ARNOLD SWARZENEGGER 30.JUNA 2013.-OVE GODINE PUNI 65 GODINA I EKSKLUZIVNO GOVORI O DUGU KOJI DUGUJE BODY BILDINGU,ALI ISTOVREMENO I KRITIKUJE TRENUTNU SITUACIJU U SPORTU IZ KOG JE PONIKAO.
Pitanje:Uprkos mnogim obavezama I zahtevima koje ti namece zivot,jos uvek si ukljucen u body bilding.Zasto?
A.S: Radim to instiktivno.Prirodan me nagon tera da se I dalje bavim tim sportom.Ja sam body bilding I body bilding sam ja.Ne zelim ga izbaciti iz svog sistema-jednostavno je tu.Ali,ne zaboravi,cela je moja proslost bila takva-nista nisam eliminisao-samo sam dodavao!S prijateljima npr.nikada ih nisam eliminisao,samo sam povecavao broj bliskih ljudi.Dodavanje je mnogo zanimljivije.
Volim body bilding I zauvek cu istupati I braniti sve dobro koje taj sport moze doneti.Moja ljubav prema sportu bazira se na cinjenici da sam sve sto sam postigao u zivotu,postigao zahvaljujuci bodybildingu.Taj sam zanat ispekao prvi I njime se naoruzao za dalju bitku.
Pitanje:Kakvu si to opremu skupio?
A.S:Body bilding me naucio puno o odlucnosti,postavljanju ciljeva, pozitivnom stavu,discipline,prijateljstvu,o tome kako preziveti,kako biti samostalan-kako nastaviti putovati sam I prezivljavati.Covek veoma brzo stekne ono osnovno iskustvo koje nudi ulica.Zahvaljujuci body bildingu,sve te osobine dolaze automatski-ali neocekivano- I postaju cenjena sredstva za dalji zivot.Sve sto sam otkrio uz body bilding,kasnije sam koristio kao osnovu za sve drugo u sta sam se upustao.
Pitanje:Koja ti je faza bavljenja body bildingom bila najdraza?
A.S:Najdraze su mi godine od 1972 do 1975,jednostavno zato sto se moj san o napredku u body bildingu poceo ostvarivati.San da dovedem body bilding na naslovne strane casopisa I novena,konacno sam poceo ziveti.San da uzivo vidim zvezde svetskog ranga kao sto su Jack Nicholson,Warren Beatty,Lauren Bacall I Al Pacino(koji su posecivali body bilding happeninge)1974.godine na takmicenju Mr Olympia,Le Roy Neiman je sedeo u prvom redu I crtao.Posle takmicenja na proslavi na kojoj sam ja kao pobednik bio glavni gost,upoznao sam Andya Warhola.
Te su mi tri godine bile najlepse,ne samo zbog pobeda I svega sto sam sa njima dobio ,vec I zbog samog sporta.Nije sa radilo o tome da sam zeleo otkriti sta mogu dobiti od tog sporta,vec da sam zeleo da vidim sta ja mogu da ucinim za body bilding.Kako mogu pomoci drugima da uzivaju u tom sportu koji je meni priustio velika zadovoljstva.Postao sam fanatic u razmisljanju kako da reklamiram body bilding I podizem ga na veci nivo-I bio sam uspesan u tome.Uz pomoc Georga Butlera,Charlesa Gainesa I Simona & Schustera(ko-autora I izdavaca bestselera iz1974.god. Pumpanje zeljeza;Body bilding umetnost I sport),postigli smo puno toga.
Pitanje:Sto mozes reci o sadasnjem stanju body bildinga u odnosu na procvat 1970-ih godina?
A.S.;Donekle sam razocaran zbog pravca u kom body bilding sada ide….tj.nikuda ne ide.80-ih godina je prestao rasti,a 90-ih je doziveo totalan pad.
Pitanje:Koji je razlog za to?
