Ma siguran sam da ste u stvari ti i dr_rapid mislili na istu stvar, ali bolje da se on izjasni. :wink: Mozda samo nije bio dovoljno precizan, pa si ga shvatila malo drugacije...
Naravno da se covek uci dok je ziv. Ajd' sad malo da "izolujemo" Srbiju od "sveta" (koja je inace vec dovoljno izolovana... :roll: ). U svetu zavrsis faks, pocnes da radis i sve do yaya. E sad, prolaze godine, sve se update-uje itd. Moras da ucis i da se doskolujes, ne samo da bi ti plata bila veca, vec cesto i da bi ti plata ostala ista!!! Ovde samo kod nas na drzavnim fakultetima (ne bukvalno na svim drzavnim) se predaje nesto staro i prastaro. Evo bas na mom faksu, svi informaticari se zale na te informaticke predmete i mnogo su razocarani. Mnogo potencijalnih ljudi koji vole informatiku i koji se dosta razumeju u to za svoje godine (sto danas i nije toliko cudno, barem na polju racunarstva i informatike) su strasno razocarani i frustrirani. Samo da ih vidite sada i da ste ih videli sa kakvim sjajem u ocima su krenuli na faks!
Evo, trenutno imam samo (u stvari imao, posto sam ga polozio) Racunartsvo I od tih informatickih predmeta, al' ja taj predmet zovem Matematika I. :roll: :lol: Mnogo ga bre tupe sa nekim zastarelim i predugackim matematickim principima koji se vise ne koriste, a sve sto smo radili iz tog predmeta, a da je konkretno vezno za racunarstvo i informatiku su neki racunari od pre bukvalno 100 godina, pa sve do cudesnog Pentium racunara. :roll: :lol: OK, na vezbama se radilo snalazenje u DOSu i Windowsu, Word i Excel, i internet.
E sad, kako li je njima kad su ocekivali nesto svetski kako i treba da bude, a ne da uce neke prastare zajebancije od pre 100 godina. Kome to jos treba...
Isao sam nekoliko puta na vezbe i predavanje sa Drugom Godinom. Tamo imaju Racunarstvo II. Taj predmet na mom faksu svi zovu Pascal, jer se samo Pascal i radi. OK, eto malo motivacije za ove razocarane iz Prve Godine, medjutim svakog puta kad sam bio tamo, radilo se nesto sto je mnogo slicno predmetu Matematicka logika i skupovi (Prva Godina), samo mnogo detaljnije. Pred kraj godine, poceli su da rade pravi Pascal.
Ono, sednes za racunar, pokrenes Turbo Pascal i kuckaj... :lol: Ali to tek na kraju godine i to sto su radili mozemo i mi sa ovog foruma da naucimo za cas, samo da skinemo neki tutorijal sa neta.
Na predavanjima pitam mog starijeg kolegu:
"Jel' se ovaj Pascal nastavlja u sledecoj godini?" (posto iz Pascala skoro da da nisu radili nista)
-
"Ma gde se radi... :evil: To je to. Jebem li ti fakultet blablabla..."-
"Pa sta ces da radis posle ovog faksa ?" (sa kezom na licu)-
"Ih bre, sta cu da radim...?!? Pa ima da vozim neki kamion... :roll: "Odgovorio mi je kao da sutra ide da ga obese, pa ga boli uvo za sve, a opet, tako besan, al' nema vise snage da se na bilo sta i bilo koga ljuti, buni... kako god... I kako sad on suta na poslu da zna da odradi nesto u Pascalu?!? :evil:
Mi matematicari kad smo krenuli, poceli smo da ucimo i ucimo bas ono sto zelimo. Ovi informaticari su jednostavno ocekivali nesto drugo.
Neki su sa PMFa iz KGa presli na ETF u BGu da nastave sa informatikom i svake godine kako ko "pobegne" na ETF, tako se sve manje zali, jer su sve vise update-ovani.
jbg