SA WESTSIDE BARBELLOVIM SISTEMOM KONJUGOVANE PERIODIZACIJE
WESTSIDE BARBEL
Zovem se Gergely Kollar, tri godine se bavim powerliftingom i nedavno sam postigao najveci uspeh u svojoj sportskoj karijeri: osvojio sam bronzanu medalju na Drzavnom Prvenstvu Madjarskog Saveza powerliftera u kategoriji od 100kilograma; a sa ekipom Toldi SD iz Oroshaze osvojili smo prvo mesto!
Pre powerliftinga 5 godina sam se bavio karateom, 7 godina sam igrao kosarku i bavio se atletikom. Kao sto i sam naziv govori za takmicenje sam se pripremao Westside metodama, koje su trenutno najuspesnije,najpopularnije ali i najkritikovaniji sistem vezbanja.
Za pocetak par zanimljivosti o poreklu konjugovane periodizacije kojom se koriste i u slavnom – zloglasnom svetu Westsidea! Louie Simmond, „kum“ powerliftinga, nakon sto se vise puta povredio i zastao u razvoju,setio se da mora potraziti neke druge metode.
Tako se njegova paznja okrenula prema evropskim i azijskim sistemima vezbanja. Bugari,koji spadaju među najuspesnije nacije u dizanju tegova pripremali su svoje sportiste za takmicenje sa tako ostrim treninzima da su opstali samo rodjeni za to, koji nisu izgoreli od treninga.Ruski sistem je bio vec pametniji radili su sa vise treninga i sa vise vezbi zato su svi pronasli put prema napretku.Na kraju je promatrao metode Kineza,koji su slicno Rusima koji su iz mnostva izabrale one koji su najvise odgovarale.
Simmons je tablici A.S. Prilepina ,trenera dizaca tegova,prilagodio povezanost izmedju volumena i intenziteta.Na kraju se obratio powerlifterima iz orginalne Westside teretane u Kalifornijskom Culver City koji su vec tada izvodili cucnjeve na podnozje.Na takvim osnovama se rodila konjugovana periodizacija,koja prakticno razvija vise sposobnosti istovremeno,odjednom postajes snazniji brzi i veci.Dobro zvuci zar ne?(Za one koji su se eventualno vise zainteresovali ili ih zanima naziv konjugovane periodizacije je u određenim krugovima izazvao veliku raspravu,jer u klasicnom poimanju teorije istocnog bloka konjugovana sekvencionalna periodizacija znaci nesto sasvim drugo.
Kod toga se metode grade jedna na drugu u razlicitom vremenu primenjene metode vode do vrha sportske forme,kao sto su npr. Metode: cucnjevi-pa cucnjevi iz skoka-skok u dubinu,jedan za drugim u sekvencijalnom periodu.U odnosu na to Westside metodu bi sportska znanost vise nazvala kompleksno paralelnom metodom,posto se unutar jednog mikro ciklusa,dogadja razvijanje bezbroj fizickih kvaliteta)
Danas,Westside kao najuspesniji klub na svetu vise i nije teretana,nego eksperimentalna laboratorija,koja je za mnoge aktere u pawerliftingu cilj putovanja.Mada su vrata svakome otvorena,ostati unutra, to jest sa tamosnjim takmicarima,duhom drzati korak,to je vec drugo pitanje.Samo ce mentalno najstabilniji kao i fizicki odgovarajuce osobe postici rezultate.
Osnovni zahtev je izuzetno dobra opsta fizicka pripremljenost(GPP:General Physical Preparadness).To je potrebno kako bi mogli podneti rad i imati dovoljno energije za regeneraciju.“Nemoj vezbati kako bi dosao u formu,nego dodji u formu kako bi mogao vezbati“.
Ugalvnom vuku sanke od metala,natovarene, s cim mogu razraditi skoro svaki deo tela.Pored cetiri osnovna treninga rade vise ekstra treninga,pomocu kojih postizu jos bolju formu,odnosno ciljano rade sa nedovoljno razvijenim misicnim grupama.Naime,pronalazenje slabosti i njihov popravak je ustvari ono na cemu se ovaj sistem gradi.Neretko pawerlifteri koji se takmice u tri zahvata nedeljno naprave 10-12treninga..Razmislimo malo,ako je rec o petoboju,tada je ok,ali u powerliftingu je to vec malo drugacija dimenzija!
