Približava se Peti oktobar. Približava se i deseti oktobar. Peti je izvikana tema, a Parada ponosa ili „ponosa“ je u ovoj fazi evropizacije Srbije tema koja može da se secka na najsitnija crevca. Dakle, idealna za kolumnu. Ali, opet, 10 godina od Petog oktobra. Eeeej. Nije ni to malo.
Lomio sam se kao kockari na onim poker automatima kada treba da odaberu „veća“ - „manja“ i odabrao sam Peti oktobar. Po čemu pamtimo taj datum? Da krenem inženjerski taksativno o Petom oktobru.
Tog dana je prvi „orijent ekspres“ krenuo iz Pariza ka Instanbulu, čime je otvorena nova era u saobraćaju i možda prvi korak ka stvaranju Evropske unije. Beše to 1883. godina.
Petog oktobra 1964. godine je grupa od 57 DDR Nemaca 400 metara dugim tunelom prošla ispod Berlinskog zida i iz tada bratskog nam Istočnog Berlina prešla u trulokapitalistički Zapadni Berlin. U analima je taj datum zabeležen kao najveće bekstvo iz socijalizma.
Petog oktobra 1969. BBC je emitovao pilot epizodu sada već kultnog serijala „Leteći cirkus Montija Pajtona“, satiričnog uratka sa akcentom na najčudnijem ili najsofisticiranijem engleskom humoru.
Brkati poljski sindikalac revolucionar Leh Valensa 1983. je dobio Nobelovu nagradu za mir. To je onaj što digao radnike u brodogradilištu, što je u krajnjoj liniji dovelo do pada socijalizma u njegovoj zemlji.
Godine 1995. na isti taj Peti oktobar na prostorima ex-SFRJot prestalo je da se puca. Ričard Holbruk je nakon dva meseca pregovora sa ostrašćenim rukovodstvima Srbije i Hrvatske uspeo da isposluje sporazum o prekidu vatre, što je bio uvod u čuvene Dejtonske sporazume.
Godina 2000. i Peti oktobar će u srpskoj istoriji biti zapamćen kao dan kad je svrgnut režim slobodana miloševića, koji je pod pritiskom hiljada građana koji su protestovali u Beogradu i drugim gradovima morao da prizna poraz na izborima i pobedu objedinjene srpske opozicije.
Godine 2004. u Topčiderskoj kasarni, ispred tajnog podzemnog objekta pod nerazjašnjenim okolnostima sa obiljem kontroverze, poginula su dvojica gardista vojske države dva oka u glavi, Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović. Nezabeležen slučaj u novijoj istoriji da ubistvo u strogo čuvanom objektu ni dan-danas nema suvislo zvanično objašnjenje.
E, sad, pisao bih ja i o šestom oktobru, ali njega u Srbiji izgleda nije bilo. U poslednjih deset godina prvo je Slobodan Koštunica vrlo uspešno anulirao rezultate srpskog Petog oktobra, a nakon njega je Vojislav Tadić... Nešto je sigurno uradio, ali ja sada ne mogu da nađem na Guglu ama baš ništa, a i vreme je da predajem kolumnu pa da idem da čekam red za mleko, kao u veselim devedesetim.
Vesti: Kolumna, Milan Jovanović, monti pajton
Izvor/
www.kurir-info.rs