INTERMITTENT FASTING 40es dana 😱😱😱
U prevodu mnogo jela kraći deo dana i mnogo nejela duži deo dana.
Dobio par pitanja šta misliš o fastingu pa rek’o ajd to mi je posao nema vajde od slikanja krenem 40 dana takvog režima, slušam, pratim i napravim vidjenje.
Evo ga
Odlučio sam se za 6/18 h posta pa ubrzo prebacio na dva obroka u 11 i 15-16h znaci 19,20 bez hrane jer mi je taj tajming odgovarao.
Cilj fastinga je više pročišćenje duše i zamena oštećenih ćelija nego konkretno skidanje masnih naslaga, to mu dođe više kao kolateralna šteta na koju svi igramo.
Odmah da napomenem nemam problema sa držanjem odredjenog rezima i načina ishrane koliko sa samim pocetkom. Isti sam kao vi ne brinite, počeću deset puta i kad znam da je to to posle nemam problem, vozim lagano.
Prvi stepenik na ovom test režimu u mom slučaju je bio dan 4.
Znojenje sa željom za hidratima, ne slatkišima već sam imao želju za pirinčem, krompirom konkretno glikogenom. To je bilo tog i dana i s tim osećajem sam tu završio.
Bukvalno od dana br 5 scarvinga nije bilo. Sedam dana izgubio sam planirano očekivanih 5 kg glikogena i vode. Na toj kilazi sam i ostao ali itekako fizički promenjen. Sve sam radio bez hormonskih pomagača jer bi u suprotnom imao ubrzavanje metabolizma i nerelevatan test u mom slučaju.
Fizička strana, ne znam u kom trenutku možda 12,14 dan je telo pocelo vezbati na mastima. Drugačiji osecaj, nema tipičnog pečenja u misicu i pumpi tako da bukvalno moraš razmisliti kad je kraj a ne osetiti.
Trenirao sam na kraju fastinga posle nekih 18h bez hrane apsolutno svakog treninga bez ikakve slabosti i nečeg sličnog, šta sam zamislio to i uradio. Koncept treninga ajd ako se tripujem na predatorstvo neka i trening bude takav, kratak i jak, jedna vežba sa mrvljenjem i lagane dorade posle nje. Bez cardia jer šetam vikendom. Čak i te šetnje od po 15,16km po nepristupačnom terenu nisu davale naznake nekog umora ili malaksalosti.
Spominju smirenost i ne znam iz kog razloga, i paralele sa lavovima recimo, mnogo si mirniji.
Ne bih možda to ni primetio da šleper nije klizao bez kočnica ka meni bez apsolutno ikakve reakcije panike i naježenosti, puls miran. Druga situacija je prolazak auta kroz najveću baru u životu i naravno ja ceo istusiran opet ništa, ni traga agresivnosti, istina čudan osecaj.
Oduševljenje najveće u dosadasnjim testovima je to sto 40 dana nisam popio ni jedan brufen za glavobolju, niti rantidin, u stvari ni jedan medikament ali bez brufena nije moglo ni pet dana a da ne zatreba. Dakle 40 dana bez hemijske tvorevine.
Bravo za fasting!
Da li su se oštećene ćelije zamenile ili nešto drugo ne znam.
Post inače podstice regeneraciju celija i mitohondrija kao glavnog generatora energije u celiji i zato je vazan u ishrani, kao i u svim verama.
U prevodu imamo oštećene ćelije jedemo 3,4,5 puta dnevno najčistiji izvor makronutrijenata, mi ne dozvoljavamo ćeliji regeneraciju već guramo aminokiseline i stalno krpimo gumu prim out.
Post daje vremena da se guma otkine cela sa točka i mi joj onda obezbedimo novu gumu jer novu ne možemo staviti preko stare.
Ćelije ha!
To je jedna od suština posta-regeneracija.
Dalje, šta fali u ovakvom tipu ishrane? Vit i minerali i pre nego sto neko od “aha znao sam” likova pomisli objasnicu kako smo sami krivi za nedostatak i veštački dodatak vit&mineral.
Prvo naš gen uči i kroz vek dva drugačije ishrane imace druge izvore mikronutrijenata u svom kodu.
Drugo meso nije kao što je bilo, zemlja nije kao što je bila.
Trece niko od nas ne jede komplet životinju već se fokusiramo na ukusno i lako dostupno, meso.
