Novembar 13, 2024, 07:19:46 pre podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.350 poruka u 18.765 tema - 20.971 članova - Poslednji član: Dzo Mavrovunotis
X3MShop banner

Autor Tema: Odlucna za ishranu, trening i suplemente  (Pročitano 15669 puta)

Van mreže odlucna

• Lepotica
  • Član
Odlucna za ishranu, trening i suplemente
« poslato: Novembar 12, 2010, 08:19:17 posle podne »
Zdravo svima!
Skoro sam se prikljucila na forum, pisala Tanji koja mi je preporucila koje teme da pogledam za pocetak (puno joj hvala na tome  :)) i time sam se bavila ovih nekoliko dana.
Dugo sam razmisljala da li smem da otvaram novu temu ili da postavim u nekoj drugoj, ali sam se ipak odlucila za ovu varijantu.

Procitala sam temu "Pomoc za Jecu84", "Koliko se zene boje tegova" i jos poneke, ali postoje stvari koje mi nisu jasne.
Pretpostavljam da je sve to negde objasnjeno, ali ne znam u kojoj temi. A nema sanse da stignem da procitam sve teme, jer je forum jako popularan.  ;)

Otrpilike razumem sta sve sme da se jede, a sta ne, ali ne znam koje su to kolicine po obroku, ako ih imam 4-5 dnevno.
Da li se npr. meso meri pre ili posle kuvanja?
Takodje ne znam da oderedim koliko u nekoj namirnici ima proteina ili UH, npr. kada kazete da dnevno treba da se uzme 150g proteina.
Volela bih sa znam jos neka pravila u vezi sa ishranom, sta bi bilo najbolje raditi? (U temi "pomoc za jecu" je napisano generalno, ali da li treba na neke stvari vise da obratim paznju, sta je najbolje posle treninga, sta pred spavanje itd.)
Isto mi nije bas najjasnija ta dijeta sa rotacijom UH....

Pa, ako neko ima volje i strpljenja da mi odgovori, bila bih mu/joj jako zahvalna.  :)

P.S. Ne znam da li treba da kazem poneku informaciju o sebi. Visoka sam 175cm, imam 85kg, Krenula sam u teretanu, nisam od onih koje traze pink tegove od 250g  :D, ali zbog obaveza na fakultetu, nemam vremena da idem vise od 3 puta nedeljno. Da li je to premalo, tj. da li mogu sa tim da postignem rezultate?
Hvala unapred!

Van mreže igor2806

• Heavyweight Member
  • To be a legend, you have to beat a legend!!!
Odg: Odlucna za ishranu, trening i suplemente
« Odgovor #1 poslato: Novembar 12, 2010, 09:09:24 posle podne »
Hrana se meri pre spremanja..
Ovde mozes videti koliko ima uh ,proteina,itd itd http://www.kalorije.net/modules/namirnice/index.php
if you can walk out of the gym after legs, GET BACK IN THERE!!

''Each workout is like a brick in a building, and every time you go in there and do a half-ass workout, you're not laying a brick down. Somebody else is.'' -Dorian Yates

Van mreže tanatos

• Light Heavyweight Member
« Odgovor #2 poslato: Novembar 13, 2010, 02:27:51 pre podne »
Sto se kolicine UH, masti, proteina itd tice - na 99% proizvoda imas sa zadnje strane vrednosti.
Doduse, to kad udje u krv za par nedelja znaces za veci deo namernica neke vrednosti.

Dijeta sa rotacijom UH. Ja sam sad na toj dijeti a tema vezana za tvoje pitanje ima 90+ strana :) tako da ne ocekuj da ti bilo ko detaljno opisuje. Pitaj sta te zanima, i neko od iskusnijih ovde ce ti pomoci.

3 treninga nedeljno... Ako do sad nista apsolutno nisi radila, pomoci ce ti sigurno. Jos sa korigovanom ishranom - bice to dobro. Moje licno misljenje je da treba pored 3 odlaska u teretanu da jos 3 dana radis nesto drugo. Neka te polako prolaze upale a slobodnim danima makar setaj, budi sto aktivnija. Nemoguce je da nemas 1 sat svakog dana da odvojis za neku aktivnost.
I najace poruke na forumu:
Ako si trpao-la sva ta sra**a godinama u sebe, ne ocekuj da ces na zdrav i lak nacin da ih izbacis za 2 nedelje.
Ne drzi dijetu zbog simpatije, kompleksa i sl. Zdravlje na prvom mestu!

