Pozdrav društvo !!
Treniram aktivno u teretani već godinu ipo dana. Visok sam oko 170 cm i težak trenutno oko 72 kg. Za to vreme sam dosta čitao , učio o ishrani i treninzima i primenjivao u praksi.
Kada sam počeo da treniram prvi put imao sam 80+ kg i cilj mi je bio da prvobitno smršam ,a kasnije mi se svidelo i posvetio sam se više treninzima u cilju zdravlja i oblikovanja tela. Smršao sam na nekih 65 kg i održavao tu kilažu duže vremena. U početku mi se ishrana zasnivala na belom mesu , ribi , krompiru , pirinču ,ovsenim i jajima. Bez bilo kakve vrste šećera odnosno prostih UH,čak ni iz voća. Pretpostavljam da je na prelazak na takvu ishranu telo doživelo šok i počeo sam da mršavim. Uz redovno čitanje i edukaciju primenjivao sam neke druge stvari i pratio rezultate , te sam jedno vreme radio i rotaciju UH(prvi put 6 nedelja ,pa ubrzo posle toga sam drugi put drzao 7 nedelja)da bih smanjio što više masne naslage (da bih imao izrazize pločice ,bez da napinjem stomak). Bilo je tu donekle rezultata ali sam se uplašio da ne odem predaleko ,tj. da bukvalno pojedem sam sebe , jer sam spao ispod 65 kg,a nisam imao baš željene rezultate.
Vremenom sam promenio ishranu. tj izbacio ovsene pahulje za doručak (jer je to bio sveti gral kao i svima u početku) , primetio sam da mi više odgovara kombinacija masti , tj. jaja, a UH (pirinač i krompir samo posle treninga i dextroza u kombinaciji sa whey) , svi ostali obroci su meso , zdrave masti i salata. 6 obroka dnevno , ako računamo i whey+dex posle treninga onda 7.
U suštini i sada mi se ishrana zasniva na tome , ali sam prestao da merim recimo UH posle treninga nego jedem malo više nego ranije i namerno sam poslednje dve-tri nedelje ubacio voće i čak sta više i proste UH da vidim šta se dešava i primetio sam napredak u mišićnoj masi nego ikada ranije (ovo za junk ,mislim na jedan ,dva dana nedeljno, to se naravno uskoro uskraćuje). Menjao sam i oblike treninga. Uvek nešto drugačije i novije. Pretpostavljam da ima uticaja i to. Primetio sam napredak pogotovo u gorenjem delu , ramena , ledja pa i bicepsi ,ali ono što mi se i ne dopada primetio sam malo veći prisutak masnih naslaga oko stomaka.
Sada razmišljam , da zadržim postojeću mišićnu masu ali da smanjim malo bf.
Da li da smanjim kalorije i broj obroka i da se i dalje ishrana zasniva na proteinima i mastima , uskoro mi ponestaje whey pa neću jedno vreme koristiti suplemente.
Da smanjim za sada težine ,a povećam broj ponavljanja ?
Ili da ubacim i kardio ,tj. malo ako može stručniji savet ?