Jeste da sam relativno nova ovde i da nisam preterano kompetentna za savetovanje, ali ja imam zaaaaarku zelju da pokazem kako sam bila vredan djak i pazljivo citala forum..
Prvo ima tu mnogo gresaka i moras dobro da zagrejes stolicu i proucis nutrition pre svega...
Ti nisi profi i nije ni strasno ako se ne drzis bas striktno tih nekih pravila da ti treba npr. 3 gr/kg proteina ili uh najvise 0 gr xD
salim se
Ali gledaj ipak da u pocetku dok traje dijeta(iako moras da pazis sta jedes ceo zivot) jedes propisno, prilagodis sebi kolicine i gledas kako se transformises u belog labuda
A sad na posao:
Dorucak i nije toliko los, mozes slobodno umesto 7 belanaca da ubacis 2 zumanca, ostalo belanca. Nije taj holesterol tako opasan kao sto pricaju, a nekako da jacinu obroku, ocesas se sitim...nego ako bas hoces da se recnes dobro onda izbaci. Umesto razenih mozes i ovsene, ali je ok
Jogurt nije nesto kvalitetan, mozes da se potrudis i nadjes ellu pa da je razmutis sa vodom i bude bolje od jogurta. Povrce extra, a voca se mani u pocetku, jeste zdravije ali nije nista manje secera puno nego ona divna braon stvar u ljubicastoj foliji, zvali su je Milka
ps: mozda i mozes da gricnes koju vocku ali jedino kao pwm posto je tad pozeljan pa cak i prost secer, jer vidim da nemas dextrozicu ili neki drugi magicni napitak
I uzina je obrok i mora da se sastoji iz prot i uh i ne moze samo povrce, samo voce...a odjednom moze i riba i sir(neki manje mastan) i pilence i konjce i curkica i neko orasce, badem i tako to
Rucak: hmm imala sam i ja problem s tim sta keva napravi, ali veruj mi, nije to isti grasak ili boranija kakvu je dozvoljeno uzimati, kuvanje u Srbiji predstavlja termicku obradu zdrave hrane i njeno pretvaranje u kalorijsku bombu dodavanjem svih masnih, slatkih i smrtonosnih balakanskih zacina: slaninice, pavlakice, mast, mast i nista sem masti. Znas onaj osecaj kad ti i niz bradu tece od babinog kupusa ili ne daj Boze, burekaaa...e jbg tu cenu sad placas :/
E sad ovde njusim rupu u tekstu, nadam se da je samo stamparska greska, ali ako nije: Gde su ti bre covece jos 2 obroka??? Nije valjda da su ti drugarice napunile glavu kako ne smes da jedes uvece, a pogotovu 3 sata pre spavanja...no no no...Mozda ce ovo da zvuci cudno i neverovatno, ali je pored toga tako dobrooo i ukusnooo....JEDES, JEDES I SAMO JEDES....hoces da smrsas? -Jediii !!! Pazi sad: jedi mesooo, jediii jaja, jos mesaa, meso u svim oblicima, pa i gicu ako treba, sigurno je bolja od nocnog mrndzanja kokica ili pice uz tv. Jedi pravu hranu tad jer ti se organizam i tokom noci trosi i odlazak u krevet praznog stomaka ce samo da ti uspori metabolizam. Da rezimiramo: znaci za veceru idu samo prot i salata(ne vocna!!!), a ta banana uvece ti je najveca greska, sa ugljenim hidratima prestajes do rucka...
Razeni hleb...pa znas kako, s jedne strane neki gargameli ovde ce ti ga skroz zabraniti, ali mozes da pratis i akademiju debelih i saznas kako su to celovita zrna i kako ona ne goje...ali nemoj nikog da poslusas! Hleb generalno nemoj, pa cak ni taj razeni. Ne treba ga se odreci za ceo zivot, ali sad na dijeti nemoj, imas mnogo kvalitetniju hranu za iste pare i kalorije.
U trening se bas nesto ne razumem, sve ti je to individualno, nekom odgovara malo vise cardia, neko cepa samo tezine, sve zavisi od cilja. Ali vidi, najbitnije je da ti napravis kcal deficit, sto znaci da potrosis vise nego sto unosis, tako da ti prema tome organizuj i treninge. Tegovi su obavezni da odrzis i ojacas misice i da ne dozvolis da se gubljenjem sala izgubis ceo...a cardio je vise kondicijski deo i deo koji przi visak kalorija....o tome mozda neko strucniji...
Nadam se da sam ti malo pomogla...