e ovako....odavno razmisljam da uzmem nekog psa ali nikad nije bio trenutak a mislim da se taj trenutak blizi....
razmisljam se izmedju nekoliko rasa...
za sad sam izdvojio 3 rase a to su:
st.bernard iliti bernardinac
sarplaninac
ast
e sad....bernardinci i sarplaninci su super psi,berni je pitom nikako agresivan,a sar pa agresivniji....
e sad,veliki problem kod ove 2 rase je,iako zivim u kuci i imam dosta prostora oko nje,da nisam pristalica drzanja pasa napolju a za kucu nisu....mozda je to zbog toga sto ceo zivot cuvam macke i ne mogu da zamislim da su napolju kada pada kisa,sneg itd.
jos jedan problem,kod sarpl je sto sam procitao na wikipedii da kao mali vole da ubijaju male zivotinje a to mi nikako ne odgovara jer planiram macke i dalje da cuvam....
ast....ovaj pas mi je definitivno na prvom mestu od njih jer je manji,pasuje,a nista manje lep i mislim da bi se odlicno slagao sa mojim mackama....
od skora sam clan i kinoloskog foruma gde sam citao uglavnom o ast...
imam jedno pitanje....imam ih vise al ajde....
primetio sam da vecina odgajivacnica ima braon (zute) bele ast.....iako mi se svidjaju kako izgledaju u toj kombinaciji vese bih voleo da imam crno belog ast (nesto kao ovaj na slici)...pitanje je da li su crno boli ast skuplji od ovih drugih zato sto ih manje ima?
posto vidim da se u ovoj temi dosta pricalo o ast a niko nigde ne spominje cene,da li bi neko mogao da mi kaze koliko bi kostao ker kakvog ja hocu?
i na kinoloskom forumu slabo spominju cene a nesto nisam u situaciji da dam 1k e pa pitam da li je moguce da do 500e uzmem psa?
napominjem,da mi pas ne treba za izlozbe tako da mi nije vazno da li mu je otac sampion sveta ili ne....
i oko kupovine...kako se to radi?rezervise se pas pre okota?kako znas da ce biti neko stene bas kakvo si ti hteo?pretpostavljam da se to nekako proracuna s obzirom da se zna ko mu je majka a ko otac pa se verovatno zna i kakve sare mogu da budu?pitam jer kad se moja macka omaci,iako znam ko je otac sare su uvek drugacije....
voleo bi da cujem misljenje sumadinca jer po postovima u ovoj temi vidim da zna dosta o tome.....