@ natasha Nema na cemu. Plasio sam se da te "svojim vidjenjem" bull-a ne oteram od njih. Bio sam maksimalno iskren sto se tice mog iskustva. To su stvarno predivni psi, za nas koji ih volimo...A kao sto rece Kalabaster naslusaces se svakakvih komentar i opisa...ali, koga to briga..
@ sasacg Ne znam koliko si citao o njima, ali verovatno znas da su to kucni psi i vrlo je nezahvalno drzati ih van kuce-stana. Zahtevaju dosta paznje u smislu higijene, svakodnevno im se treba brisati pregib iznad nosam, oblast ispod repa i pregib koji ide od oka do usne gde se skupljaju tecnosti iz suznog kanala. Sva tri pomenuta pregiba su odlicni za nastanjivanje bakterija i parazita, jer imaju konstantu toplotu i vlaznu podlogu. Nisu sportski tipovi pasa i ne preporucuju ih za koriscenje uz trcanje, voznju bicikle, rolera i sl. Dva-tri puta dnevno "oko bloka" je po standardu njima dovoljno. Ja bas i nisam pristalica tog nacina razmisljanja, jer ako psa od malih nogu naviknes na aktivnost i izgradis mu aerobnu sposobnost, u granicam normale i on moze biti dosta aktivan. Ali, vecina je uistinu lenja kada sazri. Kao sto je rekla natashabg to je sve zbog njihove izuzetno kratke njuske i donje vilice koja prelazi gornju. Zbog takve gradje nisu u stanju da pri naporima unesu dovoljnu kolicinu vazduha u sebe, pocinju ubrzano da disu i tada im je srce pod velikim opterecenjem. Cesto se desava da zbog toga i neprilagodjenog drzanja buldoga pri vrucinama oni padnu kao pokoseni. Cini mi se da je na Medjunarodnoj izlozbi pasa prosle godine u Zagrebu, dva ili tri buldoga preminulo.
Sto se tice problema sa ocima i to je istina. Cesto im se desava zapaljenje zlezde u trecem kapku i potrebna je operacija. Postoje dve metode operacije. Vecina veterinara kod nas radi prostiju, tj. bukvlano odstrani taj "balon" i tu se cene krecu od hiljadu do par hiljada dinara. Slozenija i mnogo bolja vrsta operacije se radi na Vet.fakultetu i kosta 100e (mada mozda rade jos neki veterinari). Ako je operacija dobro uradjena, retko se kad vraca to stanje.
Predivni su kao drustvo, uzivaju u mazenju, igrali bi se po ceo dan, a nije im strano da kada vlasnik nema vremena, ceo dan i prespavaju. Inace, poznati su kao ekstremne hrkalice i tu nemaju premca. Mada je to meni toliko simpaticno, da ponekad uhvatim sebe kako ga slusam i uzivam u tome :roll:
Ja imam klince od 3 i 11 godina i nikada nisam imao ni jedan eksces. Fatnasticno podnosi decje "maltretiranje", a kada mu je svega dosta odlazi u svoj kutak na partiju spavanja. U setnji obozava da se igra sa drugim psima i ako su napolje vrucine tada treba pazi da ne pretera u tome. Poznati su kao psi sa najvecom tolerancijom na bol.
Sto se tice kupanja ja mog kupam 1-2 mesecno, a nacices razne savete i preporuke veterinara, odgajivaca i sl. Ti saveti idu od dva puta nedeljno do jednom godisnje :evil:
Ostale stvari su kao kod drugih pasa (cesljanje, secenje noktiju, higijena usiju, vakcine i sl)
Napisah ti ovo u jednom dahu, te sam mozda nesto i propustio. Ako te jos nesto interesuje, tu sam...