Novembar 17, 2024, 12:20:15 pre podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.361 poruka u 18.766 tema - 20.973 članova - Poslednji član: aeroTus
X3MShop banner

Autor Tema: Studiranje u Americi/Kanadi  (Pročitano 37467 puta)

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
Studiranje u Americi/Kanadi
« poslato: Jul 29, 2011, 06:04:55 posle podne »
Bilo bi odlicno ako ovde ima neko iskustva ili prijatelje koji su bili/jesu u Americi ili Kanadi na studiranju.
Znaci, ne srednja skola, nego koledzi.
Ja cu vrv pokusati da upadnem negde preko sportske stipendije, ali uopste nisam upucen u proceduru.

Van mreže jocifer

• Flyweight Member
  • **
Odg: Studiranje u Americi/Kanadi
« Odgovor #1 poslato: Jul 29, 2011, 06:50:21 posle podne »
Ja imam jednog druga koji je u trecem srednje otisao u SAD, tamo zavrsio srednju a potom i bankarstvo. Radio je u Njujorku, a sad je u Italiji  ili Svedskoj nisam siguran. Nazalost nismo u kontaktu pa ti ne mogu nista detaljnije opisati. Jedino znam da je rekao da mu je bolje u Evropi nego u SAD pa se zato i vratio da radi ovde...

Van mreže AlexB

• Lightweight Member
« Odgovor #2 poslato: Jul 29, 2011, 07:39:03 posle podne »
Bio sam ja u Australiji (isti princip ko u USA), a imam par ortaka koji su bili na razmeni u USA....sta te konkretno zanima?

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #3 poslato: Jul 29, 2011, 07:52:10 posle podne »
Bio sam ja u Australiji (isti princip ko u USA), a imam par ortaka koji su bili na razmeni u USA....sta te konkretno zanima?

Uh, dosta stvari.
Razmisljao sam da pravim video klip, pa da taj video saljem putem e-mail na razne koledze u Americi. Par drugara od drugara je upalo na koledze preko sportske stipendije, gde su ima skolarine bile placene od 30-70, 80 pa cak i 90%.
Trenirao sam fudbal par godina, ne bi bio problem da napravim (izmontiram :) ) dobar klip.
Moji ne bi mogli da mi plate punu skolarinu, samo deo, zato i razmisljam o sportskoj stipendiji.
Ako ima jos nekog resenja, super bi bilo ako ti ili neko zna. Inace, moja je zelja da tamo zavrsim koledz i ostanem. Naravno, ako dobijem dobru priliku za posao u Srbiji ili Evropi, radio bi i tu, ali moja zelja je zivot u US ili Kanadi.
I da, sto se tice Kanade... Tu bi jedino mogao u Toronto da idem, posto tu imam neku rodbinu koja bi mi pomogla u pocetku. Mada, nekako mi se cini da u Americi ima vise sanse...

Koliko je tebe sve to kostalo, jel si isao kod nekog, kakav je zivot uopste?
« Poslednja izmena: Jul 29, 2011, 07:54:17 posle podne Francuz »

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #4 poslato: Jul 29, 2011, 07:55:18 posle podne »
Ja imam jednog druga koji je u trecem srednje otisao u SAD, tamo zavrsio srednju a potom i bankarstvo. Radio je u Njujorku, a sad je u Italiji  ili Svedskoj nisam siguran. Nazalost nismo u kontaktu pa ti ne mogu nista detaljnije opisati. Jedino znam da je rekao da mu je bolje u Evropi nego u SAD pa se zato i vratio da radi ovde...

Hvala druze, al zanima me konkretno studiranje, srednju skolu sam zavrsio. ;)
Ako dodjes do jos nekih informacija o njegovim studijama, bio bi ti zahvalan da podelis to ovde sa nama. :)

Van mreže Pirat

• Super-heavyweight Member
« Odgovor #5 poslato: Jul 29, 2011, 08:50:36 posle podne »
pa dobro imas li ti iole neku predstavu pre svega sta bi tamo studirao ?:)

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #6 poslato: Jul 29, 2011, 08:56:32 posle podne »
pa dobro imas li ti iole neku predstavu pre svega sta bi tamo studirao ?:)

Nemam, nekako sam se vise brinuo kako da odem i upisem. :)
Trenutno sam prva godina na fakultetu u Beogradu, studiram poslovnu ekonomiju. To sam upisao jer to ima, da se tako izrazim, malo vecu "sirinu", ali da kazem da me zanimaju pravo i jezici ( engleski pricam veoma dobro, sledece godine pocinjem ucenje spanskog ili nemackog ).
Jedino sto bi hteo da izbegnem su prirodne nauke: matematika, fizika, hemija...

