Kakav napad na coveka, o cemu ti to Jesi nekad cuo za dresuru? I pudlica ako se izdresira da napada coveka ima da ga napadne, teorija ti je katastrofa, nema ljutis...
Ne ljutim se, samo ti pricam kako jeste.
Teorija mi nije katastrofa, jer cu ti sada detaljnije objasniti:
Pocevsi od dobrmana ciji alijas si ti uzeo. Doberman je nastao cini mi se u 18 veku kada je neki nemac Franc Doberman, koji je inace bio poreznik, dosao na ideju da napravi pasminu koja bi ga stitila od napada razbojnika - LJUDI. Napravio je pasminu ciji je cilj iskljucivo NAPAD NA COVEKA. Znaci to joj je u genima. Tako je isto i sa vucjakom i rtovajlerom. Zato se i dan danas ti psi koriste kao poslovni psi - znaci iskljucivo za napad na ljude, jer im je to u genima.
Da li si se pitao zasto se kako neki kazu "najkrvolocnija" rasa - Americki Pit Bull Terijer (sto naravno nije tacnop da je najkrvolocnija) ne koristi za te svrhe, za koje se koriste ove nemacke pasmine doberma, vucjak i rot. Pa to je prosto pitanje, zato sto pitbull nije nikakav cuvar, on svakog coveka vidi kao prijatelja, jer mu je to u genima.
Pit Bull je stvoren ukrstanjem nekih rasa, da bi sluzio iskljucivo za borbe. Znaci njemu je u genima da "zapeni" kada vidi nekog protivnika svog ranga, jer ne obraca paznju na slabije od sebe.
Kazem ti, ja volim sve pse. Naravno da volim i Vucjake i Dobermane, I Rotove, i Pudlice i Pekinezere (mada njih ne volim bas jer me je jedan pekinezer ujedo za ruku, kad sam hteo da ga pomazim), ali ne znas dok ne probas, da vidis kakav je odnos izmedju pitbull-a i gazde. To je nesto neverovatno. Tolika doza poverenja, koja se kasnije pretvori u nesto vise osim obicne dresure, koju si pomenuo. Ovde se radi o prijateljstvu, a ne o "poslovnom" odnosu gazda-pas. Ovo je nesto sasvim drugo.
Moj pas ima 12 godina. Dogodovstvine koje sam sa njime doziveo, i koje sam pricao drugim ljudima koji naposletku cuvaju druge rase, ti isti ljudi mi nisu verovali jer ne mogu da shvatte tako nesto.
Evo za kraj jos jednom slika mog sada vec starog kucnog ljubimca.