Glavni treninzi traju sat do sat i 30 minuta,dodatni ekstra treninzi nisu dulji od trideset minuta.Jedan od kljucnih sredstava je raznovrsnost,pomocu koje izbegavaju pretreniranost.Raznovrsnost im pomaze izbeci dosadu,kao i eliminisati izgorenost,i omogucava im nove licne rekorde u teretani kao i na takmicenjima.“Moramo se prilagoditi tome da se ne naviknemo na treninge!“
Oni iz Westsidea kontinuirano su sposobni za nove licne vrhunske rekorde(a samim tim i dobre rezultate) u svako doba godine,nema vansezonskog perioda,nikada ne gube vise od 10% od svoje maksimalne snage,stalno su unutar teretane prisutna neka manja takmicenja,i svi krvavo rade i ozbiljno shvataju to sto rade!Ako treba grizu kao pitbullovi,sto je vidljivo po njihovom logu.Kako Louie Sommons kaze ,neces dugo ovo raditi,dakle daj sve od sebe!
Kao i to da je Westside putovanje u pakao,ali na kraju ces zavrsiti u raju!Louijev cilj je da svoje steceno ,ogromno znanje preda tako da osoba sa kojom radi kasnije nauci i sama da razmislja,kako bi kasnije mogao sam da radi treninge(da sam sebi bude trener),a ne da ceka na to da mu neko drugi kaze sta da uradi.
To mu obicno i polazi za rukom,posto je Westside mesto gde ne trenira jedan covek mnogo osoba ,vec vise njih trenira jednu osobu,koja je trenutacno najslabija,odnosno najneiskusnija.Jedan od kljuceva uspeha je da sebe okruzimo ljudima koji imaju slicne ciljeve i koji isto tako odvazno zele to postici,kao i mi.Ako pomognu drugom i taj ce biti bolji,tada ce i oni sami biti bolji.Znaju da je lanac onoliko snazan koliko je snazna i njihova najslabija karika.
Westside sistem se nije dokazao samo u powerliftingu.Loui Simmons je savetnik Seattle Seahawksa,New England Patriotsa,Green Bay Packersa i Cleveland Brownsa,profesionalnih futbalskih ekipa,odgovoran je za svetski rekord Butch Reynoldsa na 400 metara;i i brojni predstavnici raznih sportskih grana traze njegovo misljenje.Njegove metode su poznate u celom svetu.
Pre svega,zelim vam skrenuti paznju na to da je potrebno mnogo citati i edukovati se ,ako zelite bez trenera postici bilo kakav rezultat.Ja sam pristalica tog da me niko ne pozna tako dobro kao sto ja poznajem sam sebe,dakle da budem sebi sam trener mi se cini kao odlican izbor.Mozete da ustedite mnogo vremena i postedite sebe mnogo boli ukoliko se naoruzate znanjem,tj.edukacijom.Jedan od osnovnih zakona Westside sistema je da isti taj sistem treba jako dobro upoznati. Najbolje informacije mozete pronaci na Web stranicama elitefts.com i westside-barbell.com.Tematika je vrlo slozena,sto vise citas manje razumes!
Kao prvo nije na odmet rascistiti pod kojim uslovima uspeva ovaj sistem.Nije svejedno da li si naturalni bodibilder ili koristis zabranjena sredstva.Covek koji ne koristi doping ce se mnogo teze regenerisati nakon treninga.Nije svejedno ni u kom savezu se takmicis. Ako se takmicis kod IPF-a,tada smes da koristis samo jednoslojnu odecu,u tome je pomalo drugacije raditi cucnjeve na podnozju,nego u viseslojnoj odeci.Nije svejedno kakva teretana,odnosno koja oprema ti je na raspolaganju,jer se konstantno uvode nove stvari.
Ako npr. Nema klupe za misice straznjice i pregibace butina u teretani,tada moras improvizovati.Nije svejedno koliko dugo treniras...Fekete,moj trening partner je vezbao po Westside osnovama.Posto je on jos relativno nov u ovom sportu,vise mu se svidjao program 5/3/1,koji je izumeo jedan bivsi Westside powerlifter.U ovom programu je glavna vezba veceg obima,uz koju je dovoljno manje dodatnog rada.U svakom slucaju cucnjeve je radio vrlo samouvereno sa vise od dvostruke telesne tezine i dizao 2.5 x telesne tezine sa svega 65 kg i jedva 18 godina.Kako se razvija mentalno i fizicki podjednako,tako ce verovatno i Westside kod njega sve vise koristiti.
A SADA EVO SAMIH PRIPREMA!
Pripreme su trajale devet meseci,za to vreme nedeljno je odmora bilo vrlo malo,za ceo period mozda dva-tri dana.Jasno da smo morali podesiti ovaj genijalni sistem prema gore navedenim stavovima.U odnosu na osnovnu shemu ,gde su cetiri glavna treninga u toku jedne nedelje,mi smo povecali broj dana za odmor,pa smo u toku nedelje imali samo tri glavna treninga......
NASTAVAK teksta,procitajte na nasem
BLOGU.klikom na link ispod
http://wwwogistra-nutrition-shop.blogspot.rs/2012/04/pripreme-za-takmicenje-u-powerliftingu.html