Van mreže MarK3

• Light Heavyweight Member
« Odgovor #7 poslato: Jul 31, 2011, 11:05:31 posle podne »
Nije problem da upises koledz u USA... Stavise postoji stotine skola gde bi te primili, samo je jedino pitanje da li bi ti neko dao stipendiju ili bi morao da platis iz svog dzepa... Ako u Srbiji nisi cisti odlikas + izvanredni rezultati sa republickih i međunarodnih takmicenja, ili ako nisi sportista sa dobrim rezultatima, o stipendiji mozes samo da sanjas... Posto imas drugare koji su vec dobili te stipendije raspitaj se detaljno kod njih. Ne znam tacno kako ide proces apliciranja za koledz, ali u sustini moras da napravis klip, napises motivaciono pismo, radis testove, pa odlucuju da li ce da ti daju vizu na osnovu tvoje proslosti, pa rankiranje itd...

Inace ako ti sve ovo ne uspe, nemoj da se razocaras. Posle studija mozes da odes turisticki u USA, kupis "brak" , sredis dokumenta i nostrifikujes diplomu sto naravno traje neko vreme.  U medjuvremu bi morao da radis razlicite poslove da bi imao za zivot i slicno. Po meni prvo bi trebalo da odlucis sta ces konkretno da studiras! Na kojem si fakultetu u Beogradu? Inace nasi fakulteti i nisu nesto priznati u svetu, sem ETF-a, FON-a, Arhitektonskog fakulteta (za ove je nostrifikacija laksa mada sve zavisi od drzave do drzave i na kojem univerzitetu nostrifikujes diplomu).  Najvise posla ima u IT-u i medicini, za ekonomiju ne znam tacno...

Sto se tice zivota u USA, ne znam kakva su tvoja ocekivanja. Zivi se veoma brzo a i radi mnogo vise nego u EU, ali je mesto gde ces se najbrze steci materijalno bogatstvo ako se stvarno budes potrudio. Zivot je skup u velikim gradovima, porez zavisi od drzave u kojoj zivis itd... Socijalne pomoci nema, sto znaci da moras da izaberes neki zdravstveni osiguravajuci paket ( sto su ti paketi jeftiniji, imaces i manju sigurnost ). Ali recimo u Skandinavskim zemljama imas puno zdravstveno osiguranje i socijalnu pomoc, ali plate nisu kao u USA, sto znaci da ces ziveti sasvim normalno (bez besnih kola, nakita, bla bla sta vec). Po meni je Australija ili Hong Kong dobar izbor, pruza slicne mogucnosti kao USA a ima veoma razvijen zdravstveni i socijalni sistem.

I za kraj  trebalo bi da postavis pitanje sebi, zasto zelis da napustis ovu jadnu zemlju jer ako nemas jake razloge ili ciljeve celi zivot ces razmisljati o povratku, i nigde neces moci da uklopis i funkcionises kako treba. Imas jos vremena, polako slozi kockice i to je to ;)
« Poslednja izmena: Jul 31, 2011, 11:08:46 posle podne MarK3 »

Van mreže jovann

• Lightweight Member
« Odgovor #8 poslato: Jul 31, 2011, 11:17:43 posle podne »
Citat
Sto se tice zivota u USA, ne znam kakva su tvoja ocekivanja. Zivi se veoma brzo a i radi mnogo vise nego u EU, ali je mesto gde ces se najbrze steci materijalno bogatstvo ako se stvarno budes potrudio.
NIje to sad kao nekad,u velikoj su krizi i oni...

Van mreže oktagon

« Odgovor #9 poslato: Jul 31, 2011, 11:21:58 posle podne »
Nije problem da upises koledz u USA... Stavise postoji stotine skola gde bi te primili, samo je jedino pitanje da li bi ti neko dao stipendiju ili bi morao da platis iz svog dzepa... Ako u Srbiji nisi cisti odlikas + izvanredni rezultati sa republickih i međunarodnih takmicenja, ili ako nisi sportista sa dobrim rezultatima, o stipendiji mozes samo da sanjas... Posto imas drugare koji su vec dobili te stipendije raspitaj se detaljno kod njih. Ne znam tacno kako ide proces apliciranja za koledz, ali u sustini moras da napravis klip, napises motivaciono pismo, radis testove, pa odlucuju da li ce da ti daju vizu na osnovu tvoje proslosti, pa rankiranje itd...

Inace ako ti sve ovo ne uspe, nemoj da se razocaras. Posle studija mozes da odes turisticki u USA, kupis "brak" , sredis dokumenta i nostrifikujes diplomu sto naravno traje neko vreme.  U medjuvremu bi morao da radis razlicite poslove da bi imao za zivot i slicno. Po meni prvo bi trebalo da odlucis sta ces konkretno da studiras! Na kojem si fakultetu u Beogradu? Inace nasi fakulteti i nisu nesto priznati u svetu, sem ETF-a, FON-a, Arhitektonskog fakulteta (za ove je nostrifikacija laksa mada sve zavisi od drzave do drzave i na kojem univerzitetu nostrifikujes diplomu).  Najvise posla ima u IT-u i medicini, za ekonomiju ne znam tacno...