Svako od predatora prvo na žrtvi jede creva (sa enzimima i travom da) pa onda redom iznutrice kakav je deficit vitamina u telu, taj će prvi organ pojesti. Dzigericu ako fali gvozdja, pluća ako fali vit c itd.
Dakle to su razlozi zašto su mikrosi neizbežni.
Nema hidrata, voda je puštena sa njom i elektroliti znaci so, magnezijum povećan unos.
Vit d rastvorljiv u mastima dakle must have, kombinuje se, zinc, e, a, b, c, omega neće skoditi visak.
Inače sam osoba sa nižim pritiskom pa je ova informacija došla kao osveženje. 😎😎😎
San, većina prijavljuje miran san, konstantnih sedam sati i pored ucestalih odlazaka u wc ne budiš se noću.
Dnevna dremka ne postoji jer nema pada šećera u krvi već 20,30minutno cutanje pravi reset kao 3 sati sna. Ugasite zvono posle drugog obroka pola sata i gledajte u plafon videćete.
Upale, su jedva primetne čak i na treningu nogu.
Telo transformers čist!
Mada odavno nisam držao bilo kakav režim 40 dana iz cuga ali bez obzira stvarno fantastičan rezultat.
Volumen mišića ( ne znam ko je prvi ovo pomenuo na Balkanu) je totalno nebitna apsolutno nepotrebna recenica u fitness-trenerskom slegu. Vise tuš kabine mogu pričati o tome jer svaki volumen ode kroz odvod posle treninga.
Zašto? Zato sto ste natural i zato sto glikogen i natrijum drže vodu u mišićnoj ćeliji. Dok majstori odu. I onda trpaš hidrate da bi držao puna ramena, punis stomak i onda misliš izgubicu volumen. Sto više detalja na sebi faktički običnu jelku pretvarate u novogodišnju i više niko ne gleda volumen jelke već sve te svetlucave dzidza bidze.
Da se nadovežem na famozno punjenje hidratima (ispadne sve sem hidrata), da li vam treba ili vam stvarno treba.
Iščekivanje je strasno stanje za psihu “još malo pa ću biti srećan” dakle automatski svoje telo stavljaš u nesrećno stanje i kiseliš. Napravi paralelu kad si učio na silu i kad si citao nešto sto te zanima, koja je razlika u usvajanju štiva. Tako je i sa telom i nutrijentima. 🙂🙂
Fiziološka strana praznis punis za većinu prekratak period ući opet u ketozu i koristiti masti kao vid energije. Šta bi bilo da nedelja traje 21 dan? Prosek populacija je u problemu sa insulinskom osetljivoscu tako da neretko vam je potrebno 4,5 dana za vraćen je u kolosek samim tim ste u rezimu koliko dan dva ako imate nedeljni cheat. Napravitie stanje u kojem ste non stop u privikavanju na nov režim sa povremenim peakovima hidrata, tako da će se telo osloniti na taj izvor energije i traziti više..
Hormoni, jedino sto sam radio je testosteron koji je na samoj gornjoj granici zbog konzumacije masti i pauze između obroka. Tu razliku u okvirima referentnih vrednosti ne može osetiti naturalac tako da ne trudite se naći način “kako povećati prirodan nivo testosterona”, cilj je samo držati ga u okvirima za normalno funkcionisanje. 😱😱
Tiroida i usporavanje metabolizma biću drzak pa pogledaj sliku opet.
Adrenalin po osecaju koji sam gore opisao i smirenosti stabilan samim tim i cotizol sto dalje implicira nema donjeg stomaka 😀
Žene- par primera koje vodim jer su duži period kod mene i stasale za ovaj vid ishrane, redovan ciklus.
Keto fasting je telesno sve karte na sto, realni vi, kalup kakav je zapisan u vašem genu i nikako ne mogu nazvati periodičnom dijetom. 🙃🙃
Iako je trenutno popularan, više bi ga svrstao u neko verovanje ili napravio paralelu sa veganstvom.
Da li preporučujem?
Ponesen dosadasnjim iskustvom u radu sa ljudima, dok god nam je kodirana paralela slavlje+jelo+vikend ipak ne.
Ono sto bi rado preporučio svakome je pauza u hrani, jednom mesečno 24-36h samo na vodi, biće veći reset od porodične pizze vikendom.
U zdravlje
Marko Bošković / Body Reborn
#yamamotonutrition #yamamotoserbia #ogista