Ma neću post pogrešno shvatiti, nema sumnje da iskustva sa foruma pomažu mnogo više nego priče koje se prenose od usta do usta, a stalni učesnici foruma nemaju ni vremena, ni mogućnosti da svaka tri dana od nule edukuju svakog novog ko ovde navrati. Ipak, čini mi se da, svesno ili nesvesno, na momente provejava određena doza prezira prema onima koji nemaju dovoljno znanja ili rešenosti da potpuno uđu u tu priču. Između šampiona koji se takmiči i onoga ko ide u teretanu samo dok mu ne istekne prva članarina postoje hiljade ljudi čiji rezultati nisu ništa posebno, ali su kroz body-building sebi znatno uspeli da unaprede kvalitet života.
Nepridržavanje svih pravila često nije rezultat samo nedostatka volje ili discipline, već i nedostatka vremena, siromaštva, loših životnih uslova, a zaista i lenjosti i neobaveštenosti. Ipak, svakog ko dođe u teretanu treba ohrabriti, jer se time povećavaju šanse da u njoj ostane, a vremenom će sigurno bar nešto naučiti.
Što se mene lično tiče,
ja sam tipičan primer vežbača koji sve, ali baš sve, radi pogrešno.
Mogla bi oko vrata da mi se okači tabla na kojoj bi pisalo:
"Deco, nemojte nipošto ovako raditi ! ". Em što odem u teretanu u pola 11 uveče, odvučem se kao prebijen pas, umoran od posla i iznerviran od kolega, em što program vežbi pravim prema tome na kojoj je spravi najmanja gužva,
često sebi opraštam vežbe i prebacujem ih za drugi dan, nikad ne gledam koliko je vremena proteklo između serija, nisam sklon da povremeno menjam vežbe, već do beskonačnosti ponavljam iste, spavanje mi je katastrofa - po 5-6 sati tokom noći, a onda se preko vikenda onesvestim pa spavam po 11 sati, hranu da ne spominjem - dakle: PROTOTIP POGREŠNOG BAVLJENJA TERETANOM, ali ipak istrajavam već 12 godina i ne mogu reći da sam nezadovoljan - dogurao sam do 130 kg na ravnom benchu, i ostale težine su mi solidne, ne izgledam loše (što bi rekli klinci: "poznaje se da idem u teretanu"
), ali sam istovremeno svestan da nikad neću moći da jedem 5 puta dnevno po tabeli, niti da nosim štopericu na trening i merim da li je između serija proteklo 45 sekundi ili minut i po, jer u tom slučaju teretana za mene više ne bi bila zabava, nego još jedan posao.
Ipak, i kod mene je sazrela svest da je neke stvari bolje raditi na naučnoj osnovi, pa obećavam da ću detaljno iščitati forum i iščeprkati ono što za mene možebiti od značaja, i što se u datim uslovima može primeniti.