Pozdrav svima,
Već duže vreme čitam X3M4UM, svaka čast na izuzetno kvalitetnim temama i člancima. Reših i da se pridružim a krećem s temom koja se odnosi na čiste savete od Vas profesionalaca i ljudi koji imaju znatno više iskustva od mene.
Imam 26 godina, 177cm, 81kg (trenutno) i moja kilaža varira nestvarnom brzinom, pre 2 nedelje imao sam 83kg... Bukvalno mogu da biram koliko kg želim a u zadnjih 5, 6 godina kilaža mi varira u rasponu od 63 do 92, neverovatno, zar ne. Ukoliko imam kalorijski deficit i treniram ozbiljnije kilaža mi se topi a ukoliko smanjim intenzitet treniga kilaža se dosta brzo povećava.
Od 2013. godine nastavljam da treniram samo rekreativno, Muay Thai, najviše iz razloga što je novac igrao presudnu ulogu u profesionalnim vodama... a u teretanu ne idem već 3 godine jer mi ne odgovara sistem statičnog oblika treninga. S obzirom da sam najmanje radio na mašinama a najviše slobodne vežbe rešio sam kod kuće nastavim sve. Stoga sam sredio šipku za zgibove, džak velike težine, spravu za propadanje, nekoliko varijanti šipki i tegova koje mogu da kombinujem, konopac za preskakanje, ručke za sklekove, expandere i sl.
Ono što bi mi najviše značilo u ovom trenutku je da Vam navedem kako izgleda moj prosečan dan kada je ishrana u pitanju, kako bi mi dali konkretne savete šta da menjam, šta da ubacim, izbacim, generalno kako da organizujem ishranu tokom dana... jer siguran sam da tu leži problem zašto mi tako varira kilaža i zašto kada gubim na kilaži gubim upravo mišićnu masu više nego masti. Trenutni cilj jeste da idem nešto niže sa kilažom u smislu gubitka masti, da ubacim više vežbi sa opterećenjem (primera radi, sklekovi, zgibovi, čučnjevi sa rancem u koji natrpam diskove) i tegovima a manje kardia, aerobnih vežbi, konopca i sl. Verujem da se previše trošim pa iz tog razloga gubim mišićnu masu. Kako bih mogao da korigujem sledeći sistem ishrane:
Obrok 1: 2 cela jaja, 2 belanca, 1/3 integralne kifle sa semenkama, ella 50g, paradajz + sveža paprika (oko 150/200g)
Obrok 2: Kikiriki puter (domaći) jedna kašika, banana 100/150g
Obrok 3: Ovsene pahuljice celo zrno 100g, jogurt najčešće 2,8mm iako random ubacim i sa nešto manje mm što ne verujem da je bolja opcija, voćni mix (maline, jagode, borovnica, kupina) oko 150g, laneno seme (samleveno) jedna kašika, pola kašike meda, whey protein pola merice
Obrok 4: Mafin, protein bars ili protein cookie (umesto klasičnog brašna koristim brašno od ovsenih, dodajem whey protein, suvo grožđe, brusnice, orase, bananu, jaje ukoliko je potrebno itd.) i sve pravim sam, za neki duži period od nedelju-dve, da imam zalihu... protein bar je primera radi oko 20g proteina, ostalo oko 10g
Obrok 5 (nakon treninga): Prvo merica Whey, pola sata kasnije obrok. Tu imam par varijanti i spremam za 2-5 dana unapred da imam.
Prva opcija: pirinač oko 100g + belo meso 150g + ella 50g + bareno mešano povrće 50-100g + sveža salata
Druga opcija: integralna testenina 100g + tunjevina 120g + ella 50-100g + bareno mešano povrće 50-100ga sveža salata
Treća opcija: integralne špagete 100g + govedina 100-150g + bareno mešano povrće 50-100g +sveža salata
Jednom nedeljno recimo, umesto nečeg od navedenog ubacujem ribu, skušu, pastrmku...
Obrok 6: pljeskavica od tune (brašno od ovsene, jaja, susam, lan, sitno seckano povrće (šargarepa, beli luk, luk, crvena paprika, karfiol, brokoli) + 1/3 integralne kifle sa semenkama + belanca 100-150g + neko sveže povrće.
Obrok 7: ella 100g + whey protein pola merice
Pijem minimum 2l vode dnevno uz unos zelenog čaja. Pored Whey proteina koristim i VIT&MIN complex. Iskreno malo se mučim sa UH a možda i nisam u pravu... Ukoliko imate bilo kakav savet možete odgovoriti. Da još jednom ponovim, želim postepeno da spustim kilažu na recimo 73-75kg a ujedno želim da radim postepeno na mišićnoj masi tj. da se potrudim da ne gubim istu. Ukoliko je moguće ne bih korigovao treninge koliko ishranu, znači ukoliko idem na varijantu extremnijeg i zahtevnijeg treninga samo pojačam ishranu da nadoknadim taj nagli kcal burst, na taj način se trudim da korigujem sve. Trenutno jesam u blagom kcal deficitu čini mi se, da li je to ok? Da li da regulišem broj obroka? Da više ne dužim, mislim da sam svakako preterao... Hvala unapred svima. (: