ak % pri dozi od 6mg dnevno, pa resih i ja da eksperimentisem malo. Prva 4 dana, nista. Petog dana, kao neko da me je ukljucio u struju. Neki priliv energije, spremnost za akciju, osecao sam se kao da imam 20, a ne 38 godina. Bas me je na psihickom planu vratilo u te neke godine. Ne mogu reci da sam na treningu imao neke znacajnije benefite, mozda nesto bolja veza mozak-misici i nesto brzi oporavak izmedju treninga, nista vise (mada ni to nije bez znacaja). Libido je skocio samo tako, zena izneverovala u sta sam se pretvorio. Znacajne nezeljene pojave su bile tesko utonuce u san, a i njegova nestabilnost (bilo je dosta budjenja nocu), nesto jace zujanje u usima i poprilicno skracen fitilj (lako se ulazilo u rasprave i svadje, znao sam da planem na keca, bez ikakve zadrske) sto je znalo negativno da utice na moje okruzenje na poslu, a i u kuci, sto mi je najzalije. Te nuspojave su i prevagnule da prestanem da ga koristim, ali nije iskljuceno da cu mu opet nekad dati sansu, s obzirom da imam iskustvo i da to iskustvo mogu da iskoristim u preventivne svrhe. Princip uzimanja je bio 6mg bora dnevno, kao prva stvar ujutru nakon ustajanja, u periodu od dve nedelje, zatim nedelja ili dve pauze. Pauza je bitna jer, navodno, vremenom organizam provaljuje da ima vise testa, pa ga nakon nekog perioda pretvara u estrogene, e tada bas treba stati sa borom i ''prevariti'' organizam da ne aromatizuje visak slobodnog testa. Takodje, lab testovi kod ovih sa reddita su navodno pokazali i povecan nivo kortizola, sto se nekako poklapa sa onim kako sam ja osecao dejstvo bora. Ja licno nisam radio nikakve analize, pa ne mogu da tvrdim nista tipa crno na belo, vec mogu samo da govorim ovako anegdotalno.
Od drugih benefita, navodno pojacava mineralizaciju kostiju, odnosno ugradjivanje kalcijuma, magnezijuma u njih i samim tim povecava njihovu gustinu. Navodno su mnogi koji su imali dugogodisnje probleme sa kostano zglobnim sistemom osetili boljitak vec posle nekoliko dana koriscenja bora. Kazu i da ima anti upalno dejstvo, da pove'aa nivo vitamina D, da je dobar kod bolesti vezanih za starenje, za brze zarastanje rana, anti kancerogen itd...
Sve u svemu, za razliku od ovih zvucnijih ''test bustera'', kod ovog sam bas osetio razliku, ali sticem utisak da taj visak slobodnog testa ima veci afinitet ka vezivanju za receptore u mozgu, nego u misicima. Kako to, nemam pojma, ali tako mi se cini, subjektivan osecaj.
Par ljudi iz mog okruzenja je probalo bor, poneseni mojim iskustvom, i svima su zajednicka dva efekta: pojacan libido i epizode u krevetu, ali i ta neka iritabilnost, pojacna sklonost ulazenja u rasprave i sl.
Eto, mozda ovo iskustvo nekome posluzi da i sam eksprimentise sa ovim, relativno jeftinim suplementom. Mislim da mu vredi dati sansu. Verujem da ce ga razlicite psihe, razlicito i dozivljavati, tako da moje iskustvo ne mora nuzno biti i tudje.
Ukoliko je potrebno, mogu okaciti i odredjene linkove sa dodatnim informacijama na ovu temu, samo recite.
Pozdrav !