Van mreže odlucna

• Lepotica
  • Član
« Odgovor #3 poslato: Novembar 13, 2010, 10:44:58 pre podne »
Znam da na proizvodima sa zadnje strane pisu vrednosti, ali recimo nema za meso, jaja i jos neke namirnice.
Sada mogu da se snadjem kada mi je igor 2806 dao sajt sa takvim podacima.  :)

Sto se tice dijete sa rotacijom UH, nisam ni mislila da mi neko ovde ponovo pise sve sa tih 90 strana, pocela sam da je citam i sve mi je polako jasnije.
Najveci je problem bio da znam koliko gde ima UH i proteina i kada koje namirnice da jedem (pre i posle treninga, sta kao poslednji obrok itd.)

Naravno da mogu da odvojim sat vremena za neku aktivnost, uvek i jurim do faksa, ako idem do grada dosta setam, ali se tada ne osecam da nesto radim.  :)
Samo teretanu racunam kao aktivnost.  ;)
Ali, u pravu si da je najgore sedeti u sobi po ceo dan.
Naravno, probacu da kada god mogu idem vise od 3 puta, ali to ce biti jako retko jer sam u toku nedelja na vezbama na faksu skoro po ceo dan.

I slazem se, zdravlje na prom mestu!  :)

Van mreže odlucna

• Lepotica
  • Član
« Odgovor #4 poslato: Novembar 14, 2010, 05:28:59 posle podne »
Treba mi savet: kako merite meso pre kuvanja, a posle spremate vecu kolicinu?
Tj. kuvala bih vecu kolocinu mesa, niko nema vremena da sprema 200 po 200g, nego bih pola-1kg odjednom, ali kako posle da znam sta je bilo npr. 200g pre kuvanja?

I da, koje suplemente mi preporucujete?
Ja sam razmisljala da uzimam fish oil 3 puta dnevno i Whey posle treninga. Jel je to OK?
(A to mi je otprilike OK suma novca koju bih izdvojila.)
Naravno, ne bavim se profesionalno bodibildingom, treba mi samo nesto da izgledam najbolje sto mogu. :)

Van mreže tenssa

• Super-heavyweight Member
« Odgovor #5 poslato: Novembar 14, 2010, 05:54:42 posle podne »
Da izmjeris 3-4x 150 grama (ili koliko konzumiras u obroku) i stavis u foliju, a zatim u rernu pola sata?

Mislim da je tako najprakticnije. :)

Van mreže odlucna

• Lepotica
  • Član
« Odgovor #6 poslato: Novembar 14, 2010, 06:24:26 posle podne »
Nije losa ideja.  ;) Hvala, hvala.
Ja sam u glavi imala kuvanje, a ne pecenje, pa nisam mogla da provalim.  :)

Van mreže tenssa

« Odgovor #7 poslato: Novembar 14, 2010, 06:41:14 posle podne »
Bitno da nije u masti ili ulju. :)

Eventualno bi proslo na malo maslinovog na rostilju. :)

Van mreže odlucna

• Lepotica
  • Član
« Odgovor #8 poslato: Novembar 14, 2010, 06:56:24 posle podne »
Jel se koristi onaj papir za pecenje? A postoje i one kese gde valjda samo sipas malo vode i to je to.
Cime smem da zacinim to u rerni (znam da ne smem sa uljem :D)?  :)

Van mreže tenssa

« Odgovor #9 poslato: Novembar 14, 2010, 07:10:07 posle podne »
Mozes kotijanyi zacin ili kako se vec zove...

Van mreže odlucna

• Lepotica
  • Član
« Odgovor #10 poslato: Novembar 14, 2010, 07:12:39 posle podne »
Jao, prvi put cujem za to.  :D
Moze valjda malo, malo soli, biber?
Vegeta? :)

Van mreže odlucna

• Lepotica
  • Član
« Odgovor #11 poslato: Novembar 14, 2010, 09:49:38 posle podne »
Evo, vec 4 sata citam neke teme na forumu da sto vise smanjim sansu da se ovde po hiljaditi put ponavljam.
Zanima me sta znaci 'biti na masi' i 'biti na definiciji'?
Ja sam mislila da je dobijanje na masi i dobijanje na definiciji isto, tj. dobijanje misica, ali ocigledno gresim.
Jeste mozda glupo pitanje, ali imajte u vidu da sam pocetnik.  :)

