Evo ti malo poredjenje 2 vrste kardia. (samo okvirno, brojke su samo primeri)
Kardio No.1 je brz i eksplozivan, puls nekih 150-170, u trajanju od 25 min. potrosi 300kcal.
Kardio No.2 je spor, puls nekih 120-130 otkucaja, u trajanju 50min potrosi 250kcal.
Koja je razlika ova dva kardia ? Zasto bi neko trcao duplo vise, ako kardiom No.1 moze da potrosi VECI broj kalorija!?
Odgovor je jedostavan. U kardiu No.1, izvor kalorija ce u najvecoj meri biti glikogen (secer) skladisten u misicima. Dok je u Kardiu No.2 vecina kalorija dosla iz masti (sto je nama cilj).
Nadam se da smo se razumeli.
HIT kardio necu da objasnjavam jer njega ne znam i ne znam po kom sistemu on radi. Moje objasnjenje je klasican naucni princip telesne fiziologije.
Moze pedjos da nam baci koje objasnjenje
Pozdrav
Razlika je u izvoru od koga su kalorije nastale.
.buki da bi podstaqkao telo da ttrosi energiju iz masnoca veruj da je svjedno koji kardio radis..bitno ej koji je efikasniji..
dakle..tvoje zalihe glikogena buki ne traju vecno..a to ovisi o tome koliko ih unosis...
dakle...razlog zasto se kardior adi odmah ujutro..na prazan stomak je taj sto su tada bas te zalihe najnize i svaki oblik kardio treninga ce da angazuje amsnoce iz orgainzma..
predug kardio trening moze da rezlutira sa tim da jednostavno ponemo energiju da trosimo energiju iz msica..sto nam nije cilj.zar ne buki..jel odosmo u katabolziam..
dakle......na tvoje pitanje..dali ej dugrtorajni akrdio bolji od kraceg...JESTE..ALI AKO SE NAJDES I POPNUIS GLIK DEPOE.....onda je naravno i logicno da nam je potrebna duza fiz aktivnost da ih potorismo..logicno bukinjo
:wink: :wink: :wink: ..zar ne..\
ali ako su tvoje glik rezerve na minimumu i ti odna raspalis jos dugotrajni kardio,ajde ramisli malo odakle ce telo dca crpi energiju...iz sala veruj da citavih 60 minuta nece??....e tu stupa na snagu HIT tening sa snaznim frekfenicjma o kojim smo rpicali ovde gde se u tim moemntima snasno angazuje i oslobadja energija iz sala..
podakte si dao i sam kako dleuje koji kardio...
dakle... :wink: :wink: