Ne da verujem, vec iz licnog iskustva smatram da je tako (nemam ja dovoljno naucnih testova da mogu da tvrdim, zato samo kazem - smatram).
Zivim u Beogradu, uvek imam problema zbog grinja, manjih ili vecih, kako kada. Mnogo vecih leti, a ipak manjih zimi, ali ipak ih ima i zimi (kod mene se manje greje, jer mi vise prija haldnije, pa se i manje susi vazduh).
Bio u Dubaju neko vreme, nijednom problem oko disanja - bilo to u cistom hotelu ili u prasnjavom delu sa Indusima i Pakistancima. Bez ikakvih kafa, efedrina ili Clarinase-a.
Odem zimi u jako suvu klimu (cele zime ispod -10*C, jednom samo pao malkice sneg, vlaga nepostojeca) - ja sam isao u letnjoj jaknici, nista mi nije smetalo. Leti je medjutim jako vlazna klima i opet problemi.
Dodjem opet u Beograd, ono fuj.... ne mogu da prodjem pored pola zgrada u centru.
Sta je razlika? Beograd je vlazan uvek - manje ili vise, ali je ipak vlazan dovoljno, i postaje sve vise i vise
Ova druga mesta su bila extremno suva.
Itekako verujem da ako je na DUZE (ne na sat vremena, naravno!) smanjena vlaznost, da ubija grinje.