Zanima me ako neko može da mi pojasni više o pojmovima kao što su zasićene,monozasićene i ostali tipovi masti,koje su u stvari dobre za dizače tegova itd...hvala
...hm, ovo je tema koja definitivno zasluzuje veću "paznju", ali napisat' cu ti neke klasifikacijske osnove tako da ih bolje razaznaješ.
...osnovna klasifikacija masnih kiselina:
ZASIĆENE M. K.-palmitinska
-miristidinska
-laurinska
-stearinska
-itd.
NEZASIĆENE M. K.MONONEZASIĆENE (JEDNOSTRUKO NEZASIĆENE) M. K. a.k.a.
OMEGA 9-oleinska (ponajviše u maslinovom ulju)
-elaidinska
-gadoleinska
-euruka
-brazidinska
-itd.
POLINEZASIĆENE (VIŠESTRUKO NEZASIĆENE) M. K. a.k.a.
OMEGA 6 & 3Omega 6 m. k.-linolna
-gama linolenska kiselina (GLA) - ima je u zobi (u tragovima) i ulju noćurke
-arhidonska (gl. izvor: žumanjak)
-DGLA (dihomo gama linolenska kiselina)
Omega 3 m. k.-alfa linolenska m. k. (gl. izvor: lanene sjemenke ili laneno ulje)
-EPA (riblje ulje, suplement u kapsulama)
-DHA (riblje ulje,...)
-DPA
...
...opaska: sve masne kiseline igraju važnu i nezamjenjivu ulogu u organizmu stoga je vazno da unosis masne kiseline svih vrsta, samo u pravo vrijeme i u pravim količinama.
...gledaj da ne unosis velike (ili ikakve :twisted: ) kolicine masti i ugljikohidrata u istom obroku...kojeg god tjelesnog tipa bio...
-znači obroci: protein+UH ili protein+masti (ovi drugi neka budu u vrijeme kad si manje aktivan, znaci pre spavanja, u toku noći i sl. Nikako ne u sirem periodu prije i poslije treninga)...
...istaknuo bih saroliku vaznost konzumiranja omega 3 m. kiselina koje su cesto u deficitu unutar organizma mnogo prije nego li bilo koji drugi tipovi masti...
...nekoliko savjeta: -laneno ulje mozes konzumirati (par zlicica) s prvim jutarnjim obrokom - recimo, zobi i proteinima (jedan od dokazanih ucinaka
ALA (alfa linolenska kis.) iz lana je i da "poboljsava" senzibilnost misicnih st. na anabolicni hormon inzulin...
-obavezno jedi zumanjke (bar jedan ili dva u obroku protein+mast) jer kolesterol je bitna "ishodisna tocka" za sintezu mnogih steroidnih hormona, pa tako i testosterona, a i arhidonska kiselina igra vaznu funkciju u organizmu (neću sad detaljnije o tome)
-dodatne zasićene masti i nemoras (citaj: nemoj!) unositi jer se one ,htjeli mi to ili ne, uvijek nekako "provuku"...
-kao sto sam vec i napisao, nepobitna vaznost EPA i DHA iz ribljeg ulja, stoga svakako ubaci koji gram dnevno...
-omega 6 masnih kiselina ima mnogo u razno raznim sjemenkama (od sezamovih do bućinih golica)...
...zaključak gledaj da unosis podjednaku kolicinu zasićenih, mononezasicenih, te polinezasicenih masti u svoj organizam (od 1/3 od svakog tipa) da bi uopce omogucio svom tijelu da funkcionira na nacion kako mu je to genetski i "zacrtano", a kamoli da bi omogucio svojim misicima veci rast i razvoj!
poz!
P.S.:Jos da srusim jedan mit - maslinovo ulje nije bogato omega 3 masnim kiselinama kao sto vecina ljudi misli (tek u tragovima), vec jednim
tipom mononezasicenih m. k. - oleinskom kiselinom (omega 9)!
pozdrav!