Visina 177cm
težina 86kg
Da li bih smeo da smanjim kalorije i u kojoj meri, izbacivši slatkiše koje sam jeo svakodnevno(bar 100-200gr čokolade, keksa) i ostalu nezdravu hranu. Trenutno nisam nešto preterano aktivan, radim samo vežbe u kućnoj varijanti. Ne znam dal bi smeo ići u teretanu? Dijagnoza mi je : subklinički hipotireoizam - t3 i t4 su u redu, ali TSH skoro duplo povišen. Pijem euthyrox od 25 mikrograma. Uz to, povišeni su mi i holesterol i trigliceridi(ali ne drastično)
Bio sam kod nutricioniste i kao suplemente preporučila mi je: Omega3 kapsule 2puta dnevno i Oligogal Cr(hrom).
Prepisala mi je neku dijetu(veoma sličnu londonskoj dijeti)
Dorucak do 8h: 1 tanka kriska hleba, 1cm debljine (crnog, integralnog ili razenog)+ nesto od sledecih namaza:
- 1 supena kasika pavlake ili Sirka ili Sremskog sira ili Imperijala ili kajmaka ili 1 kafena kasicica margarina za mazanje
+ nesto od sledecih namimica: 2 virsle ili 2 kolutica dijetalnog (Karneksovog )parizera(0.5 cm debljine) ili kriska posnog sira ili ½ kutije sardine ili 1 bareno jaje + nesto od svezeg povrca ili salata bez ulja, ili ukiseljeno povrce za zimu, oprano od kiseline i soli ili 5-6 komada zelenih maslina
* 2x nedeljno doruckovati nesto od kuvanih testenina (spagete, makarone)ili kacamak u kolicini od solje za belu kafu vec skuvanih namimica, prelivenih mlekom , kiselim mlekom, jogurtom ili kecapom ili u njih izmrviti krisku posnog sira ili umutiti 1 supenu kasiku pavlake (bez dodavanja masnoce)
Uzina 1. oko 11h
½ sata pre uzine uzeti voce u odgovarajucoj kolicini: 1 jabuku ili 1 krusku ili 1 breskvu ili 2 kajsije ili 1 mandarinu ili 1 kivi ili ½ grejpa ili ½ pomorandze ili limuna ili 1 casu od jogurta sitnog voca (visanja, tresanja, malina, kupina, ribizli, grozdja, jagoda, borovnica),
-iza toga uzeti ½ tanke kriske hleba debljine 1 cm uz nesto od gore navedenih namaza+1 solja mleka, kiselog mleka, jogurta ili caja
Rucak od 14-15h
1 tanka kriska hleba 1 cm debljine + 1 porcija variva od povrca + salata u neograncenoj kolicini bez ulja, ili ukiseljeno povrce za zimu oprano od kiseline i soli.
*Varivo pripremati na sledeci nacin: uvek kombinovati 3-4 vrste povrca po ukusu. Kombinaciji dodati makar saku boranije ili zelenog lisnatog povrca (kelja, kelerabe, spanaca, blitve, zelja, lista cvekle, kupusa). Povrce obariti, pa umesto zaprske izrendati 1 krompir i 1 sargarepu srednje velicine na najsitnijem delu rendice. Od zacina, sve po ukusu. Na kraju dodati malo ulja, ukoliko varivo nije kuvano sa mesom.
Dozvoljene vrste mesa su: curece, pilece, telece, jagnece, junece. Zabranjena je svinjetina, iznutrice i suhomesnati proivodi (sem virsli i dijetalnog parizera)
Savet:
2-3x nedeljno jesti meso, 2-3x nedeljno jesti ribu, l-2x nedeljno jesti soja snicle (komadice soje)
- 2x dnevno , oko 150/ 170g mesa jesti po obroku do 300/350g dnevno
- 2x dnevno oko 180/200g ribe, po obroku, a oko 360/400g dnevno
Uzina 2. oko 17h
2 supene kasike veceg ,,Bio balansa” + jednu supenu kasiku psenicnih mekinja +1 supenu kasiku mlevenog badema umesati u 250ml jogurta ,,Fit" od 0.5% masti
***Kao popodnevnu uzinu oko 17 uzeti sledeci dijetalni preparat (prirodni lek): 250 ml jogurta Fit od 0,5%mm+ 2 supene kasike ovsenih pahuljica+1 supena kasika psenicnih mekinja+2 kafene kasicice isitnjenog lanenog semena+ 1 kafena kasicica cimeta+1 supena kasika mievenih oraha +1/2 kafene kasidce kima i 1/2 kafene kasicice suvog kvasca. Ostaviti 15-20 minuta pre upotrebe.
*1/2 sata pre vecere uzeti voce u kolicinama kao kod uzina
Vecera oko 20h (ista kao rucak)
1 tanka kriska hleba + porcija variva od povrca + salata u neogranicenoj kolicini, bez ulja
*6. obrok (uvesti po potrebi) oko 22 h
1 porcija variva od povrca(bez hleba) i 1 solja mleka, kiselog mieka ili jogurta
Napitak pre spavanja: moze i ne mora
Šta vi mislite o tome? Ako imate neki predlog za promenu ishrane slobodno pišite.
Svaki komentar je dobrodošao!
hvala