Novembar 17, 2024, 12:17:25 pre podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.361 poruka u 18.766 tema - 20.973 članova - Poslednji član: aeroTus
X3MShop banner

Autor Tema: Studiranje u Americi/Kanadi  (Pročitano 37463 puta)

Van mreže milan0507

• Cruiserweight Member
Odg: Studiranje u Americi/Kanadi
« Odgovor #45 poslato: Avgust 01, 2011, 03:11:17 posle podne »
Novak ne zivi u Beogradu sa porodicom i prihodima od 300e mesecno i ne guzva se po busu po sat vremena u 1 smeru da bi npr cekao 2.5h kod dr  zbog uputa za vakcinu i na kraju dosao u 5 do 7 na red da bi mu rekli da ne rade.To sto on kaze  "ovo moze samo Srbija" i nije bas validno.Ovde je najlepse onima koji imaju pare..provod,ribe,drustvo,klima,para vrti svuda i sl ali je dosta vise onih koji lose zive.A i politicko stanje ne doprinosi poboljsanju situacije.Brain drain se desava decenijama kod nas i ne nazire mu se kraj

TI mislis da je na zapadu bolje...covece mi bar imamo EXTRA gradski prevoz....ja sam tamo cekao po sat vremena za drugi jer nisam imao pare za auto....tamo bez auta mozes da ostanes da sedis kuci.....2h mi je trebalo do faxa...ovde mi treba 30min....
Sto se zdravstva tice...jesu oni organizovaniji, ali to ima papreno da platis....ljudi mole boga da im se nista ne desi.....ortak je polomio ruku....paf....iako je imao zdravstveno osiguranje morao je da da 400$ iz dzepa....

Idi, vidi...pa onda pricaj.....nije fora da se mi raspravljamo ovde....ja sam ispricao moje iskustvo...na vama je da li cete mi verovati ili ne...u svakom slucaju razumem....

Nije problem dati 400 dolara ako imas ok platu za ono sto radis.Ovde drugarici traze 1500e da bi joj radili operaciju kolena.Tj svima traze..Za kuk traze nesto nenormalno.Niko ne ocekuje tamo kule i gradove po samom dolasku,vec samo da se rad placa adekvatno.Zasto je to ekstra prevoz kad npr u jednom Minhenu busevi idu na par minuta (realnih par minuta a ne imaginarnih kao kod nas)? Ne raspravljamo,samo razmena misljenja :) Ja cu ipak da se potrudim da oprobam srecu kod nekog Nemca nego da vegetiram ovde :)

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #46 poslato: Avgust 01, 2011, 03:11:58 posle podne »
@Francuz
A sto ne odes u Francusku, recimo Kan, ima i ulica Srba :ddd

Bio, malo mesto, nista posebno. Nije za mene, ja vise volim metropole. :)

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #47 poslato: Avgust 01, 2011, 03:12:34 posle podne »
Najbolje rjesenje ti je da se upises na naftni faks i kada ga zavrsis odes u Kanadu na rafineriju.
Za taj faks treba znati puno o matematici i fizici, ali jbg ako imas volju onda ti nista nije tesko.A ovako tesko da ces nesto napraviti,jedino ako neka Elita ne primjeti tvoje talente. ;D

Tesko druze, uvek sam bio slab u prirodnim naukama. :)

Van mreže AlexB

• Lightweight Member
« Odgovor #48 poslato: Avgust 01, 2011, 03:13:48 posle podne »
@AlexB
pa niko u startu nema pernament residense... Ali postoje razliciti nacini da se do njega dodje pa cak i do drzavljanstva. Inace nasa zemlja vise ne podrzava dvojno drzavljnstvo, i sve nesto razmisljam, bice mi mnogo tesko da se od njega i odreknem :D od povratka je dele 2 klika mishom... Ne znam cemu sva ta nostalgija, nismo svi isti i nemamo isti pogled na svet, svako je posebna prica. Slazem se sa tvojom pricom o uskoj specijalizaciji i da posla nema na pretek... Najteze je doci do prvog posla, kasnije je sve dosta jednostavnije... Postoje razliciti oblici zdravstvenog osiguranja tako da sve zavisi u sta zelis da ulozis pare, kola, stvari ili da izdvojis malo vise za zdravlje u nekom slucaju, ne daj boze... A i postoje dosta bolnica koje pruzaju neku osnovnu negu besplatno...
Sve u svemu mnogo diskutabilna i opsirna tema, mnogo razlicitih iskustva i srece... Mozemo da se raspravljamo koliko hocete :D

