IVAN STRUGAR PORAŽEN U TUZLI OD IZAZIVAČA SALKA ZILDŽIĆA
Kobna četvrta runda
Meč odlučen prekidom u četvrtoj rundi, treći okršaj planiran za jun u Podgorici
Od specijalnog izvještača ARENETUZLA - Ivan Strugar, vlasnik profesionalnog šampionskog pojasa u kategorji 85,100 kg, poražen je na ringu u Tuzli od izazivača Salka Zildžića. Naime, pri kraju četvrte runde domaći bokser zadao je strahovit lijevi kroše pravo u bradu crnogorskog šampiona, poslije čega se ovaj našao na podu a sudija u ringu Rikardo Beša iz Hrvatske prekinuo je dalju borbu.
Nije bilo lako Strugaru u sinoćnjem okršaju. U dvorani "Meidan" u Tuzli našlo se preko osam hiljada izuzetno bučnih navijača koji su stvorili gotovo paklenu atmosferu. Ipak, i pored dugotrajnog zvižduka Strugar kao da se nije uplašio ovakvog ambijenta. Samouvjereno je ušao u ring i očekivao početak borbe, vjerujući da će još jednom kao u decembru prošle godine savladati ovog protivnika i u trajno vlasništvo zadržati šampionski pojas.
No, da neće ići sve onako kako je planirano pokazala je prva runda. Mnogo ispitivanja nije bilo. Zildžić je krenuo u napade, koristeći svoje osnovno oružje, a to su jaki udarci nožnom tehnikom. S druge strane Strugar je odgovorio veoma prezicnim direktima i krošeima, pa poslije nekoliko izmijenjenih udaraca, oba borca krenula su u otvorenu bitku. Ipak, realno gledajući ta prva runda završena je neriješeno.
U sljedećih tri minuta svjetski šampion iz Crne Gore Ivan Strugar bio je gospodar na ringu. Preciznim i jakim udarcima pogađao je Zildžića, a sredinom runde jedan snažan desni kroše potpuno je uzdrmao domaćeg boksera. Njemu je iz usta ispala i zaštitna gumica, ali u tim trenucima i ringovni sudija Hrvat Beša odigrao je važnu ulogu. Nedopustivo dugo dozvolio je da se ta guma opere i ponovo nađe u ustima Zildžića, a u stvari njemu je bio potreban jedan duži odmor.
Bilo kako bilo, Strugar je ubjedljivo dobio ovu rundu, ali će se kasnije ispostaviti da ga je to možda koštalo i meča. U trećoj rundi Strugar je napravio nedopustivu grešku umjesto da nastavi da boksuje kao u prethodnoj rundi on je vjerovao da je Zildžić pri kraju snage, popustila mu je koncentracija i zaboravio je na svoju odbranu. To je domaći takmičar iskoristio, sa nekoliko jakih udaraca vratio dug Strugaru, ali i nagovijesito da je pitanje konačnog ishoda ove borbe potpuno neizvjesno. Bila je to ustvari kobna runda za Strugara, jer u četvrtoj dionici željeći da nadoknadi ono što je propustio, crnogorski šampion krenuo je na sve ili ništa. Jednostavno, zaboravio je na odbranu, a sredinom runde dobio je snažan lijevi kroše u bradu i to je bio kraj.
Tako je Salko Zildžić vratio šampionski pojas izgubljen prošle godine u hotelu "Splendid" i još jednom pokazao da je zaista veliki borac. Međutim, Strugar će imati još jednu priliku da se popne na svjetski tron u ovoj kategoriji. Još ranije je potpisan ugovor da se održi i treći meč navjerovatnije u junu u Podgorici. To će biti nova pirlika za Ivana Strugara da slavi još jednu pobjedu nad ovim velikim protivnikom koji je pokazao da zaista zna da iskoristi svaki trenutak protivničke nepažnje.
Poslije meča bilo je varnica i oko ringa. Navijači i stručni štab našeg šampiona teško je prihvatio Ivanov poraz, ali veliki domaći borac je sa ringa pozvao svoje pristalice da smire tenzije i na sportski način iz Tuzle isprate velikog priznatog i poznatog borca Ivana Strugara. On je to i sinoć na ringu u Meidanu potvrdio.
Lekić: Kažnjen za greškuPredrag Lekić, trener Ivan Strugara- Sve je išlo u Ivanovu korist, jer je vodio do prekida. Sudija u ringu trebao je da broji Zildžiću u finišu četvrte runde, ali kad to nije uradio Ivan je krenuo da završi meč nokautom. Njegov rival je, nažalost, iskoristio tu grešku
Salko Zildžić: - Mnogo me zabolio poraz u prvom meču. Bilo mi je jako teško da treniram, ali mi je snagu davala činjenica da imam pravo na revanš. Nokautirao sam velikog borca, zbog toga mi je ova pobjeda još draža.
Napisao: Nedim ĆUDIĆ
Izvor:
www.arenacg.net