Van mreže Pedja_Petrovic

• Admin
  • THE GENERAL OF ARMY
    • Ogistra Suplement Shop
« Odgovor #12 poslato: Novembar 15, 2010, 05:57:57 pre podne »
odlucna
biti na masi i na def su neki termini koji se koriste u aktvinom bavljenju bb i mislim da sada sa tim ne treba da se opterecujes
za sada su ti momci gore odgovrili skroz ok i trebalo bi toga da se drzis
moj savet
da probas da sastavis nekih jelonvk KOJI JE MOGUCE DA GA POSTUJES zbog svojih obaveza na faxu kako si rekla i onda ce mo ovde svi skupa da ga iskorigujemo onako kako bude trebalo tj kako tebi odgovara
jer
vidi,ja sada tebi napisem jelovnik i tinpr kazes ja to ne volim da jedem ili tada tj u to vreme ne mogu tid
ukoliko si izracunala vrednosti namirnica po onoj schemi koji ti je neko gore stavio onda u ishranu ukljuci
belo meso,riba,jaja,posni sirevi,pirinac,krompir,sve vrste salata
od suplemetaacije si u pravu omega i whey protein je vise nego dvljno za tebe

Van mreže odlucna

• Lepotica
  • Član
« Odgovor #13 poslato: Novembar 15, 2010, 08:33:22 pre podne »
Hvala Pedja na odgovoru. :)
Moj faks je na Kumodrazu, u prevodu ima samo jednu pekaru i kafic i to je otprilike najgore gde mogu da se hranim kada sam tamo.  :D
Zato sam juce kupila neke posudice, pa planiram da u njima nosim svoju hranu, koliko god to nekome bilo cudno.  :)
Svoje blize drugarice sam pripremila da ce me od sada tako vidjati na pauzama i skroz im je OK, mada mi je opet malo glupo ali navicicu se valjda.

Razmisljala sam da ne krenem odmah sa rotacijom UH posto mislim da bi mi priprema oduzela vise vremena nego sto ga imam, pa jel mislis da je OK da krenem da se hranim kako vi preporucujete, samo da se ne bavim previse da li ima 50, 75 ili 0 UH?
To, naravno, mislim za pocetak, dok ne udjem u stos. Da li bi to pokazalo rezultate?
Ja mislim da bi jer imam poprilican visak i godine nesredjene ishrane iza sebe, ali vi bolje znate.  :)
Onda bih polako uvela rotacije.

Sada, onako iz glave, moj jelovnik bi izgledao ovako (to je iz onoga koliko sam uspela da pohvatam ovde):

1.obrok: 2 jaja i neka salata
2.obrok: 100-150g pileceg belog i neko povrce
3.obrok: 100-150g juneceg mesa i neko povrce     (E sad ne znam za ovo povrce koliko cesto da jedem pirinac,krompir, da li svaki dan u jednom obroku, ili svaki drugi....)
4.obrok: tunjevina i salata
5.obrok: 2 kasike Ella sira i neka salata

E sad, velika je sansa da cu ipak imati 4 obroka zbog vremena i da ne bih jela tunjevinu svaki dan jer sam cula da ne treba preterivati zbog zive.
Takodje, nekad necu imati vremena da pravim razlicite vrste izvora proteina (pilece,junece,curece...), ali trudicu se.

Van mreže tanatos

• Light Heavyweight Member
« Odgovor #14 poslato: Novembar 15, 2010, 09:58:33 pre podne »

Razmisljala sam da ne krenem odmah sa rotacijom UH posto mislim da bi mi priprema oduzela vise vremena nego sto ga imam, pa jel mislis da je OK da krenem da se hranim kako vi preporucujete, samo da se ne bavim previse da li ima 50, 75 ili 0 UH?

Rotaciju MORAS da postujes!
A sa korigovanom ishranom  ces imati rezultate itekako!!!
Moj savet - rano ti je za rotaciju. Nauci o ishrani osnove, vidi gde sta i kako mozes da kupujes i da jedes. UDJI U SUSTINU!!! zdrave ishrane i pametnog gubljenja MASTI! bez ubijanja metabolizma.

3.obrok: 100-150g juneceg mesa i neko povrce     (E sad ne znam za ovo povrce koliko cesto da jedem pirinac,krompir, da li svaki dan u jednom obroku, ili svaki drugi....)

Zato ti i kazem. Prvo citaj, nauci osnove pa onda kreni sa pravilnom rotacijom. Pirinac i krompir jedes kad ti treba UH. Tj, UH uglavnom preko krompira i pirinca unosis. Naravno da ih ne jedes danima kad si na 0 UH.