KRUTI MISICI JEDNAKO KRUTE ARTERIJE
Ako mi se ikad desila bozja intervencija onda je to kada sam procitao clanak Journal of Appliend Physiology o ukrucenju arterija nakon teskih ekkscentricnih vezbi.Setio sam se scene iz filma Pretparacke price kada je misteriozni napadac iskocio pred Vinsenta I Dzulsa I ispraznio pistolj u njihovom pravcu I promasio,pa su ga oni izresetali.Dzuls je tad rekao da je to bila bozija intervencija-e,tako sam se I ja osecao kad sam procitao ovo istrazivanje,objavljeno ovog meseca o,posveceno vezi izmedju arterijskog zdravlja I vezbanja sa opterecenjem.
Arterijska krutost je u osnovi mera fleksibilnosti vasih arterija-ako zelite dug zivot,ne zelite krute arterije.Ako neko mrzi da radi kardio,onda sam to ja !Jedna od mojih omiljenih majica je crna majica na kojoj je pisalo”kardio je bez veze”.Pokusao sam sa vezbanjem ispred TV-a,citanjem,slusanjem muzike-uzasno mi je to bilo dosadno,osecao sam se kao pacov na tockicu.Nista manje od striptizete na sipki nije me moglo naterati da radim kardio.Bio sam kao kardiolog koji upire prst u pacijenta I kaze:Povedite racuna o dijeti ili cete baciti kasiku,”a odmah zatim izidje iz ordinacije I zapali cigaru.
KARDIOVASKULARNA OBOLJENJA I UPALA
Kardiovaskularno oboljenje je povezano sa povisenim markerima sistemske inflamacije,ukljucujuci C-reaktivni protein I druge inflamatorne medijatore kao sto su citokini,leukotrieni,faktori tumor nerkoze I interleukin-6.Poviseni nivoi ovih inflamatornih proteina su takodje povezani sa povisenim faktorime rizika od srcanog napada,gojaznoscu,dijabetesom melitusom I anginom pectoris.Brojne studije pokazuju da cirkulatorni medijatori inflamacije ucestvuju u mehanizmima vaskularnog napada.Ukratko,sve sto izaziva inflamacije nije dobro za vase krvne sudove I arterijsko zdravlje.Zato je vazno konzumirati antioksidanse da bi smanjili upalu.Pokazalo se da samo jedan masni obrok moze da izazove akutni nflamantorni odgovor I smanji protok krvi.Prema tome,ako nesto sto izaziva inflamaciju nije dobro za vase arterije,kakva je situacija sa ostecenjima misicnih vlakana tokom treninga sa opterecenjem?Kao sto se mozda secate iz proslih brojeva,inflamatorni odgovor koji se dogadja u misicu je deo procesa izgradnje misica koji aktivira IGF-1 u misicu.Ako biste pogledali neciji misic pod mikroskopom nakon intenzivne runde vezbanja sa opterecenjem,izgledao bi vam kao da je eksplodirala nuklearna bomba.Otkrili biste tkivo napunjeno makrofagima I ostalim mehanizmima za oporavak celija kojim se smanjuje inflamacija koja je nastala na mestu povrede.
Jedan od najvaznijih tipova kontrakcije za [povecanje misicne mase je eksentricni potez takodje izziva lokalnu sistematsku inflamaciju nakon izvodjenja,Kad vas boli, znaci da postoji neka inflamacija u tom tkivu!Interesantno je da kada se eksperimentalno indukuje inflamacija,dolazi do redukcoje endotelijalne funkcije I povecanja krutosti arterija.Ekscentricna vezba,kako je predhodno napomenuto,povecav cirkulatorne inflamatorne markere.Pitanje glasi:da li vezbanje sa opterecenjem dovodi do akutne krutosti arterije?
VEZBE SA OPTERECENJEM I ARTERIJSKA KRUTOST
Istrazivaci sa Univerziteta u Ostinu u drzavi Teksas,zeleli su da utvrde da li izvodjenje ivtenzivne vezbe sa opterecenjem izaziva akutnu inflamatarnu reakciju I da li ima bilo kakav negativan efekat na krvne sudove.27 odraslih zdravih ispitanika su ucestvovali u izvodjenju ekscentricnih vezbi koje ukljucuju ili nozni press ili trening bicepsa.Ispitanici su radili sest setova sa deset ponavljanja na Cybex kosoj leg press spravi u bilateralnom treningu,sa 110% licnog maksimuma u jednom ponavljanju I sa tri do cetiri minuta pause izmedju setova.Istrazivaci su zeleli da utvrde da li ima razlike izmedju vezbanja velikih I vezbanja malih misicnih grupa,kao I da to da li je inflamatorna reakcija izazvana vezbanjem razlicito uticala na zdravlje krvnih sudova.
INTENZIVNA EKSCENTRICNA VEZBA JE POVEZANA SA ARTERIJSKOM KRUTOSCU
Rezultati ove studije su pokazali da ekscentricna vezba I u slucaju velikih I u slucaju malih misicnih grupa(bicepsi) izaziva povecanje krutosti arterija.U obe grupe arterijska krutost je povecana 48 sati posle vezbanja-kada je bol na vrhuncu I kad se ocekuje najjaci odgovarajuci inflamatorni odgovor.Naucnici su predpostavili da je lokalna inflamacija koja je nastala nakon ostecenja misica izazvala sistematsko”presipanje”inflamatornih molekula u sistemsku cirkulaciju.
Interesantno je da kod odraslih koji imaju upalu desni I upaljeno tkivo desni postoji mnogo veci rizik od srcanog udara zbog slicnih procesa.Inflamacija desni rezultuje inflamacijom nizeg intenziteta koja postaje sistemska I koja izaziva propadanje krvnih sudova.
Postoje neka ranije istrazivanja ciji nalazi ukazuju na to da ekscentricna voznja bicikla ili downhill trcanje rezultuje jacim povecanjem interleukina-6 u serumu.Prema tome,svaki put kada izlozite svoje telo rundi intenzivnog vezbanja.akutna inflamacija moze da izazove arterijsku krutost-medjutim,dobro je poznato da aerobno vezbanje moze da smanji inflamacije.
Iako je trening sa opterecenjem koristan za srce,ne mozete dobiti maksimum srcanog zdravlja samo od dizanja tegova-morate cele godine da radite I kardio vezbe.Bas kao I Dzuls iz Pretparackih prica,MD vam pruza bozju intervenciju koja treba da vas natera da odete u teretanu I radite kardio vezbe.
Casopis MD mart-april 2011
ONLINE PRODAJA SUPLEMENATA I DODATAKA ISHRANI www.ogistra-nutrition-shop.com Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.
Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%