Unos vode je diktiran unosom natrijuma, a unos Na unosom kalijuma(koji se nalazi u hrani).
Ja unosim 5-7 litara dnevno, 1.5 na treningu, a mislim da je 4 mnogo.
Kod velikog unosa vode, sa niskim unosom soli ( bez unosa diuretika) moze doci do smrtnog slucaja (ovo se desilo tek 7-8 puta), a razlog je razblazivanje tecnosti u organizmu, koja se sastoji iz vode i elektrolita.
Ova tecnost sluzi za razmenu informacija izmedju mozga i tela, odnosno ona sluzi kao provodnik (kao zica u elktrotehnici). Naravno da se struja ne moze prenositi kroz destilovanu vodu(vodu bez elektrolita), pa u tom slucju signali ne mogu putovati kroz nase telo.
U svakom slucaju povecana unos tecnosti mora biti pracena sa povecanim unosom elektrolita (natrijum, kalijum, magnezijum).
1.kalijum mozes da kupis u obliku tableta i kao prah,tako da nije bas ssamo u rhani
2.ako ne koristis sol kao mineral a uzimas diuretike imati ces malo veci problem jer ti izgleda nisi neke stvari dobro povezao
3.rabzblazivanje koje tecnosti
4.koja TECNOST moze da sluzi za bilo kakvu razmenu bilo cega a ne informacija izmedju tela i mzoga???
ti si buraz opterecen sa nekim nebitynim podacima..
evo ti prmer..ja rpvog dana praznjenja ponedljeak pijem 10 litara vode asol sam ogranico jos u subote posle podne tj u nedljeu sam zavrsio sa njom..
utorak idem 8 liatar.
sreda 6 lkiatra
ceetvratl 4 litre i petak 2...
tokom prirpema svaki dan pijem vodu kao karava a sol gotvo ogranicavam na nulu tj solim bas kada vise nema smisla da se lsiavam soli kao jednog od minerala ali to je zanemarljivo smesno,tako da ta teroija koju si ineo je vise nego smesna.......
ti probaj da radis sa deslitovan vodm kao sto sam i ja radio tj pokusao da radim pa ces videti sta ce da ti se desi od bubrega tj kako oni mogu da urade filtraicju tako "tekse"tekucine koja je deminrealizovana.
voda sama po sebi sadrzi sve neophiodne minerale i da je pijes i 20 litara dnevno nema nikakve veze..ali za tim nema nikakve potrebe i samo je bezpotrebno se opterecivati sa tim....
i jos da ti dodam..marko dimitrijevic uopste ne unosi sol..tj ne koznumira je nikako a dnevno pije 7-8 litara vode..
tako da..nemoj bas sve da tako direkto prasnes