Vidi,ne želim da te ubeđujem niušta jer te donekle shvatam...kada sam počinjao da treniram i ja sam tako mislio i bio sam ubeđen da kad bi imao para izgledao bih ne znam kako...pare su došle,mnogo ih je otišlo na suplemente i danas sam siguran da sam sve postigao zahvaljujući pravilnoj ishrani i pametnom treningu a da su suplementi tu imali minimalnu ulogu...Sada kada imam u principu najviše para i kada radim sa preparatima pa su mi dostupni po najnižim mogućim cenama, ja jedino pijem- whey protein i to samo posle treninga,s vremena na vreme kreatin,i multivitamine...Jedi kvalitetno bar 5 puta dnevno na svaka tri sata i garantujem ti da ćeš se osećati odlično...naravno,moraš da paziš da se ne pretreniraš i da se dovoljno odmaraš...
Krivo mi je što na forumu nema još nekih naših šampiona u bodibildingu da ti otvore oči jer ne bi verovao koliko njih skoro uopšte ne koristi suplemente...baš zbog toga što se nema para i uvek im je važnije da imaju dobru hranu na raspolaganju...Moj drug Saša Stanković(višestruki šampion države,Mediterana) iz tog razloga protein pije samo pred takmičenje...a kada bi ga pitao da li pije NO,mogu misliti kako bi te pogledao...
I da,ako misliš da bi za 6 meseci bio zadovoljan kako izgledaš,mnogo grešiš...ovo je sport u kome nikada nisi zadovoljan...
Pazi, Kolundzija, za dosta toga si u pravu, ali imam par stvari da ti kazem i da te pitam. Kao prvo, ja nisam bas pocetnik, ali buduci da sam skoro par godina "bacio" u svom neznanju, sad opet nisam ono sto bih trebao da budem. Mislim fizicki. Gledaj, ja studiram i nisu mi uvek dostupne visoko kvalitetne namirnice poput pileceg mesa, tune, jaja i td. Naravno ja ne odlazim ni u pekare ili McDonalds kao alternativu. Radije cu biti gladan nego da kupim burek. Ili cu popiti mleko, jogurt i kupiti neko voce. Tako da klopa na 2 sata kod mene je dosta sabotirana predavanjima. Popizdim kad sam gladan a imam jos 2 sata do kraja predavanja a profa bi me ubio da krenem da vadim neke kutije sa hranom i da jedem. Zato bi meni od izuzetne vaznosti po misice bilo da tog momenta imam recimo Whey, i buduci da on ne pomaze da se osecam sit, bar ima antikatabolicko dejstvo. Ustvari, kada pocinje razgradnja ? Ja to tacno i ne znam, pa ako neko zna neka napise. Mislim koliko mora da se gladuje pa da se to negativno odrazi na misic ? Ja sam video slike koje si ti stavio prvi dan teretane i posle 2 meseca, po meni si imao fenomenalan skok, a sta si koristio ne znam, ali bez hemije mislim da se ono ne moze. Ne mislim na anabolike, nego bar neka suplementacija a mozda i nesto jace. I znas sta sam ja mislio, kad kazem "eh da imam vise kinte", ne bih ja postao Jay Cuttler nego bih pio Whey i uvek imao gradivnu materiju, pio bih Glutamin da me regenerise i da mi sacuva misicna vlakna od ostecenja i razgradnje i kreatin da mi da snagu. Naravno jeo bih sto vise, a na leto bih uzeo sagorevace masti uz kardio da mi malo olaksaju posao. I naravno dijeta. Eto, cisto na taj nacin bih lakse trenirao ako nista drugo. I u pravu si, sto sam veci, hocu sve vise i vise....To je tipicno za ovaj sport. A znam ko je Sasa Stankovic, imam njegovu vizit kartu i ne znam sta uzima, u to ne ulazim, ali ako ne uzima nista od cega je onoliki. Ok, trening, ishrana i anabolici, ali ja sam ubedjen da se svi profi bilderi satiru od suplementacije. Sto je i normalno. Pa i ja bih, i da nisam i da jesam profi. A to sto ti uzimas od suplemenata i jeste najbolje. Whey, kreatin, multivitamini i eto glutamin i sasvim dovoljno. Ja da nadjem kes samo za Whey i kreatin sutirao bih se nogom u dupe od srece :-)
Nego reci mi ako znas koliko treba da unosim dnevno ugljenih hidrata ? Pre treninga i koliko posle ? Ja sam cuo da posle treninga treba oko 1 gram po kilogramu telesne tezine, a dnevno od 5-8 u zavisnosti od afiniteta. I kako to ide sa slatkisima ili tako nekim prostim secerima, mislim ukoliko radim odvaljivanje do otkaza, maksimalno teske i intenzivne treninge, da li mi bas mnogo stete prosti seceri ili se sagore ?
Hvala