sto se tice te uloge koju ti spominjes -"precica do V izraza", to je laz.
Ali da je fenomenalna sprava za kardio trening tu nema diskusije.
Sto volim kada neko uleti ovako sa decidiranim misljenjem kao :"NEMOZE i TACKA!!".
Ja sam apsolvent DIF-a i radio sam kao trener veslanja, tako da mislim da imam dovoljno veliko iskustvo i znanje da ti odgovorim pravilno na ovo pitanje.
Sto se tice ergometra koji simulira veslanje-to je zaista sprava koja zahteva nejvisi nivo fizicke spreme od svih ergometara. Pogadja naveci broj misica-od velikih grupa misica najvece naprezanje je na quadriceps-u i latissimus dorsi misicu ( popularno zvanim lepeza kod nas), tako da bi vremenom dobio taj zeljeni V izgled, narocito zato sto dosta stresa trpi i trbusni zid misica i ledjni misici u lumbalnom delu kicme, sto cini uzak struk, siroka ledja i ramena i daje iluziju slova V. Naravno sve to uz odgovarajucu ishranu.
Istina je da pokret koji se radi prilikom veslanja uglavnom nabacuje masu ( debljinu) na lepezu ali vremenom i sirinu. Jednina "kvaka" kod ovoga jeste to da pri pokretu u veslanju upravo se izvlace ramena i delimicno spustaju. Npr. ja imam zaista siroka ramena ali malo spustena, sto umanjuje taj V oblik ledja koji ti trazis.
Video sam ergometre za veslanje za koje je neko postavio link ovde i to su uglavnom sprave za rekreativce, Concept 2 je sprava namenjena profesionalnim veslacima, sto mislim da je i naznaceno na njigovom sajtu. Ergometar za veslanje se dosta razlikuje od masine za veslanje iz teretane koja nema ROL tj. sediste. Pokret na ergometru je sastavljen iz tri dela, jednostavan je ali ga treba pravilno nauciti-bez toga moze doci do povreda ramena i kicme ( ako se ovaj pokret nepravilno izvodi).
Nadam se da sam ti pomogao, ako imas jos neko podpitanje neustrucavaj se da pitas.
Sportski pozdrav!