A.S:Body bilding vise nije IN.U poslednjih se dvadeset godina nije promenio,dok su se svi ostali sportovi nastavili razvijati.Danas je sve puno raznobojnije I samim tim I zanimljivije.Grafika na TV mrezama nesto je najmodernije,I sve je preorjentisano u cilju zabave.Prezentacija je najbitnija zato sto se ono najvaznije-a to je igra- nije promenila.
Body bilding predstave uglavnom se krecu prema napred.Mi bez sumnje imamo najbolje takmicenje koje postoji na svetu(Arnold S.Classic).Ali ne bi trebalo biti.Takmicenje kao sto je Mr Olympia trebao bi da ima takve epitete,ali ljudi sa njih odlaze razocarani.Stvar je prezentacije.Poput slike: mozete je pokazati na prigusenom ili jakom svetlu.
Zatim,tu je i pitanje licnosti.U drugim sportovima osobnosti se izdvajaju.U tenisu svi volimo pogledati Steffi zato sto je zanimljiva osoba.Volimo takodje gledati Borisa Beckera zbog svega sto smo culi o njemu.Volim gledati i Agassija zbog njegove veze sa Brooke Shields i zbog njegovih aktivnosti.Privlaci nasu paznju zbog otkacenosti,zato je prvi na sebe obukao one smesne hlacice koje su bile diskvalifikovane sa drugih sportskih dogadjaja.I pametan je,i dobro izgleda i lepo se ponasa...
Isto je i sa Michaelom Jordanom.Izgleda poput j...milion dolara.Radostan,lepo gradjen,prelepo odelo,dobri maniri..Ne smrdi na kilometar kao neki od BODY BILDERA-NE ZNAM RADI LI SE O PROTEINIMA ILI SE NE PERU.Ne znam u cemu je problem.Pogledajte odecu danasnjih body bildera.Oblace se u slampave raznobojne odore poput klovnova.To je bilo u redu 80-ih godina,ali sada su 90-te.Armani danas pokazuje sve u crnim,belim ili jednostavnim nijansama.Sto se dogodili?Zar body bilderi ne mogu ici na modne revije i educirati se i poraditi malo na imidzu,najpre svom,a samim tim i svih ljudi koje predstavljaju,a oni su predstavnici ovog sporta.
Ja sam pohadjao casove baleta i ucio pozirati,Zasto oni ne nauce izgledati in,vec trce nalikujuci na sarene balone?
Pitanje:Sto mislite o danasnjim fizickim standardima?
A.S:Postoji mnogo prekrasnih tela.Ako pogledate neke od pobednika Arnold Classica,kao sto je Shawn Ray,nema masnih naslaga,neguje izgled grckih sportasa,ima tanak struk i sve ostalo..A onda ugledate one druge i zapitate se:A sto je sad ovo?Siroki vratovi,izgledaju kao dizaci tegova.Zatim se obuku ponovo u onu vrecastu odecu i hodaju okolo sa rukama koje strse ravno od tela,sa nogama toliko velikim da vise ne mogu hodati.
Zapravo,nema vise pravih licnosti.Oni su u tom sportu samo zbog sebe.Ne rade nista drugo,vec su samo u teretani.Ne moze se sve strpati u isti kos,a u globalu je bas tako i u tome i jeste problem.Nacin na koji se reklamiraju,odeca,ono sto govore,kako izgledaju,koliko uzbudjenja donose.Sve ono sto nude vec je zastarelo.
Danas je tesko dobiti prisustvo televizije na body bilding takmicenjima .Covek se upusti u razgovoretj.pregovore sa glavnim i odgovornim urednicima,a oni odgovaraju da s obzirom na to na sta lice danasnji body bildei,niko ih ne zeli videti-nema zarade za tv.Gde su licnosti?Onaj momak iz Engleske Dorian Yates,onaj koji pobedjuje na body bilding takmicenjima Mr Olympia-nikada ga nisam cuo da je progovorio i jednu jedinu rec.Cak ne znam ni ko je on uopste,je li ikada uzeo mikrofon u ruke i ispricao ljudima ponesto o svojoj filozofiji treninga,o tome sta mu body bilding znaci?Jedino sto vidim su njegove fotografije pune vena.
