Armstrongu oduzete titule sa "Tura"
IZVOR. B92 | JT
Bivši američki biciklista Lens Armstrong ostao je bez sedam titula sa trke "Tur d’Frans", odlučila je Međunarodna biciklistička unija (UCI).
Beta
Prvi čovek UCI Pet Mekvejd objavio je odluku na konferenciji za medije u Ženevi, a ona je doneta na osnovu dokaza koje je prikupila Anti-doping agencija SAD o Armstrongovom dopingu tokom cele karijere.
Mekvejd je, takođe, objavio da je Armstrongu izrečena doživotna suspenzija i dodao:
"Za Lensa Armstronga više nema mesta u biciklizmu, on zaslužuje da bude zaboravljen"
Vladajuće telo svetskog biciklizma na taj način je samo potvrdio odluke Anti-doping agencije SAD.
„Došli smo toliko daleko u borbi protiv dopinga da bismo se vraćali u prošlost“, istakao je Mekvejd, „Biciklizam ima budućnost. Ovo nije prvi put da se ovaj sport našao na raskrsnici i da mora da kreće od nule“, rekao je Mekvejd, „Kada sam postao predsednik 2005. godine, rekao sam da mi je borba protiv dopinga prioritet. Tada sam priznao da u biciklizmu postoji kultura dopingovanja, ali od tada je ovaj sport prošao kroz mnogo toga. Žao mi je jedni što nismo mogli da uhvatimo sve i da ih izbacimo iz ovog sporta“.
Prošlog meseca, Mekvejd je rekao da UCI nema razloga da uloži žalbu na odluku Anti-doping agencije SAD, ali da će sačekati obrazloženje slučaja pre donošenja konačne odluke.
Izveštaj tog tela, koji je objavljen prošle nedelje, broji 1.000 strana i sadrži svedočenja o doping šemi koja je Armstrongu pomogla da bude dominantan na „Turu“ od 1999. do 2005. godine. U tom izveštaju se, takođe, bivši američki biciklista optužuje da je bio vođa najsofisticiranijeg doping programa u istoriji sporta.
Za razliku od prethodnih slučajeva kada su pobednicima najprestižnije trke na svetu oduzete titule i dodeljene vicešampiona, sa Armstrongovim titulama takav neće biti slučaj. Direktor „Tura“ Kristijan Prudom već je rekao da te titule neće biti dodeljene nikome, zbog toga što je ta era biciklizma u potpunosti ostala u senci dopinga.
Armstronga je Anti-doping agencija SAD u avgustu suspendovala i izbrisala mu sve rezultate koje je postigao 1998. godine, kada je odlučio da se ne bori protiv optužbi koje su iznete protiv njega. Od tada brojni biciklisti su priznali doping, a pošto su sarađivali dobili su daleko blaže kazne u poređenju sa Armstrongovom. Bivši američki biciklista, koji je godinama bio heroj zbog toga što je pobedio rak, a potom bio potpuno dominantan na „Turu“, od tada je ostao bez svih sponzora, u poslednjoj nedelji i bez „Najkija“.
Uprkos optužbama, Armstrong je i dalje isticao da nikada u životu nije pao na doping testu, ali se poslednjih dana mnogo spekuliše da bi uskoro mogao sve da prizna. U slučaju da to učini, biće optužen za krivokletstvo, pošto je više puta pod zakletvom istakao da se nikada nije dopingovao. Svakako, posle odluke UCI, pretrpeće finansijske posledice, a možda i pojedine tužbe.