Ja smatram da koreografija ukoliko nije sadrzana od pravilnih vjezbi koje zahtjevaju da misici na pravilan nacin rade vjezbu toliko da se osjeti taj rad , kontrakcija misica i odmor-cak i njega treba osjetit ako to mozes shvatit onda super..., nema efekta... kroz koreografiju koju mi obicno vidimo na tim satima aerobika, vidimo samo kretnju ali ne i vjezbu... ljudi se koncentrisu da kroz tu koreografiju pokazu valjda koliko su dosjetljivi u svemu tome, umjesto da se fokusiraju na to kako raditi i koliko puta neku vjezbu ponoviti, kojim intenzitetom, kako je uklopiti u kretnju koja ne treba da bude ZAHTJEVNA da bi se efikasno vjezbalo, kako disati uz to sve i na kraju da kad zavrse trening znaju brate zasto su vjezbali.
Drugo imate upravo tu dokaz na klipovima ako malo prosurfate na osnovu ovog klipa o cemu pricam gore. Ljudi udaraju kao direkte ili krosee, pa ako je to direkt i krose ja cu da se kilnem odma. Koliko je ta vjezba , tako jednostavna kretnja, ako se radi pravilno, ucinkovita da se upali i triceps i biceps i rame i pola ledja, a jos uz to i rebarni misici da vi na kraju ne mozete ni nasmijat kad te uhvati upala... a ovo sto ja vidim je samo mlataranje rukama koje apsolutno nema efekta osim sto se covjek izmahao i crko da tako se izrazim!
Instruktor treba da bude koreograf toliko da osmisli koreografiju koja nece imati u sebi komplikovanih elemenata tako da svako i pocetnik i iskusni sportas moze da ga prati. Koreografija treba maksimalno da se prilagodi muzici jer ako je muzika malo brza bolje da je jednostavnija koreografija jer takva omogucava da se i teze vjezbe rade - ali pravilno. Ukoliko se fokusiramo na ples - koreografija - onda ne pricamo o aerobicima visokog intenziteta od kojih mozes da ocekujes vidan napredak u "kracem" vremenskom roku, nego o dance aerobiku gdje je kretnja glavni faktor a vjezba- pojam koji mi sportasi tumacimo- ne!
Ovo gore lici vise na dance aerobic nego na neki visokointenzivni aerobik kao tae bo, aerokick, ili totalbodyworkout i tona drugih...
Ali svako ima svoj ukus , nekom je ovo tamam zbog koje kakvih razloga. Meni bi bilo gubljenje vremena...