Aj sad iskreno. Da li mislite da bi odgovori nas Balkanaca bili drugaciji?
Posto sam ziveo u Bg-u godinama navikao sam se na malo veci nivo obrazovanja ljudi, a i ziveo sam u sredini u kojoj sam bio okruzen fakultetski obrazovanim ljudima, ili ljudima kojima je cilj bio da zavrse fakultete. Kad sam slusao informacije da petina ljudi u Srbiji nema osnovnu skolu, mislio sam da su to vesti koje plasiraju organizacije tipa Zene u Crnom, B92 itd....
Medjutim, posle 4 godine zivota u inostranstvu (sto preko bare u USA, sto na starom kontinentu) shvatio sam da se ne radi o propagandi.
Ljudi, vi ne mozete da zamislite kakav je prosecan Srbin u inostranstvu. I necete ni moci dok to ne vidite. Pre sam se stalno pitao zasto nas toliko mrze po Svici, Nemackoj, Austriji itd... ali kad sam dosao da zivim u Svicu, shvatio sam. Hvala bogu ima izuzetaka. Iz Srbije je otislo i dosta velikih strucnjaka, ali ja ovde govorim o prosecnom gastarbajteru. A takvih istih, kojima se nije posrecilo da odu u inostranstvo, nego su i dalje u Srbiji ima mnogo vise nego sto se nama to cini.
@duh
fina komparacija. samo sto je potpuno netacna.
Sistem skolovanja u Americi je potpuno drugaciji tako da ne mozes da poredis po principu, ovde imam prosek 2.25 ali u USA je 2x lakse, pa sledi da cu biti odlican 4.5.
U Americi ti sam krojis svoju sudbinu vrlo rano. U gimnaziji ti kompletno biras listu predmeta koje hoces da ucis. I cak ni to nije sve, mozes da biras i tezinu predmeta kojeg izaberes.
Tipa, ja sam IV godinu gimnazije zavrsio tamo i hteo sam izmedju ostalog da uzmem matematiku, e sad kad uzmes matematiku imas jedno barem 6-7 nivoa matematike.
Za ljude koje ne razmisljaju o buducnosti, kao sto je vecina amera, takav sistem skolovanja je uzasan, jer dosta njih izabere glupave predmete ili dobre predmete ali lake nivoe.
U mojoj gimn. bili su predmeti kao sto su Hodanje, Spremanje za samostalan zivot, Zdravlje.....
Sve u svemu, nije Americka skola laka, nego je onakva kakva ti hoces da ti bude. A ako razmisljas da se upises na koledz, predmeti tipa hodanje ili neki laki nivoi tezih predmeta ce ti to onemoguciti ili maksimalno otezati ulazak.