Upravo to....iz tog razloga se odjavljujem....:D

Van mreže BokY_LA

• Cruiserweight Member
« Odgovor #49 poslato: Avgust 01, 2011, 03:14:21 posle podne »
Ja bih u Evropu samo u Svedsku, Austriju, Nemacku, Finsku
Francuska mi je t-shi.. Bio isto samo turisticki i nikako mi se ne svidja..
U Svedskoj i Finskoj nisam bio ali zna se kakav je standard..
Austrija i Nemacka je perfektno sredjena.. Bio sam u Bechu u Austriji; Minhen i Ninberg Nemacka.. U svakom gradu po 7 dana.. Mogu ti reci da sam odusevljen.. U Francuskoj sam bio  u Parizu i jos neka mesta ne secam se gde hehe 12 dana i razocaran sam iskreno.. ali jbg ukusi su razliciti
Ali zato diesneyland je vrh :D
« Poslednja izmena: Avgust 01, 2011, 03:17:12 posle podne BokY_LA »

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #50 poslato: Avgust 01, 2011, 03:15:13 posle podne »
@AlexB
pa niko u startu nema pernament residense... Ali postoje razliciti nacini da se do njega dodje pa cak i do drzavljanstva. Inace nasa zemlja vise ne podrzava dvojno drzavljnstvo, i sve nesto razmisljam, bice mi mnogo tesko da se od njega i odreknem :D od povratka je dele 2 klika mishom... Ne znam cemu sva ta nostalgija, nismo svi isti i nemamo isti pogled na svet, svako je posebna prica. Slazem se sa tvojom pricom o uskoj specijalizaciji i da posla nema na pretek... Najteze je doci do prvog posla, kasnije je sve dosta jednostavnije... Postoje razliciti oblici zdravstvenog osiguranja tako da sve zavisi u sta zelis da ulozis pare, kola, stvari ili da izdvojis malo vise za zdravlje u nekom slucaju, ne daj boze... A i postoje dosta bolnica koje pruzaju neku osnovnu negu besplatno...
Sve u svemu mnogo diskutabilna i opsirna tema, mnogo razlicitih iskustva i srece... Mozemo da se raspravljamo koliko hocete :D

Nadam se da cemo se jos raspravljati, jer je ovo tema gde je svacijem misljenje i iskustvo bitno. :)
Ja tu nostalgiju nemam, razumem ljudi koji su nesto zaradili i imaju. Ali oni koji ovde lose zive, imaju sansu da urade nesto, a ne zele ili nemaju hrabrosti...

Van mreže oktagon

• Light Heavyweight Member
« Odgovor #51 poslato: Avgust 01, 2011, 03:15:46 posle podne »
@Francuz

Al' zato taxi porshe 911 ;p, upadne da vozis taxi i dosta, heh

P.S. Ovo sam predlozio zbog nicka ako ko nije skontao  ;)

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #52 poslato: Avgust 01, 2011, 03:17:29 posle podne »
Ja bih u Evropu samo u Svedsku, Austriju, Nemacku, Finsku
Francuska mi je t-shi.. Bio isto samo turisticki i nikako mi se ne svidja..
U Svedskoj i Finskoj nisam bio ali zna se kakav je standard..
Austrija i Nemacka je perfektno sredjena.. Bio sam u Bechu u Austriji; Minhen i Ninberg Nemacka.. U svakom gradu po 7 dana.. Mogu ti reci da sam odusevljen.. U Francuskoj sam bio  u Parizu i jos neka mesta ne secam se gde hehe 12 dana i razocaran sam iskreno.. ali jbg ukusi su razliciti

Ja imam sansu i za Minhen, ali to mi je nije toliko primamljivo. Ne poznajem jezik uopste a i vise mi se svidja US nacin zivota. Bili su moji roditelji kod te rodbine, odusevili su se.

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #53 poslato: Avgust 01, 2011, 03:18:53 posle podne »
@Francuz

Al' zato taxi porshe 911 ;p, upadne da vozis taxi i dosta, heh

P.S. Ovo sam predlozio zbog nicka ako ko nije skontao  ;)
\

Razumeli smo se naravno. Inace, imam ovaj nadimak jer sam kao mali hteo da idem u Pariz. ;)
Francuska me razocarala, od Pariza sam odustao, a nadimak je ostao. :D

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #54 poslato: Avgust 01, 2011, 03:24:06 posle podne »
Novak ne zivi u Beogradu sa porodicom i prihodima od 300e mesecno i ne guzva se po busu po sat vremena u 1 smeru da bi npr cekao 2.5h kod dr  zbog uputa za vakcinu i na kraju dosao u 5 do 7 na red da bi mu rekli da ne rade.To sto on kaze  "ovo moze samo Srbija" i nije bas validno.Ovde je najlepse onima koji imaju pare..provod,ribe,drustvo,klima,para vrti svuda i sl ali je dosta vise onih koji lose zive.A i politicko stanje ne doprinosi poboljsanju situacije.Brain drain se desava decenijama kod nas i ne nazire mu se kraj

TI mislis da je na zapadu bolje...covece mi bar imamo EXTRA gradski prevoz....ja sam tamo cekao po sat vremena za drugi jer nisam imao pare za auto....tamo bez auta mozes da ostanes da sedis kuci.....2h mi je trebalo do faxa...ovde mi treba 30min....
Sto se zdravstva tice...jesu oni organizovaniji, ali to ima papreno da platis....ljudi mole boga da im se nista ne desi.....ortak je polomio ruku....paf....iako je imao zdravstveno osiguranje morao je da da 400$ iz dzepa....

