A jel gimnastika npr ne utice na rast?
A jel plivanje ne utice? Pa kako ne, majke ti, ko god da se pravio pametan? Utice i na ras i na razvoj.. Jos da ste rekli da ne utice kosarka na rast, pa da znam da ne pricam sa vama vise...
Nisam ja profesionalac, ali pitajte bilo kog sportskog doktora kako koji sport utice na razvoj tela, da ne bi bilo da sam ja neznalica a ne vi...
Drugo, sad ne mogu da se setim jer ne mogu da vidim, ali mislim da nisam bio nepristojan, tako da odje***e...
I longitudinalni i transferzalni rast jedinke odredjen je pre svega naslednim materijalnom tj GENOTIPOM. Razvoj jedinke ima vise svojih podfaza. Razvoj se moze posmatrati i u fizickom i psihiloskom smislu. Naravno ovde nas zanima razvoj deteta i adolescenta u pogledu fizickog ( motorickog ) statusa.
Poznato je da je period puberteta ( adolescencije-mada i tu postoje odredjene faze ) onaj period covekovog razvoja koji se karakterise ubrzanim rastom i povecanjem tezine. Takodje je poznato da devojke pre ulaze u period puberteta od muskaraca.
Telesni razvoj mladih nije ravnomeran, posto im brze rastu udovi dok unutrasnji organi i grudni kos zaostaju u razvoju.. Ova neuskladjenost razvoja organizma moze da izaziva teskoce u koordinaciji pokreta, u razvoju fizicke snage i izdrzljivosti. Posto radim u dve skole sa ovim se svakodnevno srecem u nastavi fizickog vaspitanja.
Izucavam problematiku bodi bildinga i vezbanja pod oterecenjem a takodje i njegovim povezivanjem sa ostalim spotrovima vise od 20 godina, aktivno se bavim istim od 1987 godine. ( takmicio sam se od 1991-1995 ). Diplomirao na Fakultetu za fizicku kulturu u Novom Sadu na temi " Moderne tendecije u bodi bildingu ".
Mnogi kazu " idi na basket da bi porastao ". Ovo sam cuo bezbroj puta i ispocetka sam se jezio od slicnih komentara mada sam vremenom oguglao na iste.
S obzirom da zivim i radim u maloj sredini a takodje vodim i klub za fitnes i rekreacju gde se mnogi laici bave problematikom sporta a pogotovo fitnesa koji je u ekspaniziji svaki moj potez se prati pod lupom. I nedaj boze da se nesto nepredvidjeno desi odmah ce reci carsija to je zato sto ide u teretanu " kao to je nezdravo, kome to treba " 1997 kad mi je umro trening partner od leukemije rekli su " znas taj je pio proteine, strasno ".
I onda laici dodju do zakljucka da od teretane smanujes potencijal rasta u visinu ili idi na basket da porastes.
Ako analiziramo skok u vis, kao elemenat basketa zapazamo odredjene faze a to su : Faza spustanja u pocucanj kao priprema za odraz, pa zamah rukama i eksplozivna kontrakcija kvadricepsa i ostalih sinergista koji ucestvuju u odrazu,zatim faza u kojoj telo dostize maksimalnu visinu i zatim faza doskoka koja je ovde predmet analize.
Prilikom faze doskoka na cvrstu podlogu kakva je beton dolazi do sudaranja kostanih okrajaka kakva god amortizacija u zglobu kolena bila ( sto bi moglo nepovovoljno da utice na rast ), sto je jos vise izrazeno kod pliometrijskih skokov u dubinu ( a to sam i licno video kod kvazi kosarkaskih trenera ).
Prilikom doskoka osim sudaranja kostanih okrajaka takodje dolazi i do nabijanja diskusa intervertebralisa ( optet nepovoljno za rast ) a takodje i sila zemljine teze i inercije dodatno opterecuje amortizaciju.A sve skupa ima za posledicu nabijanje diskusa i kostiju.
Prilikom vertikalnog pada tela na zemlju sa odredjene visine ( bilo to i pola metra ) razvija se sila inercije i reakcije cvrste podloge koja ima rezultantu mnogo vecu od rezultante opterecenja koja bi se koristila za maksimalnu stimulaciju misica za hipertrofiju u vezbama koje se izvode u teretani.
Ako ovu analizu uporedimo sa potpuno kontrolisanim izvedjenjem vezbi ( pod principom kontinuirane misicne tenzije, tj potune kontrole opterecenja tokom celog pokreta ) teoretski ispada da bi basket trebao decu da nabija u zemlju i da im ogranicava rast a gle cuda kosarkasi visoki ljudi.
Kanda tu nesto smrdi.
Gde bas biraju te rmpalije od najmanje dva metra za kosarkase.
Logicnije od basketa bi bilo da deca vise na vratilu po ceo dan kako bi stimulisali kicmeni stub na istezanje neznam cega.
A definitivno nisam upoznat da je neko istezao kosti u okviru trenaznog procesa, osim u traumatskim slucajevima teskog preloma.
Salu na stranu.
Svako pravilno usmereno i dozirano fizicko vezbanje ima kvalitativne posledice na rast i razvoj a nepravilno i pogresno vezbanje prouzrokuje samo probleme.