Ja i dalje ne mogu "ulovim" o kojoj se radnoj funciji prica...
Da li je u pitanju trazenje droge/eksploziva, napad, cuvanje, agilnost!?
Ne postoji pas koji je u svakoj disciplini nezamenjiv i najbolji. Nemacki ovcar je najuniverzalniji, jer je relativno lak za dresuru i pokazuje dobre rezultate, ali je ogromna zabluda da su njima noge skroz unakazene, a razlog tome je jer je on postao sinonin (barem kod nas) za seljacku dzukelu, koja treba da prezivljava na kori hleba!!!
Kako ne mozete shvatiti da ne mozete ocekivati maksimum od psa u kojeg se (osim vremena i truda) ne ulaze nista!?
I pored dobrog treninga, pas mora imati iole kvalitetnu ishranu i negu, jer poremecaji poput displazije i ataksije ne nastaju sami od sebe, vec se to moze spreciti kvalitetnim tretmanom. Kod nas svako misli da moze biti odgajivac pasa i da na tome ima prihod, a da ulaganja budu minimalna, a znate koliko je to moguce. Npr. moj AST je imao nekih problema sa jednom prednjom sapom i primao je malo manje od dve nedelje terapiju koja je mene kostala preko 10 somica, ali to sam morao uraditi, da ne bih rizikovao, posto je jos uvek u fazi razvoja. Psa od 4-5 meseca hranim Purina Pro Plan-om, a npr pre 3 meseca sam nasao Royal Canin 18kg za oko 6 hiljada i za ta dva meseca na psu se videla velika razlika, pre svega na dlaci, i to je dokaz koliko kvalitetna hrana znaci psu, narocito ako od njega ocekujete.
Ono sto sam hteo reci je da dobar tretman moze popraviti psa u svakom segmentu, od eksterijernog do radnog!
A glupost je reci da je pit "mesija" i tu ima vise razloga. Pre svega, on nije priznat kod nas i svakakve dzukele se nazivaju pitovima, tako da se veoma retko moze naci pouzadan primerak. Zatim, takvi psi se kod nas koriste u velikoj meri za borbe i stvara se pogresna slika kod ljudi. Nemanje rodovnika dovodi do toga da se svakakvi psi ukrstaju, veoma cesto dolazi do incesta, sto dovodi do povecanja retardacije kod pasa i povecanja agresivnosti...
Nazalost, ima mnogo argumenata koji ne idu u prilog APBT-u kod nas, iako izvornog pita smatram za odlicnog psa!
Ne mogu ni da shvatim pricu kako je doberman plasljiv, a rot sjebanog temperamenta...
Pa, doberman je pas sa mozda i najstabilnijim temperamentom i u to sam se vise puta uverio i predstavlja odlicnog porodicnog cuvara, narocito za porodice s decom, za razliku od rota, koji ima mnogo razvijen teritorijani instinkt i stoga zna biti ujedljiv, narocito pri losem pristupu, ali izuzetan cuvar!
Generalno, mislim da se termin radnog psa previse generalizuje, jer npr. i pudla je radni pas, za labradore da i ne pricam...