Sto se tice zivota u USA, ne znam kakva su tvoja ocekivanja. Zivi se veoma brzo a i radi mnogo vise nego u EU, ali je mesto gde ces se najbrze steci materijalno bogatstvo ako se stvarno budes potrudio. Zivot je skup u velikim gradovima, porez zavisi od drzave u kojoj zivis itd... Socijalne pomoci nema, sto znaci da moras da izaberes neki zdravstveni osiguravajuci paket ( sto su ti paketi jeftiniji, imaces i manju sigurnost ). Ali recimo u Skandinavskim zemljama imas puno zdravstveno osiguranje i socijalnu pomoc, ali plate nisu kao u USA, sto znaci da ces ziveti sasvim normalno (bez besnih kola, nakita, bla bla sta vec). Po meni je Australija ili Hong Kong dobar izbor, pruza slicne mogucnosti kao USA a ima veoma razvijen zdravstveni i socijalni sistem.

I za kraj  trebalo bi da postavis pitanje sebi, zasto zelis da napustis ovu jadnu zemlju jer ako nemas jake razloge ili ciljeve celi zivot ces razmisljati o povratku, i nigde neces moci da uklopis i funkcionises kako treba. Imas jos vremena, polako slozi kockice i to je to ;)

Sto se proucavalo dje da se smugne, hehe
« Poslednja izmena: Jul 31, 2011, 11:34:17 posle podne oktagon »

Van mreže MarK3

« Odgovor #10 poslato: Jul 31, 2011, 11:49:10 posle podne »
jos uvek nisam odlucio gde cu da smugnem ali imam jos koju godinu da odlucim :)

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #11 poslato: Avgust 01, 2011, 02:21:47 pre podne »

Idem na Singidunum, taj fakultet se sigurno ne priznaje, al to mi i nije cilj jer zelim da zavrsim fakultet te zemlje u koju idem.
Sto se tice sportskih rezultata, nemam ih. :)
Trenirao sam fudbal godinama u Radnickom NBG, al nista ozbiljnije.
Trenirao sam kosarku u Zvezdi, al me je visina sprecila da napredujem ozbiljnije ( 175cm ).
Dva druga su dobila fudbalske stipendije, ali nijedan nije otisao jer su dobili priliku u prvom timu svoje ekipe.
E sad, prvi put cujem za ta silna odlikovanja da su potrebna, jer oba ova druga igraju za prve timove, uli u zonskim ligama! Znaci, neozbiljan rang takmicenja.
Dobili su par stipendija, ako se ne varam jedan od 30%, drugi od 70-90%, ali su ih odbili. Mnogo bitna stvar je sto su oni napravili dobre klipove, iako nisu vanserijski igraci. :D
Sto se tice zivota u Americi, meni se i ovde smucilo, a i tamo mi se svidja. Hvala Bogu, pa ovde kad se vratim imacu sta da radim ako ne uspem. Svestan sam da se mnogo radi, i u Bg-u radim, nekad po 2 smene, to nije problem. Moj je cilj da uspem, spreman sam da "grizem", i ne zelim da sutra brinem dal cu imati para da recimo letujem sa porodicom ili da li ce neko preko veze dobiti posao u ovoj Srbiji.
Sto se tice klipa, verujem da bi mogao odlicno da ga napravim, mozda bi cak uspeo da nabavim i neke klupske sertifikate ( ipak je ovo Srbija :D ).
Jos mi je palo napamet da pravim klip za vaterpolo pored fudbala, mada tu realno nema sta da se vidi, jedino da klub tu napise dobre preporuke.
Znaci, nemam novca za punu skolarinu, samo za mali deo, mogu da napravim dobar klip, nemam sportske rezultate ( mada i ljudi koji su otisli i nisu imali neke, nadam se da ovo nije presudno ).
Voljan sam da idem da ucim i radim po ceo dan, jer su mi finansije na prvom mestu. Ja cu i se i ovde snaci, ali ne zelim prosecnost, cilj mi je da uspem i zaradim.  
Ja ne znam za drugi nacin osim sportske stipendije da odem, novca nemam. Sto se tice Honk Konga i Skandinavije... O njima i nisam razmisljao, pre svega jer mi se svidja Americki/Kanadski nacin zivota.
A i engleski pricam veoma dobro, pre par godina sam isao na opstinska takmicenja i imam neke sertifikate.
Umalo da zaboravim jako bitnu stvar, u Torontu imam rodbinu koja bi mi pomogla u pocetku. E sad, ne znam dal je isti princip sportskih stipendija i studiranja kao u Americi. I oni su tamo veoma uspesni, imaju po 2 fakulteta, mozda ce i to sutra meni nesto da pomogne oko zaposlenja ( misilim na preporuke ).
« Poslednja izmena: Avgust 01, 2011, 02:30:39 pre podne Francuz »

