1.Pre neki dan mi je bila majka jednog sedamnaestogodisnjaka koja je u prodavnicu usla na nagovor sina,cisto da mu ispuni zelju. Njen stav o proteinima je jos pre ulaska u radnju bio negativan jer je ona razgovarala sa drugaricom koja je medicinski radnik,konkretno lekar opste prakse. Dakle,ta njena drugarica savetovala je majku da svome decaku nikako ne dozvoli da kupi protein zbog toga sto je to opasno i utice na rad bubrega...Moram da vam kazem da decak inace trenira kosarku (treninge ima 5 puta nedeljno), a pre podne ili trci, ili je u teretani (znaci dva treninga dnevno) i naravno ide u srednju skolu. Sta mislite ,koliko se to dete trosi,da li on stvarno uopste ima vremena da kroz hranu unese sve sto je njegovom organizmu potrebno,i da li on uopste moze da ispostuje 4-5 obroka?
2.Isto tako,usla su mi dva momka u radnju i trazila proteine u tableticama u malenoj prozirnoj kesici, koju su neki njihovi drugari kupili u nekoj radnji, i naravno u teretani su preporucili,bas te proteine,njima,jer ovi sto su u prahu i na policama u prodavnici nisu tako dobri i kako oni kazu to je smece od kog se ne raste.
U oba slucaja provela sam oko pola sata u razgovoru i pokusaju da razuverim moje kupce u stavri koje su ih neki drugi strucnjaci ubedili. Malo mi je bilo teze sa majkom,ali posto se radilo o normalnoj,obrazovanoj osobi uspela sam je navesti da razmislja,procita deklaraciju i uputila je na neke forume i na nas blog. Prijatno sam se iznenadila kada se zena posle dva dana vratila i kupila sinu ne samo protein vec i glutamin. Sto se tice ova dva momka,razgovor je tekao veoma glatko, ali efekat je bio nula, jer su momci vise verovali svojim drugarima iz teretane...njima sam takodje dala adresu foruma,ali mislim da se nazalost oni nece uskoro vratiti ...a moram priznati da mi je zbog njih mnogo teze,jer se radi o deci......
Znam da je jedan deo ljudi veoma informisan o tome sto su sportski suplementi i prirodni dodaci ishrani,nazalost,puno je veci broj onih koji o ovoj kategoriji ne znaju nista.Neki od njih zele da nauce,ali se srame da pitaju ili ako pitaju obracaju se krivim osobama,a neki smatraju da su rodjeni pametni,bogom dani..U stvari i jedni i drugi treba da budu svesni da je ova kategorija jos uvek tabu tema u celoj drzavi i da se do sada odrzalo 3 kongresa na ovu temu u Srbiji,na kojima je donesen zakljucak da se jos uvek jako malo zna,i da je potrebno raditi na edukaciji kako stanovnistava tako i sportskih i MEDICINSKIH radnika kada je rec o dijetetskih proizvodima,..
NASTAVAK teksta, procitajte na nasem
BLOGU, klikom na link ispod
http://wwwogistra-nutrition-shop.blogspot.com/2013/04/zivotno-vazne-namirnice-i.html