Ovo sve sto ti gore kazu ljudi. A opet ako mislis da radis pravilno i sve to, mogu biti sledece dvije stvari:
GENETIKANaime, imas brza i spora misicna vlakna.
Spora misicna vlakna se kao sto ime kaze sporije grce, i koriste se za manje i dugotrajne napore, ona imaju manji kapacitet za rast.
Brza vlakna se koriste za velike napore koji traju vrlo kratko.
Ona imaju duplo veci kapacitet rasta nego spora vlakna. Ono sto ti je dato na rodjenju od roditelja, to ti je za zivota. Spora vlakna ne mozes pretvoriti u brza. Moguce je da je "problem" u tome sto su tvoji pektoralni misici sacinjenji od malo veceg procenta sporih vlakana. Nemoj sad to da te deprimira. Najveca razlika izmedju 2 covjeka u procentu vlakana moze biti najvise do 10%. To znaci da mozda ti eto imas 5% manje brzih vlakana od tvog druga ali da tih 5% vise, njemu opet cini grudi vecima jer sjeti se od gore - brza vlakna imaju duplo veci kapacitet rasta od sporih.
E sad, istrazivanja su pokazala da npr olimpijski dizaci tegova imaju veci procenat brzih vlakana nego obicni ljudi, ali profesionalni bodybuilderi npr imaju isit procenat kao obicni ljudi. Tajna je u tome sto su oni pronasli nacin kako da postignu
hipertrofiju sporih vlakana a ne samo brzih.
Brza vlakna se treniraju tako sto:
1) Dizes velike kilaze
2) Radis malo ponavljanja (najvise do 5)
3) Radis mali broj serija
4) Pravis velike pauze izmadju serija (najmanje 2 minuta)
Spora vlakna se treniraju tako sto:
1) Dizes male kilaze
2) Radis puno ponavljanja (preko 15)
3) Radis veliki broj serija
4) Pravis male pauze izmadju serija (najduze 1 minut)
Naravno ovo ne znaci sad da treba da se fokusiras na spora vlakna i samo njih radis. Iako imas manje brzih nego neko drugi ne znaci da treba da ih zapostavljas. Radi obije grupe. Kombinuj. Radi i velike i male kilaze.
SLABA AKTIVACIJA PEKTORALNIH MISICANeki ljudi, ukljucujuci i mene imaju problem da aktiviraju grudi kod visezglobnih vjezbi kao sto su bench press itd. To ces najbolje vidjeti po tome sta ti prvo otkaze na bench pressu. Ako je to triceps ili mozda prednje rame to znaci da slabo aktiviras grudi. Cim ih nikad ne dovodis do otkaza znaci da ces vrlo tesko postici hipertrofiju.
Probaj da se prebacis na razvlacenja sa bucicama i sa kablovima i eventualno press sa bucicama. Jer opet, grudi pomazu za skupljanje ruku ispred sebe, a ne za guranje. To je funkcija tricepsa.
Probaj vjezbe sa kablovima sa kanala Athlean X na youtubu. One su meni pomogle mnogo! Posle 2 mjeseca tih vjezbi napredovao sam vise nego sa 3 godine bench pressa (a sa svojih 70 kg radio sam serije od 8x 100kg).
Ali opet ti kazem ovo je sve samo u slucaju ako ne mislis da je problem u ovome sto su ti ova gospoda gore naveli. Prvo se potrudi da imas sto bolju formu. Obzirom da si pocetnik najprije ce biti da je to problem. Al eto za svaki slucaj ako je forma ok onda moze biti jedna od ove dvije stvari. Srecno.