Dakle, koliki je minimalan dozvoljen unos makronutrijenata izrazen u g po kg , bez da se ugrozava zdravlje?
ja cu poksuati da ti obrazlozim na jednostavan nacin, da ne koristim strucne termine zasto to ne postoji.
Npr,
ako ti ja napisem da su ti brojevi
0,5 gr M / 1 gr B/ 1 gr UH i to prihvatis kao fakat i to je ok
Moras da razumes, da covekvoo telo moze da prezivi a da ne dodje ni do kakvih posledica 14 dana BEZ UNOSA BILO KAKVOG MAKROSA! Bez vode, na zalost ne moze ni 4-5 dana.
Moras da shvatis, nije moguce da postoji BROJ koji odredjuje gde je STOPA METABOLICKOG OSTECENJA!
To NIJE moguce da se odredi, a svako ko ti napise bilo kakve brojeve je IDIOT i to kompletan.
telo ce da previzvi u svim mogucim uslovima. i da cak i iz najmanje kolcine izvice koliko je moguce. Da li je to moguce dovoljno da ti neko kaze da nece doci do metbolic damage?? NECE i ako kaze, nije IDIOT vec GOVEDO koje ce to da napise, samo da bi kasnije ti rekao ili neko peti kako on nesto zna.
Da izuzemo sada da je nivo potrebnih makrosa razlicit iz dana u dan (zbog toga racunanje BMR i TDEE) moze kao pocetna tacka, ali ako tebi danas treba 2 gr B, a sutra usled adrenalisnkg stresa, zamora, oscilacije nivoa hormona, inuslina itd, treba 1 gr. Kako da i da li je moguce da ce postojati budala da kaze da je ustvari tebi ptorebno ne 2 gr vec 1. Ali da te ne bunim.
Brojvi izrazeni na ovu temu i to sto ti trazis moze da bude potencijalni i jeste veoma opasno po pojedinca ako se krene sa primernom toga iz svih gore navedenih razloga. Telo nema brojacnik i da ti kaze koliko je njemu DOVOLJNo, u protivnom niko ne bi bio debeo niti bi iko bio mrsav jer da je tako, onda bi znali tacno kada nam je necega dovljno, a kada je malo.
nadam se da sam uspeo makar malo...