Eto posto nisam ovde video temu o cigaretama hteo bih da zapocnem jednu.
Bio sam pusac 11 godina, od svoje 16 dp 27 godine. Pusio sam kao turcin (dve pakle dnevno a nekada i vise), i nikada mi nije palo na pamet da ih ostavim a znate zasto? Zato sto posle toliko vremena izgubis pojam i nemas predstavu kako je biti ne pusac.
Necu da pisem o posledicama jer to svi vec dobro znaju a pusaci o posledicama ne zele da cuju jer odbacuju i poricu taj problem. Napisacu samo pozitivne stvari i prednosti kada prestanete da pusite.
Sve u svemu jedan dan sam odlucio da ne pusim narednih nedelju dana jer sam imao velikih problema sa gastritisom, gorusicom i kasljanjem. Samo prvih 4-5 dana je bilo tesko jer tada nastupa fizicka kriza kroz koju se lagano prodje ako je motivacija i zelja dovoljno velika. Kada je proslo tih nedelju dana rekao sam sebi "jebote ako je sam nedelju dana proveo bez cigara, mogu i dve", i eto sada je proslo godinu dana od moje poslednje cigare.
Imam osecaj kao da sam u necijem tudjem telu, a kada to kazem mislim samo pozitivno. Evo samo par stvari koje sam osetio posle mesec dana ne pusenja:
-Culo mirisa i ukusa mi se vratilo. Konacno sam osetio koliko je odvratan indeks sendvic sa onom salamurom
-Prestale su glavobolje, gastritis, umor, lose jutarnje raspolozenje
-Prodisao sam. Samo ovaj razlog je dovoljan da batalite duvan
-Konacno sam krenuo da doruckujem i uzivam u njemu kao nikada ranije
-Novca imam dosta vise, mada to nije ni bitno kada se poredi sa zdravljem
-Pluca su mi proradila, vise se ne zadisem kao konj kada vezbam
-Ne smrdim na amonijak i katran kada prolazim pored ljudi, i osecam tek sada koliko pusaci smrde
-Nisam vise rob cigara i ne razmisljam da li ih imam kod sebe i da li treba da ih kupim
Ovo je samo 10% dobrih stvari koje sam osetio. Toplo preporucujem knjigu od Alan Cara "lako je prestati pusiti", pa je procitajte makar ne zeleli da ostavite duvan. Eto to je to, a ako imate nekih pitanja pucajte
Zivite zdravo, ostavite cigare