Oslic je dobar izvor pogotovo kada si na restriktivnom rezimu prehrane.
Licno, posto sam poklonik cvrste hrane, pokusavam da uzimam proteine zivotinjskog porijekla iz vise izvora. Vjerujem da u prehrambenom planu treba da bude raznih vrsta crvenog malomasnog mesa, piletine, curetine, razne vrste ribe, jaja, malomasnog sira... Sto je raznovrsnije to je bolje.
Takodje sigurno nije idealna opcija ljustiti samo jedan izvor - tipa samo oslic, ili samo piletinu ili samo cvrneo meso... Sarcev i drugi respektabilni izovri su iznijeli tvrdnje da takvim nacinom kroz samo nekoliko nedjelja covjek moze cak da razvije neki oblik alergije na veliku kolicinu jedne te iste hrane - napr. da uzimas oslic non stop 4-5 nedjelja... to je kazem nesto sto su Sarcev i jos neki gurui po americkim forumima istakli, nijesam nikada probao takvo sto, ali potpuno mi djeluje logicno.
Ukoliko je presudan finansijski momenat, dosta se moze uraditi na tome da nadjes sto povoljnije izvore - ja recimo uzimam pilece filete direktno u fabrici, uvijek porodicno trgujemo kod istog mesara nesto vecu kolicinu, pa su cijene dosta nize - a dobijem kvalitetno meso... jaja uzimam svjeza kod komsinice kojoj koke trce po livadi, a ne cuce u nekom kavezu i naravno em su svjezija, em su jeftinija od onih u prodavnicama... itd... To su sve neki momenti gdje mozes usparati novac i omoguciti sebi raznovrsniju prehranu, a ne samo strogo iz dana u dan oslic.
Isto tako za preparate evo sigurno ces dobiti jeftinije ako kupis jednom vise nego ako uzimas kantu po kantu... pa ako treba nadjes jos ljudi i zajedno skupite novac i trgujete kod ljudi poput Pedjosa, i sigurno cete dobiti bolju cijenu nego da idete pojedinacno i po malo...
Takodje nutricioni tajming i raspored sta i kad unosis, da obroke rasporedis i izbalansiras tacno onoliko koliko ti je potrebno na recimo svaka 3 sata ce uciniti da se svaki gram proteina iz hrane sto bolje iskoristi, i tako ces ustedjeti novac a na duze staze to ce imati itekako rezultata...
Takodje ima niz clanaka na forumu vezanih za unos zdravih masti, i to bih ti preporucio da procitas...
Samo treba malo citati i informisati se, a onda potruditi se da se pronadje varijanta koja se moze isfinansirati na duze staze, a koja ce donijeti zeljene rezultate.