Tekst je autorsko delo Milana Jovanovica - Strongmana, i objavljen je u srpskom izdanju magazina PLAYBOY
Mi Srbi smo pošteni sportisti ne varamo kao i gledamo da što pre uhvatimo nekog našeg sportisu i pokažemo se kao nacija sa kodeksom casti, umesto da pomognemo istima da prodju testi i osvoje više medalja mi im secemo noge, e pa tako nam i treba!
Srbija je jedna od onih zemalja gde možeš steroide da kupiš u apoteci, bez recepta. I to jeftino jer ih pravi domaca fabrika. Nešto ne vidim da smo zemlja sa rezultatima u dizanju tegova, biciklizmu ili boksu za tri koplja iznad ostatka sveta gde su steroidi zabranjeni. Ili oni znaju nešto što mi neznamo ili mi neznamo nešto što oni znaju. A i ne secam se da sam bio na nekoj sahrani "govorili smo mu da ne uzima steroide".
Kad bi se igrali asocijacija, kao u onom kvizu na televiziji, na osnovu pojmova slava i novac šta bi moglo da se upiše u prazno polje? Svako od nas bi imao razlicitu sliku u glavi. Politika, estrada, biznis, ... Ali ako bi u asocijacij dodali i steroide mali broj ljudi bi omašio da kaže sport.
Najšira svetska javnost je prvi put cula za steroide ne tako davne 1988 godine pojavom afere Ben Džonson. Da se podsetimo to je onaj mišicavi Kanadanin koji je prvi trcao na sto metra ispod 9.90 i udario u ponos americke nacije, do tada neprikosnovenog atleticarskog superstara Karl Luisa. Još se planetarna vest o coveku koji 100 m prešprinta za 9.83 sekundi nije ohladila Karl Luis je poceo anti kampanju. Prvo je optužio Džonsona da je prerano startovao, zatim se žalio na sopstvene stomacne probleme a onda se dosetio i vrlo bombasticno optužio leteceg Kanadanina da je rekord napravio nadrogiran steroidima. I ne lezi vraže, potonji doping test je pokazao nedozvoljenu kolicinu nedozvoljene supstance neprihvatljivog Kanadera.
Cinici su primetili da sumnja u korišcenje stimulativnih supstanci postoji vec duži niz godina i da je baš višegodišnja dominacija Karl Luisa sumnjiva i da se, gle cuda, oglasio baš on a ne Ben Džonson koji je strpljivo godinama cekao svoju šansu gubeci trku za trkom. Ono što je meni palo u oci vezano za ovaj skandal je da su nadležni zaboravili da nam kažu da su i ostalih šest od sedam atleticara, ukljucujuci i samog prepoštenog Karl Luisa bili pozitivni na doping testu. Behu tu neki novinari koji su napipali tu vest pa su se iznenada "dobrovoljno" dezintegrisali iz teme. Kako da u ceo mozaik uklopimo nedavnu izjavu Ben Džonsona da jeste koristio neke zabranjene supstance ali ne i stanozolol za koji je optužen i osuden. Nego da krenemo redom.
Šta je zapravo naše kolektivno znanje o steroidim? Znamo recimo da su steroidi zabranjeni. Postoji neki doping testovi i sportista koji bude pozitivan, bez obzora na minule zasluge, preko noci biva u grdnom problemu. Znamo takode da su štetni. Da izazivaju sterilnost, impotenciju, bubuljice, napade besa, oštecuju bubrege, jetru, srce, izazivaju rak, iznenadnu smrt ... I sve to stoji. Mislim sve to tako stoji utisnuto u naše kolektivno znanje. Ali ako malo zagrebemo po knjigama i strucnim casopisima dobijamo drugaciju sliku.
Šta su steroidi? Steroidima se cesto pogrešno nazivaju sve supstance koje podsticu izdržljivost, snagu ili agilnost u sportu a vecina njih to nisu. Ispijanje dva red bula pre doping testa sportistu stavlja u problematicnu situaciju a tecnost u srebrno plavoj limenkici sigurno nije steroid. Dupli espreso, efedrin kapi za nos, džoint petkom uvece, ... Sve to je na listi zabranjih supstanci u sportu a nije steroid.
Steroidi su sinteticka verzija hormona koje ljudsko telo proizvodi. Dosta ljudi je culo za kortizon steroid koji se koristi za saniranje upalnih procesa i bolova, recimo u kolenima. Daje se i pacijentima sa metastazom raka. Antibebi pilule su takode steroid sastavljen od dva hormona koji se proizvode u telu žene. U principu kada se kaže steroid misli se na sinteticku verziju muškog polnog hormona testosterona koji se u sportu koristi za oporavak od treninga i rast mišica. I kao i svaki lek ima pozotovne i negativne efekte. U koliko se koristi u granicama preporucenim od strane doktora odnos korisnog i neželjenog dejstva je znatno prihvatljiviji nego kad se bitno povecaju doze i tada je za ocekivati nešto veci rizik od negativnih efekata.
Anabolicki steroidi se u medicini koriste kod zastoja u rastu muške dece, rekonvalescenata nakon šloga i nekih težih bolesti a ima primera da produžavaju život pacijentima obolelim od side. Šta anabolicki steroid zapravo radi? Uprošcen odgovor je da podstice sintezu proteina u organizmu, uvecava apetit, pospešuje funkciju koštane srži koja proizvodi veci broj crvenih krvnih zrnaca.
Kroz brojne mehanizme anabolicki steroidi uticu na sintezu mišicnih celija uticuci na rast mišica cime se povecava snaga što je i glavni razlog upotrebe kod sportista. Steroidi snažno uticu na pojacanje libida, zadebljanje glasnih žica cineci glas dubljim i muževnijim. Na papiricu koji se nalazi u kutiji testosterona koji proizvodi galenika medu kontraindikacijama stoji i "ceste i dugotrajne erekcije". Doduše sa unosom veštacki proizvedenog testosterona prestaje potreba za njegovom sintezom u organizmu što, dovodi do umanjenje proizvodnje spermatozoida, kako kažu studije - samo privremeno.........
NASTAVAK teksta, procitajte na nasem
BLOGU, klikom na link ispod:
http://wwwogistra-nutrition-shop.blogspot.rs/2017/12/istina-o-dopingu-i-antidoping-kontroli_19.html