Postovanje.Zovem se Aleksandar.Imam 35 godina i posle mnogo godina resio sam da krenem u teretanu i to samo na kardio program,ili bar ono sto sam cuo da to jeste.
Uglavnom, vec tri nedelje, tri do cetiri puta nedeljno radim na traci,biciklu i na simulaciji ski trcanja.Ne znam nista o kolicini i rasporedu treninga pa Vas molim za savet.
Trenutno radim sledece:
- 5 minuta istezanja i zagrevanja
- 20 minuta na traci i to: brzi hod do pusa od 115,trcanje brzinom 10km/h 1000 m do vrednosti pulsa od 135,hodom spustam puls na 120 za oko minut ipo do dva.Ponovo trcim brzinom 10km/h 1000 m ali puls ide na 145,hodom spustam puls na 120 za oko dva minuta i zavrsavam sa trcanjem 500m na brzini od 12km/h.Na kraju to je 3km za 20 minuta i na kraju pulsom od 155.
- 15 minuta na simulaciji ski trcanja brzinom od 7km/h intenzitetom pulsa od 122-128,Poslednjih 5 minuta dizem brzinu i puls na 132-135.
- 15 minuta bicikla brzinom od 16km/h i pulsom od 118-125.
Jako bitno je to sto sam vremenski ogarnicen na 45-50 minuta vezbanja.Trenutno toliko mogu da izdrzim.
Cilj moga vezbanja je cista fizicka aktivnost,rekreacija.Ne zelim na skidam kilograme niti bilo sta menjam u ishrani.
Moje pitanje je koliko i kako da vezbam?.Da li da vezbam onoliko koliko srce moze da izdrzi,da ne idem preko vrednosti pulsa od 155?
Koja je vrednost za trcanje za rekreativca?Negde sam cuo da je to 5 km za 20 minuta.Da li da to bude moj cilj?