Da se i ja malo ukljucim....
Prva stvar....odakle ti ideja da ti imas zagarantovan posao tamo :S?
Da li si ti svestan koliko je tesko na zapadu dobiti i najobicniji posao, a ne posao u struci :S? Ova ekonomska kriza ih je sve zakopala (a da ne pominjem ovo sada sto se desava Amerima), a i da nije, opet ti sa vizom i cinjenicom da nisi sa engleskog govornog podrucja ces mnogo teze dobiti posao sem ako nisi neki extra strucnjak, sto nisi, koliko mogu da vidim....
Ja sam poslao preko 50 prijava za najobicniji posao tipa konobara, prodavca, recepcionistu itd (a imao sam preporuke jer sam pre toga radio 2 godine u jednom hostelu ovde u bg-u koga vodi jedan lik iz Majamija)....i nista....a onda sam uzeo stvar u svoje ruke i zakucao jednom menadzeru na vrata koji je bio u fazonu "WTF are you doing here"....na kraju mi je dao posao....ali sam imao MNOGO srece.
Druga stvar....ti ne znas sta bi da studiras.....da li znas sta je SOL? Da li znas da kad bi na primer upisao ekonomiju i bilo koji smer koji nude tipa "international trade and finance" ili "business and industry"....i zavrsis ti to lepo i na kraju, koje je tvoje zvanje....Bachelor of Economics...sta ti mozes da radis, SVE....za sta si usko specijalizovan....NI ZA STA....sta ce ti reci kad budes trazio posao "sorry but you are overqualified"....znaci moras biti usko specijalizovan za nesto...to je kljuc svega....
...imao sam priliku da upoznam jednu gospodju koja ima doktorat iz ekonomije i radi neki budjavi posao u nekoj racunovodstvenoj agenciji i to u doba sezone kada se radi TAX return....neverovatno, ali istinito....i nije jedina....upisati samo ekonomiju na zapadu je jedna velika greska!
...da se vratim na SOL....ili ti Skilled Occupation List....to je prvo sto treba da se proveri pre nego sto se odlucis da odes bilo gde sa namerom da ostanes....to je spisak zanimanja koji manjkaju u nekoj zemlji. Ako studiras nesto od tih zanimanja i prijavis se za PR (Permanent Residence) nakon zavrsenog faxa, imas velike sanse da ostanes (ako ne promene listu u medjuvremenu), a naravno moraces da nadjes i posao u struci (sto je ponavljam, trenutno prilicno tesko i bice jos teze ako nastave da trose vise nego sto imaju)...npr. u Australiji medicinski radnici i inzinjeri su dobrodosli (trenutno)...do februara prosle godine ta lista je sadrzala 400 razlicitih struka....zatim su je skresali na 180....razlog...ekonomska kriza (a Australija je bila jedina zemlja koja nije upala u recesiju)....
Takodje....da bi te primili bilo gde, morao bi da polazes TOEFL ili IELTS, zavisi sta traze i verujem da bi ti trebala ocena od 6 i preko....a to nije lako dobiti....veruj mi....a sto se tice dobijanja stipendija preko klipova i sl....ako su neki uspeli, svaka im cast...ali kakav je to fakultet koji daje stipendije na osnovu toga :/...tebi treba klub, konkretni rezultati, diplome, sertifikati, medalje...tek onda mozes da razmisljas o stipendiji....
Uglavnom, razumem te u potpunosti....i ja sam bio u istom fazonu, san mi je bio da odem odavde i da studiram negde preko, ostanem tamo i napravim nesto....kada sam dosao tamo i video kakva mi je konkurencija bio sam jos vise ubedjen da cu to i postici....ali onda kako je vreme prolazilo, kada sam taj zapadni sistem upoznao malo bolje, upoznao ljude, obicaje, pravila itd....shvatio sam da to nije ono sto ja zelim....jurio sam materijalne stvari koje nama manjkaju ovde, a oni ih imaju na pretek i ne moraju toliko da brinu da li ce sastaviti mesec sa mesecom i sl.....ali dzaba im sve to i to ozbiljno....nije ovo klasicna prica, nacionalizam itd...evo citiracu Novaka Djokovica kada je dosao ovde nakon sto je postao No. 1 i kada ga je sacekalo 100 000 ljudi ispred skupstine...."Ovo moze samo Srbija, jer mi imamo DUSU"...necu da pojasnjavam ovo...idite, vidite, kao sto sam i ja bio, kao sto je on bio svuda.....i shvaticete da ovo nije samo neka glupa fraza....vec istina.
Ovo ti je realna situacija....mnogi nasi ljudi koji su otisli tamo razmisljaju 11 meseci u godini kako ce 1 mesec odmora iskoristiti da bi se vratili u Srbiju....a kad kazu i kenjaju kako se nikada ne bi vratili.....znas li zasto je to tako....zato sto su u kreditima do guse i ne mogu da se vrate....nigde ne cvetaju ruze...i ne veruj u price, pogotovo ne veruj nasim ljudima koji zive tamo i onda dodju ovde i kurce se.....napunice ti glavu glupostima, pa ako ikada budes otisao bilo gde, smorices se kad spoznas istinu.
Toliko od mene...pozdrav.