Prodajem RIBOZU pakovanje 250 grama firma Doctors Best, najkvalitetnija Riboza Bioenergy Ribose® Prodajem je jer mi treba novac za druge suplemente. Imam 3 pakovanja. Cena 5000 dinara jedan komad.
Riboza je prosti šecer, sastavni deo celije i predstavlja osnovu za proizvodnju energije jer ucestvuje u procesu nastanka osnovnog telesnog pokretaca ATP-a (adenozin-trifosfat). Kolicine koje organizam sam proizvodi dovoljne su za svakodnevne aktivnosti, ali tokom povecanih napora preporucljivo je uzimati dodatne kolicine u obliku sportskih suplemenata. Riboza može da odigra kljucnu ulogu u sintezi ATP-a, i da, kao i kreatin, popunjava njegove zalihe. Za razliku od kreatina, riboza ga stvara na potpuno drugaciji nacin. Nakon intenzivnog vežbanja zalihe nukleotida, kao što su ATP, ADP (adenozin-difosfat) i AMP (adenozin-monofosfat), mogu pasti ispod 28%. Organizmu je potrebno tri dana da nadoknadi rezerve ATP-a do maksimalnog nivoa. Taj proces može da se ubrza dodavanjem riboze koja obezbeduje neophodan supstrat za proizvodnju tzv. 5-fosforibozid-pirofosfata, koji obezbeduje proizvodnju adenin nukleotida. Kreatin to ne može. Kreatin ne može da poveca nivo energije ukoliko su izgubljeni osnovni molekuli supstrata, to može jedino riboza. Kreatin kao donor fosfata samo može da poveca zalihe ATP-a, dok riboza i do šest puta ubrzava nadoknadivanje nukleotida. Zato je najbolje uzimati ih zajedno. Efekti uzimanja su: povecana mišicna, energija veca brzina oporavka, smenja bol u misicima. Riboza se primarno upotrebljava u terapiji srcanih bolesnika kod kojih su zbog deficita kiseonika srcane celije usporene. Prirodnim putem organizam bi se od stanja ishemije sam oporavljao i do deset dana, a suplementacija ribozom dovodi do ubrzane proizvodnje ATP-a, cime se celijama srca obezbeduje energija za brži oporavak. Efekte riboze kod srcanih oboljenja dokumentuju brojne studije i istraživanja, dok se relativno mali broj naucnih studija bavi istraživanjima na sportistima, iako i one potvrduju pozitivne rezultate, primetno povecanje snage i znatno brži oporavak.