Tema kao što naslov kaže.
Ako može neko od iskusnijih vježbača kao Peđa da kažu svoje mišljenje zašto se ovo dešava ?
Koliko su steroidi ili suplementi odgovorni za ova stanja ?
Sa druge strane koliko su česte sistematske kontrole sportista i kolika je odgovornost doktora u svemu ovome ?
tema je presiroka.
Imas u Srbiji 5-6 slucjeva, gde su momci umirali na terenima, nize razrednih klubova, patos liga, gde nikada nisu ni videli neki suplement, a ne steros- dijagnoza je uglavnom bila- zastoj u radu srcanog misica. Sta je uticalo na to - to treba da se uradi dublja analiza, nacina zivota tih momaka, itd. Znam da je pre xx god jedan momak premunio tipa, iz kafane na njivu, pa na utakmicu koja si igrala u nekim posle podnevnim casovima na + 32 stepena ili nesto tako slicno, da me ne vezes...i vise ga nema. Umro je od infarkta na terenu.
Ne znam ako aludiras na bb scenu, onda tu mogu da ti kazem da je manje bb umlo u prethdnih 30 god, nego fudbalera npr u poslednjih 5 . Na jednom je dokazano da je smrt posledica multi funkcionalnog otkiazzvianja organa (andreas munzer),a ostali su umirali ko od cega. Nekoliko njih od kidney failure (da li je moguca posleica upotreba diuretika-DA, ali diuretici nisu steroidi
)...
itd itd itd
ako mislis na neke druge sportove. Uglavnom se umire po terenima sirom sveta od mozadnih udara, zastoja rada u srcanom misicu itd itd itd. Naravno, nikada se ne navodi sta je RAZLOG bio, vec se govori o posledici
Suplementi, oni koji imaju analize, deklaracije, koji imaju brojeve upisa u neko ministarsstvo (nije bito koje, i ne pricam o nekoj drzzavi konkretno) nemaju nikakve veze sa smrcu bilo koga.
Da postoje FALS suplementi, koji u sastav imau ko zna sta (tj oni koji ih falsuju i stavljaju odredjene supstance koje su ZABRANJENE, a koje defitivno pojacavaju sportske performance) i da to moze da utice na zdravlje- da, ali to je opet segment sportiste sta ce i gde da kupuje. Licno ne kapiram nekoga ko kupuje takve stvari (govori o necemu sto unosim u sebe) a da pojma nemaju NI OD KOGA ni STA su kupili ali ok, to je moj stav. Licno kada kupujem u Subotici irish maslac na pijacu, jer ga nema kod nas, cesto putam sam sebe zapitao - da li sam noramlan. Mislim da to vise i necu raditi. Nisam niakda kupovao prsute, kobaisce i sta znam sve sta ne prodaju na pijacu (da ne bude samo da su supsi u pitanju), a da sam probao kod drugara - jesam, i mozda ili verovatno je sve ok. ali to nisam ja i to je to. Odem kod svog Slovaka u Petrovac, on popije rakiju, ja nista
, i kupim gd emi covek skida sa tavana-ako mi se to jede....
ovoj prici nema kraja, i svakako bi bila sjajna tribinina..
da li su lekari odgvorni..pa jesu i nisu. Jesu ukoliko ne vrse i ne vizzualizuju neke od promena kod sporiste u klubu za koji su zaduzeni, a sa druge strane NISU, posto postoji niz stvari koje imaju loop efekat (efedrin npr*- a nije steroid..mamu mu jebem
), gde sporista uzme destinu minta pred tekmu i ...jbg