Idi, vidi...pa onda pricaj.....nije fora da se mi raspravljamo ovde....ja sam ispricao moje iskustvo...na vama je da li cete mi verovati ili ne...u svakom slucaju razumem....

Nije problem dati 400 dolara ako imas ok platu za ono sto radis.Ovde drugarici traze 1500e da bi joj radili operaciju kolena.Tj svima traze..Za kuk traze nesto nenormalno.Niko ne ocekuje tamo kule i gradove po samom dolasku,vec samo da se rad placa adekvatno.Zasto je to ekstra prevoz kad npr u jednom Minhenu busevi idu na par minuta (realnih par minuta a ne imaginarnih kao kod nas)? Ne raspravljamo,samo razmena misljenja :) Ja cu ipak da se potrudim da oprobam srecu kod nekog Nemca nego da vegetiram ovde :)

Upravo to!
Doduse, stvarno ne znam kakav je prevoz u Australiji. :)
Ja recimo nekad imam dnevnicu koliko se u Americi placa SAT RADA. E u tome je razlika...

Van mreže BokY_LA

• Cruiserweight Member
« Odgovor #55 poslato: Avgust 01, 2011, 03:28:58 posle podne »
Usluge su skupe, racuni su veliki
Hrana, kucni aparati itd su povoljni npr ..
Ako ides zbog $ da budem iskren zajebaces se.. jer ti tamo ipak kreces od 0
kao sto sam rekao jedino za 10 do 15 godina mozes da ocekujes da imas NESTO.. mada ko zna... mozda zaradis milione :)
inace najbolje je da juris H2b vizu pa da probas.. sad ne znam kako je kad se vratis ako hoces ponovo da uzmes hmm
« Poslednja izmena: Avgust 01, 2011, 03:32:00 posle podne BokY_LA »

Van mreže AlexB

• Lightweight Member
« Odgovor #56 poslato: Avgust 01, 2011, 03:31:21 posle podne »
ufff......ja sam imao 1500din na sat u Australiji....pa sta....ali sam placao hleb 300din, mleko isto toliko....a o ostalim namirnicama i troskovima da ne govorim....dok ne odes i ne vidis, neces/necete shvatiti o cemu pricam...kraj price.

Van mreže AlexB

• Lightweight Member
« Odgovor #57 poslato: Avgust 01, 2011, 03:34:56 posle podne »
A porez tek.....o tome ni ne razmisljas.....na sve to sto zaradis drzava ce ti uzeti minimum 15%.....ufff....toliko toga ima....

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #58 poslato: Avgust 01, 2011, 03:36:18 posle podne »
Usluge su skupe, racuni su veliki
Hrana, kucni aparati itd su povoljni npr ..
Ako ides zbog $ da budem iskren zajebaces se.. jer ti tamo ipak kreces od 0
kao sto sam rekao jedino za 10 do 15 godina mozes da ocekujes da imas NESTO.. mada ko zna... mozda zaradis milione :)
inace najbolje je da juris H2b vizu pa da probas.. sad ne znam kako je kad se vratis ako hoces ponovo da uzmes hmm

H2B je ona privremena viza, jel tako? Zar me to ne obavezuje da se vratim da se vratim u Srbiju ponovo?
I sto se tice toga da krecem od nule... Pa ja sam voljan da radim konobarisanje itd, al ne vecno. Zbog toga bi jurio da udjem na koledz.

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #59 poslato: Avgust 01, 2011, 03:41:59 posle podne »
ufff......ja sam imao 1500din na sat u Australiji....pa sta....ali sam placao hleb 300din, mleko isto toliko....a o ostalim namirnicama i troskovima da ne govorim....dok ne odes i ne vidis, neces/necete shvatiti o cemu pricam...kraj price.
A porez tek.....o tome ni ne razmisljas.....na sve to sto zaradis drzava ce ti uzeti minimum 15%.....ufff....toliko toga ima....

Naravno, pricao sam ja sam tetkom iz Kanade. Jedna od bitnih stvari koji mi je napomenula je to da u Kanadi imas placeno zdravstveno, dok u US nemas. Pretpostavljam da je tako i u Australiji. Australija je inace jedna od najskupljih zemalja, bar tako kazu...