Za ovo mastan - nisam tako bas mastan ! Ali me ima poprilicno ! Hvala na odgovoru !
I jel mozete da mi kazete vezbe najbolje ! Zahvaljujem se unapred !
Ti si gore rekao da si "masan", taj epitet ti nijesam ja dodijelio, samo sam prokomentarisao to sto si napisao.
Po Sarcevu najbolje vjezbe su...
Mislo Sarcev:
Na mnogim seminarima sirom sveta insistirao bi na tome da ako postoji neka tajna u bodibildingu-to bi bilo tacno to-ne dizi tegove vec se koncentrisi na kontrakciju misica(tokom dizanja)umesto toga.Ali i pored ovoga znam da ce te me ipak pitati - moj izbor vezbi je:
GRUDI-ravni benc , kosi benc sa bucicama ili letenje i kontra kosi benc letenje ili propadanja
LEDJA-siroki zgibovi,veslanje u pretklonu i mrtvo dizanje
RAME-potisak iznad glave,lateralno dizanje bucica u stranu,lateralno dizanje bucica u stranu ali u pretklonu
TRICEPS-benc sa uskim hvatom,frach pres, low puley cable pushdowns
BICEPS-prgib sa sipkom, alternate biceps pregibi pricer pregib
PODLAKTICE-kontra pregib sipkom,pregib u zlobu(rucnom) sa razlicitm polozajem sake u odnosu na sipku
TRBUSNJACI-visece podizanje nogu,trbusnjaci sa opterecem sa lat masine(high pulley cable crunches) i trbusnjaci sa okretanjem torza i koriscenjem sipke( twists with the stick)
KVADRICEPSI-cucanj,hak cucanj(stopala spojena),nozni potisak(stopala odvojena)
ZADNJA LOZA-mrtvo sa ispravljenim nogama, pregib zadnje loze na masini,stojeci oregib zadnje loze
LISTOVI-stojece podizanje na prste, sedece podizanje na prste i donkey calf raises
A sta je to Frach press - i kako se radi ?? i kakva je to kontra kosa klupa ?
Greska je u prevodu nije Frach press nego French Press...
http://www.exrx.net/WeightExercises/Triceps/BBLyingTriExtSC.htmlKontra kosi bench press izgleda ovako....
http://www.exrx.net/WeightExercises/PectoralSternal/BBDeclineBenchPress.htmlTakodje na takvoj klupi mogu da se rade potisci bucicama, kao i razvlacenja (moj favorit)
Ma to mrtvo dizanje mi se i ne radi, a za cucanj cu da vidim!
Dobro vidi, posto noge se ne izgradjuju samo sa ekstenzijama i pregibima kao sto si ti imao u ovom programu koji si postavio, takodje cucnjevi su vjezba koja razvija mnogo vise nego sto su to samo butine.
Ma vezba je dobra dok god se radi pravilno... Mada ce ti mnogi reci da su neke vezbe tipa mrtvo dizanje, cucanj i sl najbolje za odredjene delove tela... Ali imaj na umu da su ove vezbe dosta komplekse, i nisu bas preporucljive pocetnicima zbog povreda koje mogu da uslede ako se vezbe ne rade pravilno.
Vjezbe kao sto su cucnjevi i mrtvo dizanje su osnovne vjezbe, koje razvijaju mnogo vise nego sto je "samo odredjeni dio tijela", ove vjezbe su slozeni pokreti, ali to ne znaci da ih zbog toga treba izbjegavati, vec nasuprot osnovne vjezbe u 100% ispravnoj formi trebaju da budu kamen temeljac svakog pocetnickog programa, naravno vrlo je vazno koristiti ADEKVATNO opterecenje i preciznu formu.
Postoji ogroman broj instrukcionih DVD-a po pitanju treninga (jedan izvanredan je i onaj Milosa Sarceva), siteovi, treneri... koji vam mogu korigovati probleme sa formom.
Nije rijesenje pocetnika staviti u neku masinu (koje su po manjim klubovima obicno i vrlo lose) i izbjegavati najbolje vjezbe.
Malo volje i trud i sve se postigne, pa se tako i savlada tehnika u bench pressu, cucnju, DL i drugim bazicnim pokretima.