Van mreže TeH FiLiP

• Barbarian to be
« Odgovor #12 poslato: Avgust 01, 2011, 03:39:26 pre podne »
E svi sanjate o americi,onda odete tamo i vratite se posle 6 meseci jer ste ili jedino nasli zaposlenje kao pool boy-evi ili konobari,u njaboljem slucaju radicete u wallmartu...ne lupam napamet,ovako mi zavrsilo 99% onih koje znam a jurili su americki san,pa su bzvz izgubili i pare i vreme i onda se vrate ovamo da finsiiraju studije i naprave nesto.Bas amerima treba Srba konobara i beracha tresnji pored par desetina miliona meksikanaca....Bolje razmisljati i napraviti nesto od sebe ovde pa ce se za tebe otimati i nemci i ameri,a ne da budes zeljko pa ce te samo sazvakati ameri.

Jedini ortak koji je da kazem nesto uspeo,primili ga u severnoj karolini na neki univerzitet jer je maher za tenis,ali i to mu slaba vajda kad radi kao konobar i stalno mi se zali kako ga gazi gazdarica neka nadrkana.I ima stan koji deli sa dva rastafarijanca...americki san,hell yeah.
How could he know this new dawn’s light
Would change his life forever?
Set sail to sea but pulled off course
By the light of golden treasure

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #13 poslato: Avgust 01, 2011, 03:58:51 pre podne »
E svi sanjate o americi,onda odete tamo i vratite se posle 6 meseci jer ste ili jedino nasli zaposlenje kao pool boy-evi ili konobari,u njaboljem slucaju radicete u wallmartu...ne lupam napamet,ovako mi zavrsilo 99% onih koje znam a jurili su americki san,pa su bzvz izgubili i pare i vreme i onda se vrate ovamo da finsiiraju studije i naprave nesto.Bas amerima treba Srba konobara i beracha tresnji pored par desetina miliona meksikanaca....Bolje razmisljati i napraviti nesto od sebe ovde pa ce se za tebe otimati i nemci i ameri,a ne da budes zeljko pa ce te samo sazvakati ameri.

Jedini ortak koji je da kazem nesto uspeo,primili ga u severnoj karolini na neki univerzitet jer je maher za tenis,ali i to mu slaba vajda kad radi kao konobar i stalno mi se zali kako ga gazi gazdarica neka nadrkana.I ima stan koji deli sa dva rastafarijanca...americki san,hell yeah.

Filipe, ja sam napisao da ovde imam sta da radim ako se vratim, to nije problem. Moja je zelja da pokusam. Meni nije problem ni da konobarisem niti bilo kakav posao za minimalnu nadnicu. Inace, kada dobijes sportsku stipendiju u cenu skolovanja ti je uracunato i stanovanje u kampusu ( kao recimo Studenjak )+hrana u istom. Sto znaci da pare koje zaradis imas za svoj trosak.
Znam i takve sto se vracaju, al to su oni koji nisu mogli da podnesu samocu, odvojenost od kuce itd... Ja ovde imam i porodicu i prijatelje i dugodisnju vezu i sve bih ostavio ako bi imao sansu da odem.
Iz prica sam cuo da koledzi ( koledz je isto sto i nasa visa skola, ne fakultet ) nisu tezi od nasih gimnazija. Mozda ovo zvuci neozbiljno, kao pricaju ljudi... Al to nisu samo meni pricali, i nije samo jedna osoba to rekla.
Da ne bude da je ono, rekao mi neko i to... Nije Amerika, ali tetka je u Torontu radila 16h dnevno, znaci 2 posla, da bi platila skolovanje. Otisla je kao izbeglica, a zavrsila sa 2 fakulteta i stanom od 100 kvadrata u najelitnijem naselju. Da ne bude da nema situacija kao sto si ti napisao, ima. I takva je vecina. Al ne zelim da celog zivota razmisljam da li sam ili nisam mogao...
« Poslednja izmena: Avgust 01, 2011, 04:02:06 pre podne Francuz »

Van mreže TeH FiLiP

• Barbarian to be
« Odgovor #14 poslato: Avgust 01, 2011, 04:05:40 pre podne »
i sve bi ostavio ovde da bi radio tamo neki average job samo da bi ziveo tamo??To te ne kontam uopste,ali tvoja stvar
How could he know this new dawn’s light
Would change his life forever?
Set sail to sea but pulled off course
By the light of golden treasure