Sve sto sam poslednjih pet godina mainstream body bildinga cuo u medijima jesu price o smrtima body bildera.Der Spiegel(jedan od vodecih nemackih magazina) i drugi medjunarodni casopisi,pisali su o smrti Andreasa Munzera i jos nekoliko drugih smrti.
Reakao sam Joe Weideru da moramo sesti i organizovati tim koji ce usmeriti ovaj sport u odredjenom smeru.Pitanje droga predstavlja veliki problem.Svi vrlo dobro znamo da vecinu tih momaka mozemo strpati u zatvor,ali niko to ne zeli da ucini.Svi okrecu glavu.
Pitanje:Da li zbog svega sto si rekao drugacije gledas na body bilding nego sto si gledao pre 35 godina?
A.S:Nemam nista protiv body bildinga,ali imam protiv smera u kom se krece i nacina na koji se prezentuje.Jako je vazno razumeti da se moji osecaju prema body bildingu nisu izmenili.Uvrk sam verovao i uvek cu verovati da je body bilding ktaj svega sto se desava u sportu danas.Svaki sportista radi neku vrstu vezbe sa tegovima.
U svakom polju zivota body bilding postaje sve vise priznat.Ljudi se oporavljaju od ozbiljnih povreda uz pomoc lganih tegova.Zna se da pruzanje podrske starijjim ljudima da treniraju sa tegovima poboljsava njihovo zdravstveno stanje i produzuje im zivot.U gradovima se sluzimo body bildingom kako bismo privukli decu sportu na taj ih nacin odbili od ulicnih bandi.Za zene su treninzi sa tegovima dobri zato sto na taj nacin same sebi dokazuju da mogu prihvatiti izazove koji se smatraju muskim.
Body bilding je fantastican sport,oduvek je bilo tako.Sve sto se meni dogodilo dugujem body bildingu.
POBEDITI LICNOG IDOLA
Reg Park, trostruki Mr Universe i Herkules sa ekrana 50-tih godina,bio je body bilding idol mladog Arnolda Schwarzeneggera. „Lista bih casopise i vizualizovao vlastitu glavu na Regovom telu.“,kaze Arnold.Njih dvojica su se konacno sreli 1970. na NABBA Mr Universe takmicenju u Londonu.Arnoldu su bile 23 godine a Parku 42 i Arnold je pobedio.Dvadeset i sedam godina kasnije Arnold se priseca dana kada je pobedio svog idola.
„U trnucima kada sam vizualizovao svoju glavu na Regovom telu, ni u jednom momentu nisam pomislio da ceu se jednog dana takmiciti protiv njega i da cu ga pobediti.Takav plan bi znacio samoporazavanje s obzirom da bi na taj nacin unistio vlastitog idola.Kako god da bilo.1970.godine sam ja bio krivac za to sto Reg nije osvojio prvo mesto.Medjutim,ja sam ga oduvek smatrao pobednikom.Ali u to vreme nisam bio osoba sklona razmisljanju;vise sam se oslanjao na instikt.U to vreme moj instikt je znacio pobedu,eliminaciju bilo koga ko mi se nadje na putu na takmicenju,unistenje neprijatelja bez oklevanja.“
„Isto tako je bilo jasno da je Reg Park pogresio sto je nastupio na takmicenju-to mu nije trebalo(zbog reputacije).Pre takmicenja bio je moj idol,a posle takmicenja je ostao moj idol,ali kao sposoban porodican covek i vodja.Tek kasnije u zivotu sam poceo da cenim te stvari.I zato,za mene,Reg Parker nije nikada izgubio svoj status velikog coveka.“
Casopis FITNESS,broj5
ONLINE PRODAJA SUPLEMENTACIJE i PRIRODNIH DODATAKA ISHRANI (klik na link ispod)http://www.ogistra-nutrition-shop.com/index.phpPlaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.
Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%